Μπορεί κανείς να τις χαρακτηρίσει και… επέκταση των χεριών μας, ειδικά τα smartphones – όλοι έχουμε από ένα ανά χείρας! Ο τρόπος, όμως, που καμπουριάζουμε για να ελέγξουμε τα μηνύματα ή τα mails μας σε κάθε συσκευή μπορούν να επιβαρύνουν το σώμα μας, σύμφωνα με τον χειρουργό με ειδικότητα στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης Dr. Kenneth K. Hansraj, του Κέντρου Αποκατάστασης Σπονδυλικής Στήλης της Νέας Υόρκης. Ας δούμε τα λάθη που κάνουμε ένα ένα αλλά και πώς μπορούμε να τα διορθώσουμε.
- Η καμπούρα των μηνυμάτων
Τι κάνουμε συνήθως: Σκύβουμε το κεφάλι, έχουμε το τηλέφωνο στο ύψος του αφαλού και βάζουμε μέσα το πηγούνι.
Πώς μας επηρεάζει: Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Surgical Technology International, όταν σκύβουμε το κεφάλι για να γράψουμε ένα μήνυμα το πάνω τμήμα της σπονδυλικής στήλης είναι σα να επιβαρύνεται με περίπου 27 κιλά βάρος. «Επιπλέον, αυτό που κάνουμε δεν είναι μία ελαφρά κλίση του κεφαλιού», λέει η Michelle Collie, φυσικοθεραπεύτρια κι ιδρύτρια του Performance Physical Therapy στο Rhode Island. Ο Dr. Hansraj προσθέτει: «το να κρατάτε κάτω το κεφάλι σας έτσι μπορεί να επιταχύνει τον εκφυλισμό της σπονδυλικής στήλης».
Πώς να το διορθώσουμε: Φέρτε το κινητό σας στο ύψος του στήθους ή λίγο ψηλότερα και κοιτάξτε την οθόνη μόνο με τα μάτια σας, συμβουλεύει η Dr. Janice Moreside, φυσικοθεραπεύτρια και βοηθός καθηγητή στο τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου Dalhousie στο Halifax της Νέας Σκωτίας.
- Το «βύθισμα» του laptop
Τι κάνουμε συνήθως: Καθόμαστε στον καναπέ σταυροπόδι με το laptop στα πόδια μας, κυρτώνουμε τη ράχη και κοιτάμε κάτω.
Πώς μας επηρεάζει: Έτσι δεν επιβαρύνουμε μόνο τον αυχένα μας, αλλά και το κάτω μέρος της πλάτης. «Αυτή η στάση μπορεί να μετατοπίσει τους σπονδύλους του κάτω μέρους της πλάτης προς τα πίσω, κι αυτό αργότερα να εξελιχθεί σε δισκοκήλη», λέει η Moreside. Ο Dr. Hansraj επισημαίνει «αν κάθεστε στη στάση του λωτού κάνοντας yoga ή παρεμφερείς ασκήσεις, θα έπρεπε να γνωρίζετε πώς είναι μία καλή στάση σώματος».
Πώς να το διορθώσουμε: Μετακινείστε το laptop σας σε ένα τραπέζι. Θα μπορείτε έτσι να έχετε μία ουδέτερη κι άνετη στάση για τη σπονδυλική σας στήλη. Ή βάλτε ένα μαξιλάρι στα πόδια σας κάτω από το laptop.
- Με το tablet στην αγκαλιά
Τι κάνουμε συνήθως: Καθόμαστε στο κρεβάτι με τα γόνατα λυγισμένα, ακουμπάμε το tablet στους μηρούς μας και σκύβουμε το κεφάλι μπροστά για να κοιτάμε την οθόνη.
