Όταν αποφασίζουμε να υιοθετήσουμε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες…Δεν παίζουν μόνο ρόλο οι επιλογές μας σε υλικά, οι συνδυασμοί τους κι η συχνότητα που τα καταναλώνουμε. Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ποιες τροφές πρέπει να βρίσκονται λιγότερο συχνά στα ντουλάπια της κουζίνας και το ψυγείο μας. Αλλά ακόμη κι όταν κάνουμε τα ψώνια μας από το σούπερ μάρκετ με προσοχή… Υπάρχουν κάποιες τροφές που εξακολουθούν να βρίσκονται σε αυτά συχνά πυκνά, καθώς τα θεωρούμε αθώα. Είναι, όμως, αθώα; Ώρα να γνωρίσουμε τους (α)συνήθεις υπόπτους που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας αν δεν θέσουμε όρια.
01 Επεξεργασμένα κρέατα.
Ένα γεύμα με λουκάνικο ή λίγο μπέικον δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνα. Το πράγμα, όμως, αλλάζει όταν τα αλλαντικά καταναλώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, τα αλλαντικά και γενικότερα το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, πλέον θεωρούνται καρκινογόνοι παράγοντες Α’ Τάξης. Μία κάπως καλύτερη εναλλακτική είναι τα αλλαντικά πουλερικών. Όμως απαιτούν επίσης ένα μέτρο στην κατανάλωσή τους, μια που κι αυτά είναι επεξεργασμένα.
02 Σνακ με ζάχαρη.
Δε μιλάμε προφανώς για ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα μέσα στη μέρα, αλλά για ολόκληρες σοκολάτες, μπισκότα κι άλλα γλυκά “αμαρτωλά”. Η υπερβολική και καθημερινή κατανάλωση τέτοιων προϊόντων “υπερφορτώνουν”, υπό μίαν έννοια, τον εγκέφαλο. Με αποτέλεσμα; Το σώμα να υπερλειτουργεί και να περνά τα όριά του ακόμη και σε κυτταρικό επίπεδο. Ακόμη, όταν αυξάνεται η κατανάλωση σακχάρων, τα κύτταρα αποκτούν αντίσταση στην ινσουλίνη, οπότε πλέον παύει η δυνατότητά τους να προσλαμβάνουν σάκχαρα. Αυτό, εκτός από αυξημένο ρίσκο εκδήλωσης διαβήτη, ενέχει και το ρίσκο βλαβών στις αρτηρίες αλλά και την εγκεφαλική λειτουργία. Ακόμη κι αν θέλεις να έχεις, λοιπόν, εκείνα τα μπισκότα με σοκολάτα στο ντουλάπι της κουζίνας, μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να στρέφεται σε πιο υγιεινές γλυκές επιλογές, όπως φρούτα ή smoothies.
03 Έτοιμα γεύματα.
Είναι απόλυτα κατανοητό να μην προλαβαίνουμε ή και να μην έχουμε αντοχές να ετοιμάσουμε ένα γεύμα για την επόμενη μέρα και να επαναπαυόμαστε στην άνεση που τα έτοιμα γεύματα προσφέρουν. Άλλωστε το μόνο που χρειάζονται είναι λίγα λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων. Άλλο αυτό, όμως, κι άλλο η κατάψυξή μας να είναι γεμάτη από αυτά. Κι όσο κι αν αυτά διαφημίζονται ως “100%” υγιεινά ή “με τα πιο αγνά υλικά”… Κατά πάσα πιθανότητα έχουν περισσότερα συντηρητικά από ό,τι αν ετοιμάζαμε εμείς οι ίδιο το γεύμα. Επιπλέον, ακόμη κι αν είναι σε συσκευασίες που μπορούν να μπουν απευθείας στο φούρνο μικροκυμάτων, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η συσκευασία κατά βάση πλαστική περιέχει χημικά που θα απελευθερωθούν στο φαγητό.
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2015, τα χημικά που περιέχονται μπορούν να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο στήθος και τον προστάτη. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρίσκουμε λίγο χρόνο ώστε να ετοιμάζουμε ένα γεύμα (έστω στα γρήγορα) με υλικά τη επιλογής μας. Ή έστω, όταν αναγκαζόμαστε να στραφούμε σε ένα έτοιμο γεύμα… Να το αφαιρέσουμε από τη συσκευασία του και να το ζεστάνουμε σε ένα δικό μας σκεύος.
04 Πατατάκια.
Καθόμαστε στον καναπέ κι απολαμβάνουμε μία ταινία ή την αγαπημένη μας σειρά. Και ξαφνικά θέλουμε και κάτι αλμυρό “για να τσιμπάμε”. Η αλήθεια, όμως, είναι πως όσο κι αν ταιριάζουν με το ποτήρι κρασί ή τη μπύρα που απολαμβάνουμε στο σπίτι ή στην έξοδό μας δεν είναι… για χόρταση! Η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες, λιπαρά εξαιτίας της ετοιμασίας τους αλλά και νάτριο είναι υπεύθυνη για πρόκληση φλεγμονών στον οργανισμό που σε βάθος χρόνου μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, τα πατατάκια κι άλλα παρόμοια σνακ είναι ένοχα για την αύξηση του περιττού βάρους. Κι αν και παραδέχομαι πως τα πατατάκια είναι πειρασμός, μπορούμε να στραφούμε σε άλλες εναλλακτικές όπως sticks καρότου ή σέλινου.
05 Λευκό ψωμί.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, το λευκό ψωμί είχε μία καθημερινή παρουσία στο τραπέζι μας. Και θα διαπιστώσετε πως ευτυχώς πλέον υπάρχουν άλλες εναλλακτικές. Σύμφωνα με μία έρευνα του 2018, το λευκό ψωμί έχει παρόμοια επίδραση στην αρτηριακή πίεση ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έχουν αλμυρές τροφές. Συγκεκριμένα, το λευκό ψωμί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, υδατάνθρακες και νάτριο. Αυτά αυξάνουν την αρτηριακή πίεση κατά 39%, αν το ψωμί καταναλωνόταν σε καθημερινή βάση για μία εβδομάδα. Έτσι, πλέον επιλογές όπως το ψωμί ολικής άλεσης και το πολύσπορο είναι καλύτερες επιλογές ώστε να περιορίσουμε (αν όχι να αντικαταστήσουμε) το κλασσικό λευκό ψωμί.
Ακόμη κι αυτοί οι “ένοχοι”, όμως, μπορούν να βρουν το δάσκαλό τους, μια που μπορούν να αντικατασταθούν από προϊόντα και τροφές που θα προσφέρουν πολλά περισσότερα στον οργανισμό μας. Επομένως, την επόμενη φορά που θα πάτε στο σούπερ μάρκετ, δεν έχετε παρά να κάνετε μία μικρή έρευνα αυτών των εναλλακτικών και να “σπάσετε” την αλυσίδα της συνήθειας.
Πηγή: Eat This, Not That
Featured image: unsplash.com/@towfiqu999999