Ένα από τα ΛΙΓΑ καλά της περιόδου του lockdownείναι πως οι διατροφικές συνήθειες όλων ξεκίνησαν να αλλάζουν προς το καλύτερο. Αρχίσαμε να δίνουμε έμφαση στα τρόφιμα που αγοράζουμε, τι έχουμε πραγματικά ανάγκη και τι είναι “απλή λιγούρα” αλλά και να κάνουμε αρμονικούς συνδυασμούς στις συνταγές μας. Μπορεί ο πρώτος κίνδυνος να πέρασε, κατά τα φαινόμενα, όμως αυτό δε σημαίνει πως θα χαλαρώσουμε και θα ξεχάσουμε όσα κερδίσαμε. Το αντίθετο, πρέπει να διατηρήσουμε όσα υιοθετήσαμε ώστε να συνεχίσουμε να παραμένουμε υγιείς. Κάποιες συνήθειες, όμως, μπορούν να επηρεάσουν την προσπάθειά μας για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό.
01 Το παρακάνουμε με το αλκοόλ. Συμφωνώ πως η καλοκαιρινή περίοδος εμπνέει για βραδιές με καλή παρέα και ποτό, πόσο μάλλον όταν περάσαμε στο σπίτι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Σαφώς κι ένα ποτηράκι δεν κάνει κακό, όμως η υπερβολή, ακόμη κι αν αυτή γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να απορρυθμίσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πώς μπορεί να εκδηλωθεί αυτή η διαταραχή; Επιβραδύνεται ο χρόνος επούλωσης πληγών, μειώνεται η ταχύτητα αποθεραπείας από μολύνσεις, ενώ ακόμη μπορεί να καταστούμε πιο ευάλωτοι και σε πνευμονία. Η υπερβολή είναι τα τέσσερα ποτά και πάνω σε μία μόλις έξοδο για τις γυναίκες και πέντε κι άνω για τους άνδρες. Ας απολαύσουμε το ποτό και τη συντροφιά μας, ναι, αλλά ας γίνει με μέτρο.
02 Καταναλώνουμε πολύ αλάτι. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως το επιπλέον νάτριο που κατά βάση προσλαμβάνουμε από το αλάτι στο φαγητό και τα επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέεται με κατακράτηση υγρών και υπέρταση. Μία πρόσφατη έρευνα, όμως του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βόννης μας μαθαίνει πως η υπερβολική κατανάλωση του αλατιού μπορεί να έχει επιπτώσεις και στη συνολική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Συγκεκριμένα, στην προσπάθειά τους τα νεφρά να αποβάλλουν το επιπλέον νάτριο, δημιουργείται μία αλυσιδωτή αντίδραση που περιορίζει την αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων από τον οργανισμό. Ας σκεφτούμε πως ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι περιέχει περίπου 2300 mgνατρίου, ποσότητα αρκετά μικρότερη από εκείνη που τελικά καταναλώνουμε κατά μέσο όρο, δηλαδή τα 3440 mg. Ένα τέταρτο της ανωτέρω δόσης σε συνδυασμό με προσθήκη μπαχαρικών και βοτάνων στο φαγητό μπορούν να μετριάσουν ουσιαστικά την πλεονάζουσα πρόσληψη νατρίου. Και φυσικά δεν ξεχνάμε πως καλό είναι να αποφεύγουμε την περιττή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.
03 Χρειάζεται μέτρο κι η ζάχαρη. Γνωρίζουμε ήδη πόσο μπορεί να ωφελήσει στην υγεία μας η ελεγχόμενη πρόσληψη ζάχαρης. Σε έρευνες διαπιστώθηκε πως η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μειώνει την ικανότητα των λευκοκυττάρων να αντιμετωπίσουν παθογόνα βακτήρια στον οργανισμό. ΟΚ, δε λέμε να την κόψουμε εντελώς, όμως καλό είναι να έχουμε κατά νου την ανώτατη ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης που είναι έξι κουταλάκια του γλυκού για τις γυναίκες και εννέα για τους άντρες. Το καλό είναι πως το καλοκαίρι η φύση μας προσφέρει ένα πλούσιο μενού γλυκών φρούτων που θα ικανοποιήσει τη λαχτάρα μας για γλυκό. Αν τώρα για την υπερβολική κατανάλωση τροφίμων και σνακ πλούσιων σε επεξεργασμένα (κυρίως) πυροδοτείται από άλλες αιτίες, τότε καλό είναι να αναπτύξουμε άλλες μεθόδους αυτοσυγκράτησης όπως ο διαλογισμός ή μία άλλη ενασχόληση.
04 Πόσο καφέ πίνεις…; Συμφωνούμε πως ο καφές και το τσάι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, σημαντικά ωφέλιμες για τον οργανισμό. Όμως κι αυτά τα ροφήματα καλό είναι να καταναλώνονται συνετά. Ειδικά η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης σε καθημερινή (συνήθως) βάση επηρεάζει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου μας κι αυτό έχει συνέπειες στην ικανότητα του ανοσοποιητικού να διαχειριστεί τυχόν φλεγμονές. Περιορίζουμε, επομένως, την κατανάλωση καφέ κι οπωσδήποτε τον αποφεύγουμε τουλάχιστον έξι ώρες πριν κοιμηθούμε.
05 “Σνομπάρουμε” τις φυτικές ίνες. Ας μην πω πόσο ξανά απαραίτητες είναι οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας και για την εύρυθμη λειτουργία που προσφέρει στο πεπτικό σύστημα. Θα θυμίσω, όμως, πως ένα υγιές πεπτικό εγγυάται την καλή πνευματική διάθεση και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό. Φροντίζοντας, λοιπόν, να καταναλώνουμε επαρκώς φυτικές ίνες αλλά και πρεβιοτικά το ανοσοποιητικό μας θωρακίζεται και καταπολεμά πιο αποτελεσματικά βακτηριακές λοιμώξεις. Ακόμη, οι φυτικές ίνες βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου που, όπως προαναφέραμε, συνδέεται με το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πώς μπορούμε να το πετύχουμε; Φροντίζουμε να καταναλώνουμε (εκτός από φρούτα και λαχανικά) ξηρούς καρπούς, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης κι όσπρια αντικαθιστώντας έτσι όσο μπορούμε επεξεργασμένα τρόφιμα και κρέας.
06 Αμελούμε να τρώμε πράσινα λαχανικά.Τα πράσινα λαχανικά έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα βιταμινών, ιδίως της Α και της C, οι οποίες είναι βασικές για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Δυστυχώς, όμως, συχνά αμελούσαμε να τα προσθέσουμε στα πιάτα μας, έως τώρα τουλάχιστον που έχουν αλλάξει αρκετά οι διατροφικές συνήθειες όλων μας. Είτε ωμά ως σαλάτα είτε ψητά ή μαγειρεμένα στον ατμό, λαχανικά όπως το σπανάκι, οι λαχανίδες, το μπρόκολο και το μαρούλι καλό είναι να αποτελούν ουσιαστικό κομμάτι του γεύματός μας.
Το “Μένουμε Ασφαλείς”, λοιπόν, δεν περιορίζεται στην απαραίτητη τήρηση των κανόνων υγιεινής ούτε και στο social distancing. Αντίθετα, είναι μικρές (ή και λίγο πιο μεγάλες αλλαγές) που θα μας προστατεύσουν όχι μόνο τώρα αλλά κι εφ’ όρου ζωής αν της τηρήσουμε!
Πηγή: Health
Photo credits: @kchance8/@nate_dumlao (unsplash)