Η προστασία του ανοσοποιητικού μας πάντα μας απασχολεί αυτήν την περίοδο των κρυολογημάτων και των ιώσεων. H διασπορά του κορωνοϊού, όμως, έχει αυξηθεί. Είναι, λοιπόν, παραπάνω από λογικό να διερευνούμε πώς μπορούμε να διασφαλιστούμε περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Το μεγαλύτερο βάρος “πέφτει” στη διατροφή μας και, όπως υπάρχουν τροφές που μπορούν να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό μας… Ανάλογα υπάρχουν κι αυτές που μπορούν να το σαμποτάρουν. Ποιες είναι αυτές;
01 Αναψυκτικά και γλυκίσματα.
Κάθε γλύκισμα αλλά και τα αναψυκτικά, ιδίως τα τύπου cola, έχουν αυξημένες ποσότητες σακχάρων. Εκτός των απότομων αυξομειώσεων στο σάκχαρο του αίματος, αυτά τα επεξεργασμένα σάκχαρα μπορούν να ανεβάσουν τις τιμές αιματολογικών δεικτών που καταδεικνύουν φλεγμονές, όπως η CRP… Κι άρα να μειώνεται η απόκριση του ανοσοποιητικού μας. Επομένως, καλό είναι να περιορίζουμε τα σάκχαρα που καταναλώνουμε προκειμένου να μειωθεί το ρίσκο εμφάνισης φλεγμονών στον οργανισμό.
02 Αλκοόλ.
Ένα ποτηράκι κρασί μέσα στην εβδομάδα σαφώς και δεν είναι κίνδυνος. Όμως δεν ισχύει το ίδιο όταν το παρακάνουμε με το αλκοόλ. Ίσως και να παρουσιάζουμε το αλκοόλ ως έναν εμφανή ένοχο, όμως ας εξηγήσουμε περισσότερο τι συμβαίνει. Το αλκοόλ αντιμετωπίζεται από τον οργανισμό σαν τοξίνη. Αυτό σημαίνει πως το σώμα καταβάλλει περισσότερη προσπάθεια ώστε να το αποβάλλει. Επιπλέον, η επίδραση του αλκοόλ στον ύπνο μας, αλλά και στη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό. Έτσι μειώνουν την απόδοσή του ενάντια σε παθογόνους παράγοντες, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμαστε περισσότερο ακόμη και με ένα απλό κρυολόγημα.
03 Fast food.
Τα τηγανητά, τα επεξεργασμένα αλεύρια και τα τεχνητά σάκχαρα που ως επί το πλείστον αποτελούν ένα γεύμα από το αγαπημένο μας μπεργκεράδικο ή φούρνο οδηγούν σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Αυτή με τη σειρά της επιδρά αρνητικά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Η υπερβολή στην κατανάλωση fast food, σύμφωνα με μία γερμανική έρευνα, μπορεί να κάνει το σώμα να αντιδράσει υπερβολικά νομίζοντας πως καταπολεμά βακτηριακές λοιμώξεις. Έτσι αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης ασθενειών όπως η αθηροσκλήρωση ή ο διαβήτης. Φροντίζουμε, λοιπόν, η διατροφή μας να αποτελείται κυρίως από φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες κι αντιοξειδωτικά και το fastfoodμπορεί να γίνει το “cheat” της εβδομάδας.
04 Λιπαρά Ω-6.
Τα λιπαρά Ω-6 που συνήθως βρίσκονται σε τροφές όπως τα φυτικά έλαια (π.χ. λάδι σόγιας), το χοιρινό αλλά και τους ξηρούς καρπούς είναι κάπως παρεξηγημένα, όχι όμως όταν υπερκαταναλώνονται. Σε έρευνες εικάζεται πως τα λιπαρά Ω-6 πιθανώς να απορρυθμίζουν την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Μέχρι όμως να εδραιωθεί αυτή η θεωρία, οι ειδικοί συστήνουν να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στα λιπαρά Ω-3και τα Ω-6αντί να αποκλείσουμε εντελώς τα δεύτερα από τη διατροφή μας.
05 Ξεροψημένα κρέατα.
Όταν το κρέας ψήνεται παραπάνω από το σύνηθες,παράγει ουσίες που προκαλούν οξειδωτικό στρες. Ως γνωστόν, το οξειδωτικό στρες μπορεί να αυξήσει τις φλεγμονές στον οργανισμό, ενώ επίσης έχει συνδεθεί, εκτός από το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό και με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Παραδείγματα αυτών των τροφών είναι το μπέικον, τα hotdogs και το κοτόπουλο που ψήνεται με την πέτσα του. Προτιμούμε να μαγειρεύουμε το κρέας έτσι ώστε ναι μεν να έχει μαγειρευτεί πλήρως αλλά αποφεύγονται να δημιουργηθεί αυτή η ξεροψημένη κρούστα.
Σε συνδυασμό με την τακτική σωματική άσκηση, τον επαρκή και ποιοτικό ύπνο, αλλά και την “αποσύνδεσή” μας από το καθημερινό στρες, η διατροφή μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις αποδόσεις του ανοσοποιητικού μας.
Πηγή: Eat This, Not That
Featured image: unsplash.com/@sugercoatit