Ο καλός βραδινός ύπνος είναι θεμέλιο για την καλή ψυχική αλλά και σωματική υγεία. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όταν δεχόμαστε έναν μεγάλο όγκο ερεθισμάτων που θα τον διαταράξουν. Λίγο αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που όλοι μας βιώνουμε, λίγο οι επαγγελματικές κι οι προσωπικές αγωνίες, ε, δε θέλει και πολύ το μυαλό για να αργήσει να “χαμηλώσει ταχύτητες” τις ώρες που πρέπει. Γι’ αυτό και σου προτείνουμε μερικές μεθόδους ώστε να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα και αν κοιμάσαι σαν μωρό!
01 Ετοίμασε μία λίστα. Πολλές φορές δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε επειδή σκεφτόμαστε ένα σημαντικό ραντεβού, μία διορία ή ένα ταξίδι για την επόμενη μέρα. Αν πριν ξαπλώσεις σκέφτεσαι τι πρέπει να κάνεις αύριο, γράψε τα σε μία λίστα, ιδανικά με λεπτομέρειες. Μπορεί να μην της φαίνεται, όμως η διαδικασία “καθαρίζει” το μυαλό και το απαλλάσσει από τα “μήπως πρέπεινα…;” που θα σε κυνηγούν τη νύχτα και, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε έως κι εννιά λεπτά νωρίτερα.
02 Σήκω από το κρεβάτι.“Παλάβωσες”, θα σκεφτείς. Κι όμως. Όσο προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί, σταδιακά η κρεβατοκάμαρα κι ο ύπνος θα συνδυαστούν στο μυαλό σου με τη νυχτερινή ανησυχία. Αυτό μπορεί και να σημαίνει πως ξαπλώνεις πολύ νωρίς χωρίς να είσαι απόλυτα έτοιμος για ύπνο Αντί να περάσεις μισή ώρα στο κρεβάτι κάνοντας ”σβούρες”, σήκω από αυτό και κάνε κάτι άλλο μέχρι το σώμα σου να νιώσει πως έχει ανάγκη να κοιμηθεί.
03 Διάβασε ένα βιβλίο. Το να τιθασεύσουμε τις σκέψεις μας, ειδικά όταν προσπαθούμε να κοιμηθούμε, πιθανώς να είναι απαιτητικό. Αφού επιμένει να δουλέψει με τουρμπίνες… ας του κάνουμε το χατίρι αποσπώντας του την προσοχή! Διάλεξε ένα βιβλίο που σου αρέσει (επιμένουμε: βιβλίο, μακριά από οθόνες όταν προσπαθείς να κοιμηθείς!) – μάλιστα οι ειδικοί συνιστούν διάβασμα περίπου μισής ώρας ενώ ξαπλώνουμε. Αρκεί η επιλογή σου να μη σε κρατήσει σε περαιτέρω εγρήγορση – επομένως άσε τη νέα αστυνομική περιπέτεια του Harry Hole για άλλη στιγμή!
04 Επίλεξε ένα podcast, μουσική δωματίου ή ήχους που θα σε χαλαρώσουν. Αν δε θέλεις να διαβάσεις στο κρεβάτι για να μην κουράσεις τα μάτια σου με το λιγοστό φως, ένα podcast ή μία soothing μουσική playlist είναι εξαιρετικές εναλλακτικές για να “ταξιδέψει” το μυαλό. Φυσικά κι εδώ ισχύει ο κανόνας του βιβλίου – τίποτα υπερβολικά exciting, όπως πολιτικά ή podcasts μυστηρίου. Επίσης μπορείς να κατεβάσεις μία εφαρμογή με συλλογές ήχων που μπορούν να σε χαλαρώσουν, όπως ένα αεράκι, η θάλασσα ή ακόμη και μία βροχούλα όπως αυτή αντηχεί σε μία στέγη!
05 Εστίασε στην αναπνοή σου. Μιλώντας από προσωπική εμπειρία, είναι εντυπωσιακό το πόσο μπορεί να μας χαλαρώσει κάτι τόσο απλό. Ναι, πιθανώς το μυαλό να πάει από τη μία σκέψη στην άλλη, αλλά είναι εξίσου εύκολο να το κάνεις να εστιάσει ξανά στο ρυθμό της αναπνοής σου. Έτσι μειώνεις τους καρδιακούς παλμούς κι ο ύπνος έρχεται πολύ ευκολότερα. Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορείς να δοκιμάσεις, όμως κι η πιο απλή μπορεί να κάνει τη διαφορά!
06 Δοκίμασε να διαλογιστείς. Ναι, αυτό που είπαμε πριν προσμετρείται ως διαλογισμός. Όμως διαλογισμός είναι οτιδήποτε αποσπά την προσοχή του μυαλού απομακρύνοντάς το από σκέψεις που το αναστατώνουν – κι αναστατώνουν κι εσένα κατ’ επέκταση. Εδώ σου προτείνουμε να πας ένα βήμα παραπέρα από την αναπνοή: φαντάσου τον εαυτό σου σε ένα περιβάλλον ή μία κατάσταση που σε ηρεμεί, όπως την παραλία ή την εξοχή.
Βεβαίως, όταν διαπιστώνουμε πως παρά τις προσπάθειές μας το πρόβλημα επιμένει, δεν είναι ντροπή να αναζητήσουμε τη συμβουλή ενός ειδικού που θα μπορέσει να μας καθοδηγήσει ανάλογα.
Πηγή: Health
Photo credits: @alexagorn (unsplash)