6 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ

Ανά διαστήματα, όλοι έχουμε περάσει κάποιο βουλιμικό σοκ ή μια τάση υπερφαγίας. Αν υπερκαταναλώνετε φαγητό συχνά και νιώθετε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο, ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας με τα καθημερινά γεύματα. Η λύση δεν είναι η νηστεία και οι εξοντωτικές δίαιτες. Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε, γιατί για όλα υπάρχει μέτρο. Σας δίνουμε αυτές τις 6 απλές συμβουλές, για να κάνετε την αρχή.

–Μάθετε τι έχει ανάγκη ο οργανισμός σας

 Όταν δεν ακολουθείτε μια συγκεκριμένη δίαιτα, είναι πιθανό να είστε επιρρεπείς στα παραπτώματα. Αντίθετα, μπορείτε να λειτουργήσετε έξυπνα για τα καθημερινά γεύματα και σνακ. Έχετε κατά νου ότι πρέπει να καταναλώνετε 1.200 με 1.500 θερμίδες ημερησίως.
Χρησιμοποιήστε ένα θερμιδομετριτή, ή διαβάστε τις ετικέτες από τα συσκευασμένα τρόφιμα, και αποφασίστε τι θα φάτε ώστε να είστε μέσα σε αυτό το όριο.

–Μην περιμένετε να ξελιγωθείτε από την πείνα 

Όταν το αίσθημα της πείνας σας συντροφεύει για ώρες, όταν φτάσει η στιγμή του φαγητού, είναι πολύ πιθανό να το παρακάνετε. Απολαύστε υγιεινά σνακ ανάμεσα στα γεύματα (κάθε 2 με 3 ώρες), όπως μήλα, αμύγδαλα και μπάρες δημητριακών, που αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού.

–Μαγειρέψτε μία μερίδα τη φορά

Σταματήστε να μαγειρεύετε μεγάλες ποσότητες από τα αγαπημένα σας φαγητά. Έτσι, γλιτώνετε από τον πειρασμό να φάτε και δεύτερο πιάτο, ενώ ταυτόχρονα παραμένετε πιστοί στις θερμιδομετρημένες σας μερίδες.

–Ζυγίστε τα υλικά 

Μόνο αν χωρίσετε το φαγητό σε μερίδες, θα είστε σίγουροι για την ποσότητα και τη θερμιδική του αξία. Η τακτική “με το μάτι” είναι ξεπερασμένη. Ζυγίστε το κρέας και τα λαχανικά σας, μετρήστε το ρύζι και τα μακαρόνια με μια κούπα και το λάδι με κουταλιές ώστε να ξέρετε τι τρώτε.

–Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα 

Σερβίρετε το γεύμα ή τη σαλάτα σας σε μικρότερα πιάτα, για παράδειγμα του γλυκού. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό δίνει την αίσθηση της κατανάλωσης ενός γεμάτου πιάτου, βοηθά στον έλεγχο των μερίδων και στην απώλεια βάρους.

–Καθίστε στο τραπέζι

Επικεντρωθείτε στο φαγητό και στις γεύσεις, απενεργοποιώντας τηλέφωνα και τηλεοράσεις. Με αυτό τον τρόπο θα απολαύσετε το γεύμα με την ησυχία σας και θα χορτάσετε, χωρίς να παρεμβαίνουν εξωτερικοί παράγοντες.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Δάφνη Στράτου, διαβάστε εδώ

Featured image: unsplash.com/@danielcgold

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως παρουσιάζετε συμπτώματα ψυχαναγκαστικής υπερφαγίας;

Τί είναι η Υπερφαγία;

You may also like