Πολλοί από εμάς ξεκινήσαμε τρέξιμο κατά την διάρκεια της καραντίνας… Και μετά τη λήξη της κλασικά κρύψαμε τα αθλητικά παπούτσια κάπου βαθιά μέσα στη ντουλάπα. Εσύ όμως τώρα νιώθεις έτοιμη και σίγουρη ότι μπορείς να τα καταφέρεις και να βγεις έξω για τρέξιμο, χωρίς δεύτερες σκέψεις και άγχος. Λίγο πριν πάρεις το μπουκάλι με το νερό και αρχίσεις να μετράς χιλιόμετρα… Check παρακάτω τη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το τρέξιμο!
ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΜΟΝΗ
Όποιος και αν είναι ο στόχος σου, πρέπει να ξέρεις ότι για να φτάσεις σε εκείνον χρειάζεται χρόνος. Ειδικά αν είσαι αρχάρια και τις πρώτες εβδομάδες του τρεξίματος, πονάς και δεν αντέχεις, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα παρατήσεις. Καλό θα ήταν να αυξήσεις τα χιλιόμετρα σιγά και σταδιακά και να μην τρέχεις με γρήγορο ρυθμό. Όταν το σώμα σου θα είναι έτοιμο, θα σου δείξει ότι πρέπει να ανεβάσεις τις μηχανές… Kαι να πας ένα βήμα πιο πέρα στο νέο σου χόμπι.
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΕΠΗΣ
Για να ενισχύσεις την καρδιαγγειακή σου αντοχή, θα πρέπει να είσαι συνεπής όσον αφορά τις προπονήσεις σου. Αν δεν αντιμετωπίζεις κάποια ασθένεια ή δεν έχεις τραυματιστεί… Tότε οι 3 – 4 φορές τρεξίματος κάθε μέρα είναι ένας καλός αριθμός προπονήσεων. Μην αφήνεις μεγάλα κενά ανάμεσα στο τρέξιμο, έτσι ώστε να διατηρήσεις τη μυϊκή και καρδιοαγγειακή δύναμη και αντοχή.
ΝΑ ΤΡΩΣ ΣΩΣΤΑ
Σκέψου ότι το σώμα σου είναι σαν το αυτοκίνητο. Για να δουλέψει σωστά, πρέπει να του βάζεις τα σωστά καύσιμα και να το φροντίζεις. Έτσι όταν ξεκινήσεις τρέξιμο, προσπάθησε να φτιάξεις την διατροφή σου, καταναλώνοντας φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεϊνη και δημητριακά ολικής αλέσεως. Η συμπλήρωση της άσκησης με μια θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την απόδοση σου.
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΟΣΗ
Αν σου αρέσει ο ρυθμός και ψάχνεις επιπλέον κίνητρα για να τρέξεις, τότε η μουσική θα σε βοηθήσει να φτάσεις τον στόχο σου. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει ότι η μουσική μπορεί να σε βοηθήσει να τρέξεις πιο γρήγορα. Βρες την αγαπημένη σου μουσική και έξω από το σπίτι!
ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΣΥΧΝΑ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Καλό θα ήταν να αλλάζεις τις διαδρομές που τρέχεις γιατί έτσι δεν θα βαρεθείς γρήγορα – κάτι που πολύ συχνά αποτελεί ένα σημαντικό λόγο που πολλοί σταματούν το τρέξιμο. Επίσης το να αλλάζεις διαδρομές, είναι μια τεχνική για την αποφυγή τραυματισμών διότι δοκιμάζεις διαφορετικούς τύπους προπονήσεων σε διαφορετικά εδάφη.
ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕΙΣ
Αν τρέχεις πολύ γρήγορα και πολύ συχνά, τότε αυξάνεις σημαντικά τον κίνδυνο να τραυματιστείς. Το σώμα σου γνωρίζει πολύ καλά πως να χειρίζεται την άσκηση σε έντονα επίπεδα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να το παρακάνεις. Αν για παράδειγμα τρέχεις 3 φορές την εβδομάδα, επίλεξε 3 διαφορετικές ταχύτητες, κάτι που σημαίνει ότι μπορείς τη μια μέρα να τρέξεις γρήγορα, την άλλη πιο χαλαρά και την Τρίτη να την ονομάσεις προπόνηση – αποκατάστασης όπου θα τρέχεις πιο σιγά και προσεχτικά. Όλα μπορούν να γίνουν, με μέτρο πάντα!
Featured image: pexels.com/@mastercowley