Και ποιος δεν απολαμβάνει μία συνεδρία μασάζ για να σηκωθεί λίγο αργότερα νιώθοντας “άλλος άνθρωπος”; Δεν έχει σημασία ποιον τύπο προτιμάει ο καθένας, αν είναι ένα απλό χαλαρωτικό, λεμφικό, σιάτσου ή ένας συνδυασμός τεχνικών, η αίσθηση είναι ίδια. Σαν να έφυγε ένα βάρος από επάνω μας. Όμως πέρα από τη χαλάρωση, το μασάζ προσφέρει ακόμη περισσότερα, κάνοντας το κάτι παραπάνω από μία “μικρή πολυτέλεια”.
01 Ανακουφίζει από το άγχος.
Το νευρικό σύστημα του σώματός μας χωρίζεται σε δύο υποσυστήματα: το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό. Το πρώτο είναι εκείνο που διαχειρίζεται λειτουργίες του σώματος που σχετίζονται με την εγρήγορσή του, όπως αύξηση των παλμών, άρα κατά συνέπεια επηρεάζει την κατάσταση “fight-or-flight”. Το παρασυμπαθητικό σύστημα από την άλλη είναι εκείνο που καταστέλλει αυτές τις λειτουργίες με αποτέλεσμα το σώμα να χαλαρώνει. Στη διάρκεια ενός μασάζ ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό σύστημα, γι’ αυτό και μετά από τη συνεδρία νιώθουμε πιο ήρεμοι. Μάλιστα αυτή η επίδραση μπορεί να έχει και διάρκεια που, σύμφωνα με ανεπίσημη έρευνα, μπορεί να αγγίξει και τους δώδεκα μήνες!
02 Κοιμόμαστε πιο βαθιά (κι άρα αναπόσπαστα).
Ειδικά για όσους πάσχουν από διαταραχές ύπνου, το μασάζ μπορεί να το διορθώσει αυτό. Ο ύπνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος. Εφόσον, λοιπόν, το μασάζ την εξομαλύνει, σχεδόν αυτόματα βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου μας. Επιπλέον, ο ύπνος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με το αίσθημα του πόνου.
03 Καταπολεμά την κόπωση.
Η κόπωση μπορεί να προκληθεί απ’ ο,τιδήποτε: τον κακό ύπνο, το άγχος την καθημερινότητας, κάποια ασθένεια ή ακόμη και την κακή διατροφή. Όπου κι αν οφείλεται, όμως, μπορεί να αντιμετωπιστεί σε σημαντικό βαθμό με ένα μασάζ, ειδικά όταν αυτό προγραμματίζεται σε εβδομαδιαία βάση.
04 Συμβάλλει στην αντιμετώπιση ασθενειών.
Η ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος βασίζεται στην κυτταρική ισορροπία Th1/Th2. Επιγραμματικά, τα κύτταρα Th1 αντιμετωπίζουν ιούς και βακτήρια, ενώ τα Th2 μικρόβια, αλλεργίες και τοξίνες. Αν αυτή η ισορροπία διαταραχθεί, τότε κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι κυρίως με αυτοάνοσα νοσήματα. Με το μασάζ, μειώνονται οι ορμόνες που προκαλούν στρες, καταπολεμώντας έτσι τον πόνο και την κόπωση, με αποτέλεσμα να διατηρείται η ισορροπία Th1/Th2.
05 Ενισχύει τη συγκέντρωση.
Όταν οι καρδιακοί παλμοί είναι αυξημένοι, η δυνατότητά μας να εστιάσουμε σε μία δραστηριότητα μειώνεται. Όπως προαναφέραμε, το μασάζ επιδρά στο νευρικό σύστημα μειώνοντας τους παλμούς, οπότε μπορούμε να συγκεντρωθούμε στην εργασία μας (άρα γινόμαστε και πιο παραγωγικοί) ή ακόμη και στο να διαβάσουμε ένα βιβλίο χωρίς να αποσπάται η προσοχή μας.
06 Ανακουφίζει από τραυματισμούς.
Όταν υποφέρουμε από έναν τραυματισμό ή πόνο στις αρθρώσεις, δημιουργούνται οι αποκαλούμενοι μαλακοί ιστοί, οι οποίο μπορούν να εντείνουν το αίσθημα του πόνου. Ένας φυσικοθεραπευτής ή ένας θεραπευτής μασάζ με εξειδίκευση στους τραυματισμούς μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις όπως οι παραπάνω … Και σε βάθος χρόνου να αποφύγουμε περαιτέρω επιπλοκές στο μυοσκελετικό μας.
Βεβαίως φροντίζουμε πάντα να επιλέγουμε το κατάλληλο θεραπευτή, αναλόγως τις ανάγκες μας, πράγμα που σημαίνει πως ενδείκνυται η έρευνα. Τέλος, δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε τυχόν προβλήματα υγείας ή να δώσουμε ένα ιατρικό ιστορικό. Ο διάβολος (ως γνωστόν) κρύβεται στις λεπτομέρειες... Οπότε το καλύτερο είναι να τις γνωρίζει ο θεραπευτής μας, ακόμη κι αν εμείς τις θεωρούμε ανούσιες.