Πώς μας επηρεάζει: «Στην ουσία δεν υπάρχει κάποια βολική κι εργονομική θέση για το σώμα όταν κοιτάμε το tablet μας», λέει η Collie ενώ η Moreside λέει πως το να τεντώνει κανείς το κεφάλι του για να δει καλύτερα την οθόνη δημιουργεί τέτοια κάμψη στον αυχένα που προκαλεί πόνο. Μία έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας Harvard T.H. Chan στη Βοστόνη έδειξε πως οι εθελοντές τέντωναν περισσότερο το κεφάλι και το λαιμό τους κατά τη χρήση του tablet παρά όταν χρησιμοποιούσαν laptop ή desktop.
Πώς να το διορθώσουμε: Καλύτερο είναι να ξαπλώσετε στο πλάι, κρατώντας το tablet σταθερά με το ένα χέρι, ενώ παράλληλα η Moreside συμβουλεύει να αλλάζετε πλευρά και χέρια κάθε λίγα λεπτά.
- Η κλίση στο διάδρομο
Τι κάνουμε συνήθως: Εξασκούμαστε στο διάδρομο και τεντώνουμε το λαιμό για να παρακολουθούμε την τηλεόραση.
Πώς μας επηρεάζει: Η δημιουργία γωνίας στο λαιμό για να δει κανείς τηλεόραση μπορεί να χαλάσει την ισορροπία. «Αυτό εν συνεχεία μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση στις αρθρώσεις, τους μύες, τους συνδέσμους και τα οστά κατά την άσκηση με αποτέλεσμα να κουραστούν πιο γρήγορα», λέει ο Jonathan R. Jezequel, διευθυντής φυσικοθεραπείας του NYSportsMed στη Νέα Υόρκη. «Όταν οι μύες μας είναι κουρασμένοι, δεν είναι τόσο αξιόπιστη η λειτουργία τους όσο νομίζουμε, οπότε αυτό που θεωρούμε σαν καλή φόρμα στην πραγματικότητα δεν είναι». Κι αν μάλιστα κινούμαστε κατ’ αυτόν τον τρόπο για κάποιο διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς όπως σύνδρομο ITB, όπου ο λαγονοκνημιαίος σύνδεσμος τρίβεται στο πλάι του γονάτου, ή σύνδρομο επιγονατίδομηριαίου πόνου, που προκαλείται όταν o χόνδρος κάτω από την επιγονατίδα φθείρεται. Επιπλέον, όταν γυρίζουμε προς μία κατεύθυνση για να δούμε την οθόνη επιβαρύνονται οι μύες της άλλης πλευράς του σώματος, πράγμα που οδηγεί σε μυικούς πόνους στην πλάτη, προσθέτει ο Jezequel.
Πώς να το διορθώσουμε: Θέλετε να παρακολουθείτε το αγαπημένο σας τηλεοπτικό πρόγραμμα κατά την άσκησή σας; Αν σκέφτεστε να αγοράσετε διάδρομο εξάσκησης, ψάξτε για κάποιο μοντέλο που έχει ενσωματωμένη οθόνη, αν είναι δυνατόν, ώστε το βλέμμα σας να είναι οριζόντιο και στην ίδια ευθεία με αυτήν, προτείνει η Collie. Αν τώρα πηγαίνετε στο γυμναστήριο κι οι τηλεοράσεις τους είναι μόνο κρεμασμένες, επιλέξτε ένα μηχάνημα που σας δίνει την ίδια δυνατότητα.
- «Πρόσθιο» στον καναπέ
Τι κάνουμε συνήθως: Ξαπλώνουμε με το στομάχι στον καναπέ, έχοντας το tablet στο πάτωμα και κρεμασμένα λαιμό και κεφάλι από το πλάι (προσωπικό σχόλιο: υπάρχει, σοβαρά, κόσμος που το κάνει;;;).
