6 Τροφές που πρέπει να αποφύγεις, αν νιώθεις αγχωμένος

               Την περίοδο αυτή και με το ομολογούμενο άγχος που τη χαρακτηρίζει είναι πολύ λογικό πολλοί από εμάς να απασχολούν (ή και να καθησυχάζουν) τον εαυτό τους με το φαγητό. Η αλήθεια είναι πως το φαγητό μπορεί να προσφέρει μία ανακούφιση καθώς ενεργοποιεί συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, όπως την αίσθηση ασφάλειας ή και της επιβράβευσης. Θα κάνω μία ερώτηση: πώς νιώσατε λίγο αφότου απολαύσατε εκείνη τη λαχταριστή σοκολάτα που σας γοήτευσε στο ράφι του σούπερ μάρκετ; Αν η απάντηση είναι “στην αρχή ένιωσα καλύτερα, αλλά μετά ένιωσα να ξαναβυθίζομαι στο άγχος”, τότε διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί η σοκολάτα αλλά και άλλες τροφές μας προσφέρουν τόσο παροδική παρηγοριά, αλλά και με τι μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε!

               01 Σοκολάτα γάλακτος. Είναι από τα ποιο δημοφιλή (αν όχι το κορυφαίο) comfort snack στο οποίο μπορεί κάποιος να στραφεί όταν νιώθει άγχος. Η σοκολάτα γάλακτος, όμως, έχει υψηλή περιεκτικότητα σακχάρων κι αυτό σημαίνει πως μπορεί μεν να μας κάνει να νιώσουμε αμέσως λίγο καλύτερα, όμως η ραγδαία πτώση του σακχάρου στο αίμα μας που θα ακολουθήσει λίγο αργότερα θα εντείνει το αίσθημα άγχους. Προτιμούμε τη μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% σε κακάο, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που επιδρούν στην εγκεφαλική δραστηριότητα περιορίζοντας την παραγωγή των ορμονών που ευθύνονται για το άγχος.

               02 Ζυμαρικά. Όταν νιώθουμε αγχωμένοι, το σώμα μας “αναζητά” υδατάνθρακες. Κι ως ένα σημείο μπορούν να μας βοηθήσουν, μια που συμβάλλουν στην παραγωγή σεροτονίνης, δηλαδή του νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει μεταξύ άλλων την ανησυχία και την επιθετικότητα που μπορεί να αισθανόμαστε. Εντούτοις, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που βρίσκονται κυρίως στα ζυμαρικά έχουν πάνω μας την ίδια επίδραση με τη σοκολάτα γάλακτος: αυξάνουν αλλά και μειώνουν εξίσου απότομα το σάκχαρο του αίματος, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ίσως και πιο νευρικοί από πριν. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας spaghetti κολοκύθας που θα εξισορροπήσουν το σάκχαρο του αίματος και μάλιστα (addedbonus) με μικρότερη πρόσληψη περιττών θερμίδων!

@valeriankoo

               03 Παγωτό. Αγαπημένο γλύκισμα, ειδικά το καλοκαίρι, αλλά καλύτερα να το απολαμβάνουμε όταν απλά θέλουμε ένα δροσερό επιδόρπιο. Ακόμη κι ένα μικρό κυπελάκι παγωτού περιέχει τόσα επεξεργασμένα σάκχαρα και το σώμα μας δε μπορεί να χρησιμοποιήσει όλην αυτήν την ποσότητα. Έτσι τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος μειώνονται απότομα κι ως αντίδραση ο οργανισμός παράγει τη γνωστή κορτιζόλη που αυξάνει το αίσθημα ανησυχίας. Το καλύτερο γλυκό σνακ σε αυτήν την περίπτωση είναι φράουλες με λιωμένη μαύρη σοκολάτα. Η δεύτερη γνωρίζουμε όλοι πλέον πώς μας ωφελεί, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα της φράουλας σε αντιοξειδωτική βιταμίνη Cσυμβάλλει στην αντιμετώπιση του στρες.

               04 Κόκκινο κρέας. Είναι μία σημαντική πηγή ζωικών πρωτεϊνών, όμως το κόκκινο κρέας δεν έχει λιπαρά Ω-3 κι αυτά τα βρίσκουμε μόνο σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός κι ο τόνος. Τα λιπαρά Ω-3 αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης που με τη σειρά της βελτιώνει τη διάθεσή μας. Ένα σάντουιτς με τόνο ή ένα ελαφρύ πιάτο με ψητό σολομό μπορεί να γίνει ιδανικό γεύμα για τον ήρεμο νου μας!

               05 Αναψυκτικά. Τα αναψυκτικά τύπου κόλα έχουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων και μέχρι τώρα έχουμε αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό. Αν, παρ’ όλα αυτά θέλουμε την αίσθηση που μας προσφέρουν αυτά τα αναψυκτικά, τότε καλύτερα να επιλέξουμε να πιούμε ανθρακούχο νερό.

@laukev

               06 Πατατάκια. Αλμυρά σνακ όπως τα πατατάκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Όταν νιώθουμε αγχωμένοι, ένα γνωστό “σύμπτωμα” είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Το νάτριο, λοιπόν, επιδεινώνει αυτήν την κατάσταση, καθώς εξαιτίας του το σώμα κατακρατεί υγρά και κατ’ επέκταση αυξάνεται ακόμη περισσότερο  η αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, επηρεάζεται και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ο λόγος; Όταν ασθενούμε, το σώμα μας ξεκινά να αφυδατώνεται και το νάτριο σε αυτά τα σνακ εντείνει το πρόβλημα. Μπορούμε, όμως, να απολαύσουμε μία χούφτα αμύγδαλα ή κολοκυθόσπορους. Και τα δύο είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο συμβάλλει μεταξύ άλλων μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό. Ακόμη, οποιοδήποτε τύπος ξηρών καρπών κι αν επιλέξουμε, αυτός είναι πλούσιος σε λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, όλα στοιχεία που θα διατηρήσουν το αίσθημα κορεσμού και θα μας αποτρέψει από την περιττή κατανάλωση σαν όπως τα πατατάκια.

               Για όσο #ΜένουμεΣπίτι, καταπολεμούμε το άγχος που η κατάσταση μας προκαλεί με κάθε μέσο διαθέσιμο σε μας! Κι αυτό σημαίνει κι η σοφή επιλογή τροφών και σνακ!

               Πηγή: Eat This, Not That

Photo credits :@vheath /@valeriankoo / @laukev (unsplash)

You may also like