Το να εξοπλίζουμε την κουζίνα μας με φρούτα και λαχανικά της εποχής είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας και την οικογένειά μας. Ειδικά τώρα που η ενίσχυση της καλής μας υγείας είναι υψίστης σημασίας. Γιατί, λοιπόν, να γεμίζουμε το ντουλαπάκι του φαρμακείου στο σπίτι μας με συμπληρώματα βιταμινών όταν μπορούμε να προσλάβουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία… από το σούπερ μάρκετ ή τη λαϊκή αγορά της εβδομάδας στη γειτονιά; Ας γνωρίσουμε τα τρόφιμα που αξίζουν μία περίοπτη θέση στην κουζίνα μας το φθινόπωρο.
01 Κολοκύθα.
Πλούσια σε βιταμίνες Α και C αλλά και σε λιπαρά Ω3, η κολοκύθα έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που θωρακίζουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα και το διαβήτη. Βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Alzheimer. Επιπλέον επιβραδύνουν τη γήρανση της επιδερμίδας. Την ίδια στιγμή, η κολοκύθα μας εξοπλίζει με κάλιο και βιταμίνες Β, Βιταμίνες που συμβάλλουν στο μεταβολισμό των λιπαρών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων που συσσωρεύονται στο σώμα, αποτρέποντας την αύξηση του σωματικού βάρους. Κι ας μην ξεχνάμε, βέβαια, και τις φυτικές ίνες της που κι αυτές, ως γνωστόν πια, βοηθούν στη διατήρηση του βάρους. Απολαύστε τη σε πίτες ή σούπες ή ακόμη φτιάχνοντας τα δικά σας ζυμαρικά!
02 Μανιτάρια.
Εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και ιδανικά να προστεθούν σε κάθε γεύμα. Τα μανιτάρια συμβάλλουν στη διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους. Παράλληλα περιέχουν σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει το μεταβολικό ρυθμό. Παράλληλα εμποδίζει την αλλοίωση των κυττάρων και προστατεύει το θυρεοειδή. Προσθέστε τα στο πρωινό σας για να συνοδεύσουν την ομελέτα ή τα scrambled eggs σας ή στο ριζότο και την μακαρονάδα σας.
03 Κουνουπίδι.
Τα σταυρανθή λαχανικά θεωρούνται πια από τα superfoods που πρέπει να εντάσσονται τακτικά στα γεύματά μας. Και το κουνουπίδι είναι ένα από αυτά. Όντας πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, έρευνες του έχουν αποδώσει αξιόλογες ιδιότητες στην προστασία από ένα μεγάλο φάσμα τύπων καρκίνου. Ένώ οι φυτικές του ίνες βοηθούν στη διατήρηση του βάρους. Μπορούμε να το κόψουμε σε μικρά κομμάτια και να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο ώστε να το προσθέσουμε σε σαλάτες ή να το τσιγαρίσουμε ελαφρώς για συνοδευτικό. Επίσης, μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι και να καταναλώσουμε έτσι λιγότερους υδατάνθρακες. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το ψιλοκόψουμε με το μπλέντερ. Να το τσιγαρίσουμε για περίπου 7 λεπτά προσθέτοντας λίγο κρεμμύδι και τα μπαχαρικά της επιλογής μας.
04 Μήλα.
Δεν είναι μόνο τα πορτοκάλια που αξίζουν μία θέση στην κουζίνα μας το φθινόπωρο… Τα μήλα είναι ένα εξαιρετικό σνακ που θα μας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα. Παράλληλα η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C που περιέχουν ενισχύει τα ούλα των δοντιών και επιταχύνει την επούλωση των πληγών καθώς αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου. Στο κάτω-κάτω, κρύβει αλήθειες η ρήση για το “ένα μήλο την ημέρα!
05 Λαχανίδα.
Το kale, όπως είναι η διεθνής του ονομασία, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C. Η αντιοξειδωτική δράση τους είναι απαραίτητη όχι μόνο για το ανοσοποιητικό μας που χρειάζεται επιπλέον υποστήριξη αλλά και για την πρόληψη (μεταξύ άλλων) των καρδιοπαθειών και του διαβήτη. Ακόμη, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και ασβέστιο που, όταν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, εξισορροπείται η αρτηριακή πίεση, μειώνονται οι μυϊκές κράμπες κι αυξάνεται ο μεταβολικός ρυθμός.
06 Αχλάδια.
Ένα μέτριο αχλάδι περιέχει μόλις 100 θερμίδες κι 6 γραμμάρια φυτικών ινών.Έτσι διατηρείται για περισσότερη ώρα το αίσθημα κορεσμού και κατ’ επέκταση οι ισορροπημένες μας διατροφικές συνήθειες. Ακόμη, τα αχλάδια περιέχουν πεκτίνη, έναν διαλυτό τύπο φυτικής ίνας που επιβραδύνει την πέψης. Περιορίζουν σημαντικά το ρίσκο καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ορθού. Ιδανικά για φρουτοσαλάτα, για πλούσια smoothies και βέβαια και μόνα τους είναι απόλαυση!
Ας ελέγξουμε άλλη μία φορά τη λίστα με τα ψώνια! Κι ας αντλούμε ιδέες για το πως θα εκμεταλλευτούμε γευστικά όλα αυτά τα δώρα της φύσης!
Πηγή: Eat This, Not That
Photo credits: @idelamaza/ @twinsfisch (unsplash)