Πώς μας επηρεάζει: Χρησιμοποιούμε όλους τους οπίσθιους μύες του λαιμού μας για να έχουμε το κεφάλι ψηλά. «Δεν είναι απλά μία φυσική στάση για το λαιμό σας. Η βαρύτητα προσπαθεί να τον λυγίσει περισσότερο, κι ο λαιμός σας προσπαθεί να το αντιμετωπίσει, οπότε αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στους μύες ή στους συνδέσμους», σημειώνει η Collie. Άλλη πιθανή παρενέργεια είναι ο πόνος στην πλάτη. Μία πρόσφατη έρευνα στην Αυστραλία έδειξε πως οι περίεργες στάσεις του σώματος (παρόμοιες με αυτήν) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πόνων στο κάτω μέρος της πλάτης.
Πώς να το διορθώσουμε: Ξαπλώστε στην πλάτη σας, κρατώντας το tablet με τα δύο σας χέρια πάνω από το κεφάλι σας. Τα χέρια σας μπορούν άνετε να κρατούν το tablet στη θέση αυτή για μερικά λεπτά, αλλά αυτό σας αναγκάζει να σταματάτε ανά διαστήματα, ώστε να ξεκουράζετε τους μύες σας.
- Το λύγισμα του αγκώνα
Τι κάνουμε συνήθως: Ξαπλώνουμε στην κοιλιά μας, στηριζόμαστε στους αγκώνες μας κι έχουμε το τηλέφωνο στο χέρι.
Πώς μας επηρεάζει: Τοποθετώντας όλο αυτό το βάρος στους αγκώνες μας και λυγίζοντάς τους, ασκείται άμεση πίεση στο νεύρο της ωλένης, που βρίσκεται στη ράβδωση του ομώνυμου οστού. «Αυτή η στάση μπορεί να συμβάλλει ή και να επιδεινώσει την πίεση στο νεύρο αυτό στον αγκώνα, κι αυτό λέγεται σύνδρομο της κυβοειδούς σήραγγας», λέει ο Dr. Steven Z. Glickel, καθηγητής του τμήματος Ορθοπεδικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Icahn στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. Τι σημαίνει αυτό; Νιώθουμε μούδιασμα και «τσιμπήματα» στοn παράμεσο και τα μικρά μας δάχτυλα εξαιτίας της πίεσης στο νεύρο και μετά θα έχουμε πιθανώς μία μειωμένη ικανότητα να ενώσουμε τον αντίχειρα και το μικρό σας δάχτυλο, όπως και πιο αδύναμο κράτημα. Επιπλέον, αν ο καρπός μας είναι τεντωμένος όσο κρατάμε το τηλέφωνο, αυτό μπορεί να αυξήσει την πίεση στο μέσο νεύρο του καρπού, προκαλώντας αργότερα σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, σύμφωνα με τον Dr. Glickel.
Πώς να το διορθώσουμε: Κρατώντας το τηλέφωνο και με τα δύο χέρια, ξαπλώστε στο πλάι. Η στάση αυτή δεν επιτρέπει πίεση στους αγκώνες αλλά θα ανακουφίσει και την πλάτη σας.
Extra: Για όσους εργάζεστε σε γραφείο
Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πόνο στην πλάτη σε αυτήν την περίπτωση. Σε μία έρευνα στο περιοδικό Occupational and Enviromental Medicine, όσοι άλλαζαν θέση από καθιστή σε όρθια κάθε τριάντα λεπτά όσο εργάζονταν ανέφεραν λιγότερα μυοσκελετικά συμπτώματα στο κάτω μέρος της πλάτης τους και 14% λιγότερα από αυτά σε αστραγάλους και γόνατα, σε σύγκριση με όσους κάθονταν όλη μέρα. Επιπλέον, είχαν περισσότερη ενέργεια. Δε μπορείτε να πείσετε τον εργοδότη σας για ένα stand desk; Αποκτήστε αυτά τα πλεονεκτήματα με το να στέκεστε πιο συχνά όρθιοι στη δουλειά, ή και να κάνετε τις κλήσεις σας έτσι. Στο σπίτι, μετακινείστε το laptop στον πάγκο της κουζίνας ώστε να στέκεστε όρθιοι όταν ελέγχετε τα mail σας.
(Extra photo)
Πηγή & photos: www.health.com