Είναι γνωστό πως τα αθλήματα κι η σωματική άσκηση που γίνεται σε εξωτερικό χώρο προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη. Αυτό, όμως, δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά για όσους ζούμε σε μεγάλα αστικά κέντρα όπου η πιο “πρακτική” λύση είναι το γυμναστήριο. Πόσο μάλλον όταν κι οι θερμοκρασίες μειώνονται. Αν, λοιπόν, αναζητάτε μία διαφορετική μορφή προπόνησης εκτός από διάδρομο κι όργανα ενδυνάμωσης, η αναρρίχηση είναι για εσάς.
01 Πλήρης εκγύμναση. Δεν υπάρχει μέρος του σώματος που να μην κινητοποιείται με την αναρρίχηση. Ενδυναμώνονται οι μύες των χεριών και της πλάτης κατά την ανάβαση κι ενεργοποιούνται σημαντικά οι μύες του κορμού, των τετρακέφαλων και των κνημών στην προσπάθειά μας να ισορροπήσουμε. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι μία εξαιρετική επιλογή για όσους δεν έχουν χρόνο να πηγαίνουν στο γυμναστήριο όπου σε κάθε όργανο δραστηριοποιείται μία διαφορετική ομάδα μυών. Ωστόσο, όπως και σε κάθε άλλη μορφή γυμναστικής, είναι απαραίτητη η προθέρμανση, ενώ δεν παραμελούμε και τις διατάσεις.
02 Αυξάνεται το εύρος των κινήσεων κι η ευλυγισία. Κατά την αναρρίχηση, το σώμα δεν κινείται μόνο για να πάμε προς τα πάνω ή προς τα κάτω, αλλά και για να κινηθούμε προς το πλάι σε μία μόλις προπόνηση. Αυτό σημαίνει πως ενισχύονται οι αρθρώσεις του σώματος ώστε οι κινήσεις αυτές να γίνονται ομάλα και χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμών. Αυτή η κινητοποίηση, επίσης, βοηθά το σώμα να ανταποκριθεί σε άλλες καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να σηκώσουμε την τσάντα με τα ψώνια.
03 Ενδυνάμωση και αερόβια άσκηση ταυτόχρονα. Συνήθως μία πλήρης προπόνηση χωρίζεται σε αερόβια άσκηση (jogging, κολύμβηση ή ποδηλασία) κι ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως κοιλιακούς, squats, planks κ.ο.κ.. Η κίνηση του σώματος κατά την αναρρίχηση αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και, κατ’ επέκταση, το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες. Μάλιστα, μία μέσης προσπάθειας συνεδρία μπορεί να μας κάνει να κάψουμε από 500 έως κι 900 θερμίδες, ξεπερνώντας ακόμη και το τρέξιμο στο διάδρομο. Επιπλέον, καθώς σηκώνουμε όλο το βάρος μας ενόσω σκαρφαλώνουμε, αυξάνεται η μυϊκή μάζα, γραμμώνοντας και τονώνοντας όλο το κορμί.
04 Δυνατότερη λαβή. Αυτό ίσως και να ήταν κάπως αυτονόητο, αλλά ας το δούμε ενδελεχώς. Μία σωστή και δυνατή λαβή εξασφαλίζει την αναρρίχησή μας και δε θα μας βοηθήσει μόνο στο να βελτιωθούμε στο άθλημα. Με πιο ισχυρά κρατήματα των χεριών μπορούμε να ολοκληρώσουμε ασκήσεις με βάρη, ενώ επίσης μας βοηθούν στην καθημερινότητά μας, όπως το να σηκώνουμε βάρη λη ακόμη και να συγκρατούμε το ζωηρό μας τετράποδο φίλο κατά τη βόλτα του όταν αυτός τραβάει το λουρί!
05 Βελτιώνεται η εγκεφαλική λειτουργία. Η αναρρίχηση, εκτός από συντονισμένη σωματική λειτουργία, απαιτεί και πλήρη συγκέντρωση. Αυτό σημαίνει πως κατά την αναρρίχηση μελετούμε κάθε πιθανή κίνηση ή ελιγμό – ποια θέση μας εξυπηρετεί καλύτερα, πού θα είναι πιο σταθερά τα πόδια μας, πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή να μετακινήσουμε το βάρος μας σε άλλη θέση κλπ. Κατά συνέπεια, η συγκεκριμένη προπόνηση “γυμνάζει” και το μυαλό μας. Μάλιστα, καθώς είναι απαραίτητο να είμαστε επικεντρωμένοι στη δραστηριότητα αυτή, η αναρρίχηση είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για διαλογισμό και για καταπολέμηση του άγχους.
Κι επειδή, όπως προαναφέραμε, δε μπορούμε όλοι να πηγαίνουμε τακτικά στην εξοχή για αναρρίχηση, υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και προπόνησης για όσους θέλουν να ασχοληθούν με αυτήν. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια ειδικά για αναρρίχηση, ενώ ο εξοπλισμός παρέχεται από τα γυμναστήρια.
Προσωπικά, η αναρρίχηση μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον εδώ και καιρό, οπότε δε θα έλεγα όχι σε μία δοκιμή!
Πηγή: Complete Body
photo credits: @royaannmiller