Η γυμναστική ήταν πάντα ένας ισχυρός σύμμαχος για την καλή μας υγεία. Ωστόσο τα πράγματα δυσκολεύουν όταν υπάρχουν περιορισμοί για την αντιμετώπιση μίας πανδημίας. Εκτός του ότι τα γυμναστήρια δε λειτουργούν μέχρι νεοτέρας…Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διστάζουν να βγουν από το σπίτι για τρέξιμο όπως παλιά ή που πρέπει να αναπροσαρμόσουν την αθλητική τους ρουτίνα. Με γνώμονα αυτές τις αλλαγές, λοιπόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να δημοσιεύσει επικαιροποιημένες οδηγίες αναφορικά με τη σωματική άσκηση. Πράγμα που έγινε τελευταία φορά πριν δέκα χρόνια. Καθώς, λοιπόν, είναι καλύτερο να κινούμαστε όσο κι όπως μπορούμε από το να είμαστε αδρανείς, ας δούμε τις νέες προτάσεις του ΠΟΥ οι οποίες απευθύνονται σε όλους.
01 Ασκείσαι ακόμη κι αν… κάθεσαι!
Προκειμένου να υπάρξει μέριμνα και για άτομα με κινητικές δυσκολίες λόγω τραυματισμών, σε φάση αποθεραπείας ή για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που εκ των πραγμάτων έχουν πιο περιορισμένο εύρος κινήσεων… Ο ΠΟΥ προσθέτει στις μορφές σωματικής κινητοποίησης που μπορούν να πραγματοποιηθούν ενόσω καθόμαστε.Έτσι μπορείτε να δοκιμάσετε μία σειρά διατάσεων chair yoga . Είναι ιδανικές για όσους εργάζονται σε γραφείο είτε στο χώρο εργασίας τους είτε στο σπίτι. Αλλά ακόμη κι ένα video game με χρήση AR που θα ανεβάσει τους καρδιακούς παλμούς είναι καλύτερο από το τίποτα!
02 Σύντομες “εκρήξεις” κίνησης.
Θυμάστε το Just Dance που έκανε θραύση στη διάρκεια του πρώτου lockdown; Καιρός να το αξιοποιήσουμε πάλι! Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ, ακόμη κι ο χορός στο ρυθμό ενός αγαπημένου μας τραγουδιού είναι σωματική άσκηση. Τέλος στο “αυστηρό” minimum των δέκα λεπτών την ημέρα! Αρκεί να χορέψεις με όλη σου την ψυχή! Αλλά και χωρίς το Just Dance, απλά διαλέξτε το τραγούδι και… dance it out! Δεν ήταν χαζές η Meredith Grey κι η Christina Yang όταν χοροπηδούσαν σα να μην υπήρχε αύριο!
03 Ώρα να “ξεσκονίσουμε” τα βαράκια μας.
Μπορεί οι ασκήσεις με τα βαράκια να μην ανεβάζουν τόσο τους καρδιακούς μας παλμούς όσο ίσως το jogging ή το HIIT… Ωστόσο ο ΠΟΥ μας συνιστά να μην τις υποτιμούμε. Ειδικά ενόσω μεγαλώνουμε, αυτές οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, καθώς εξίσου σημαντική είναι κι η μυϊκή ενδυνάμωση.
04 Μην υποτιμάτε τις ασκήσεις ισορροπίας.
Αν οι online συνεδρίες σας με τον yoga instructor σας αποτελούνται κατά βάση από ασκήσεις ισορροπίας όπως το “Δέντρο”, μην τις προσπερνάτε. Στις νέες του οδηγίες, ο ΠΟΥ τονίζει τη σημασία της καλής ισορροπίας στο σύνολο της καλής μας υγείας. Μάλιστα συστήνει ανεπιφύλακτα ασκήσεις ισορροπίας σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
05 Βόλτα χωρίς βιασύνη.
Δε χρειάζεται να χύσει κανείς κουβάδες ιδρώτα για να πει πως γυμνάζεται αποτελεσματικά. Ένας περίπατος με ήρεμο ρυθμό στη γειτονιά ή ακόμη και για ένα κομμάτι της διαδρομής προς την εργασία μας … Θεωρείται εξίσου σημαντική σωματική άσκηση και θα πρέπει να περιλαμβάνεται μέσα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπόνησής μας.
06 Και δε χρειάζεται να γίνεται ΚΑΘΕ μέρα.
Αν ο συνιστώμενος χρόνος σωματικής άσκησης των 150 ή 300 λεπτών ανά εβδομάδα σας τρομάζει ή δεν ανταποκρίνεται στις παρούσες δυνατότητες του σώματός σας, μην ανησυχείτε. Στις νέες του οδηγίες, ο ΠΟΥ τονίζει πως 75 έως 150 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικά.
Εσείς δεν έχετε παρά να βρείτε το στυλ άσκησης που ταιριάζει καλύτερα στις δυνατότητές σας και τη διάθεσή σας. Αλλά οπωσδήποτε δεν πρέπει να την αμελήσουμε, κανείς από εμάς, μια που θα μας υποστηρίξει στη σωματική αλλά και την πνευματική μας υγεία ώστε να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές!
Πηγή: Bustle
Photo credits: @matt909/ unsplash