Πολλά παιδιά νηπιακής και σχολικής ηλικίας έχουν την «κακή συνήθεια» να τρώνε τα νύχια τους. Όπως δείχνουν οι έρευνες, στις περισσότερες περιπτώσεις, σ’ αυτές τις ηλικίες η συνήθεια αυτή δεν αποτελεί εκδήλωση άγχους, αλλά ανίας ή ανάγκης για χαλάρωση. Εάν, ωστόσο, το παιδί βιώνει πραγματικά κάποια περίοδο αυξημένου στρες λόγω αλλαγών στο άμεσο περιβάλλον του (π.χ. διαζύγιο των γονιών ή αλλαγή κατοικίας) θα πρέπει να συζητάτε μαζί του, όχι μόνο για να καταλάβετε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του, αλλά και για να του δώσετε λύσεις που θα το απαλλάξουν από το στρες.
Για να το βοηθήσετε να σταματήσει να τρώει τα νύχια του, δοκιμάστε:
– Να είναι τα νύχια του παιδιού πολύ κοντά κομμένα.
– Να του εξηγήσετε γιατί δεν πρέπει να τρώει τα νύχια, όχι μόνο για λόγους αισθητικής, αλλά και υγείας.
– Να του επισημαίνετε ότι πάλι κάνει αυτό που συμφωνήσατε να σταματήσει, αλλά ευγενικά και χωρίς να το προσβάλλετε.
– Να φροντίζετε ώστε το στόμα του να είναι απασχολημένα, π.χ. με σνακ, όπως στικ λαχανικών, ή τσίχλα χωρίς ζάχαρη.
– Να ενθαρρύνετε το παιδί να υιοθετήσει χαλαρωτικές δραστηριότητες που απασχολούν τα χέρια, π.χ. ζωγραφική, κατασκευές, πλαστελίνη κλπ.
– Να περάσετε τα νύχια του παιδιού με το ειδικό βερνίκι που θα βρείτε στα φαρμακεία (ή και με ένα απλό διάφανο βερνίκι νυχιών). Η μέθοδος αυτό δεν επιτυγχάνει πάντα, γιατί πολλά παιδιά συνηθίζουν εύκολα τη γεύση του βερνικιού.
– Να κάνετε μια συμφωνία: μπορεί να τρώει τα νύχια μόνο από το ένα χέρι! Μερικές μέρες αργότερα, κάντε τη σύγκριση ανάμεσα στα δύο χέρια και δείξτε του πόσο πιο όμορφα δείχνουν αυτά που δεν έχει φάει. Έτσι, του δίνετε κάποιο ορατό κίνητρο για να δοκιμάσει να σταματήσει να τρώει τα νύχια και από το άλλο χέρι.
Πηγή: εδώ Με τη συνεργασία της Αλεξάνδρας Αποστολοπουλου(παιδοψυχίατρος).