Παραδεχθείτε το: κι εσείς έχετε μπει στον πειρασμό να ετοιμάσετε στο σπίτι ένα κλασσικό English breakfast με αυγά! Προσωπικά δεν κρύβω πως έψαξα και μεθόδους à la Gordon Ramsay και Jamie Oliver για να κάνω μία ομελέτα λίγο πιο ιδιαίτερη! Άλλωστε πόσοι από εμάς δεν έχουμε δει στον μπουφέ των ξενοδοχείων τους ξένους τουρίστες να γεμίζουν τα πιάτα τους με αυγά;
Τα αυγά είναι μία εξαιρετική πηγή θρεπτικών στοιχείων που μπορούν να υποστηρίξουν σημαντικά τη συνολική καλή μας υγεία. Μέχρι πριν λίγο καιρό μας έλεγαν πως καλό είναι να μην καταναλώνονται σε καθημερινή βάση.Τώρα τα πράγματα φαίνεται αν αλλάζουν. Αλήθεια, τι θα δούμε στο σώμα μας αν ξεκινήσουμε να προσθέτουμε τα αυγά στο πρωινό μας κάθε μέρα;
01 Περισσότερη ενέργεια
Ένα πρωινό γεύμα που περιλαμβάνει αυγά μας προσφέρει μία διόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα πρωτεϊνών και μονοακόρεστων λιπαρών. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 5 γραμμάρια λιπαρών, τα 3 εξ αυτών είναι μονοακόρεστα. Σε συνδυασμό με μία τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες (δηλαδή μία φρυγανισμένη φέτα ψωμιού ολικής άλεσης), αυτό το γεύμα μας εξοπλίζει με την απαραίτητη για μέρα μας ενέργεια. Παράλληλα μας διατηρεί χορτάτους για αρκετή ώρα, καθώς είναι τροφές που χωνεύονται αργά. Εντούτοις, καθώς το αυγό περιέχει και 2 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών, καλό είναι να μην υπερβάλλουμε στην ημερήσια κατανάλωση και να ακολουθούμε τις οδηγίες ενός διατροφολόγου ή του θεράποντος ιατρού μας.
02 Το ανοσοποιητικό μας “παίρνει τα πάνω του”
Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, D και Ε. Βιταμίνες που συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος λόγω των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων. Παράλληλα, τα αυγά περιέχουν σελήνιο, ένα μεταλλικό στοιχείο με ισχυρή αντιοξειδωτική κι άρα αντιφλεγμονώδη δράση. Με λίγα λόγια, η καθημερινή κατανάλωση αυγού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά παθογόνους παράγοντες.
03 “Μυαλό ξυράφι”
Ανάμεσα στα λιπαρά που περιέχουν τα αυγά συναντούμε – ναι, ναι, σωστά μαντέψατε! –λιπαρά Ω3. Για την ακρίβεια, κάθε αυγό περιέχει από 100 έως και 500 mg λιπαρών Ω3. Μαζί με τη βιταμίνη Β12 και τη χολίνη που περιέχουν, τα αυγά είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στην προστασία του εγκεφάλου από φλεγμονές. Είναι αυτές που σε βάθος χρόνου επηρεάζουν τη μνήμη αλλά και την πνευματική μας υγεία, προστατεύοντάς μας μεταξύ άλλων από την εγκεφαλική άνοια και την κατάθλιψη. Και βέβαια, ισχυρότερη εγκεφαλική λειτουργία σημαίνει και περισσότερη συγκέντρωση κι άρα είμαστε και πιο παραγωγικοί στην εργασία μας!
04 Περιορίζονται οι φλεγμονές στο σώμα
Τα λιπαρά Ω3 είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες που μας προστατεύουν από ένα ευρύ φάσμα παθήσεων. Όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Alzheimer και αρθρίτιδα. Ωστόσο, επειδή τα αυγά περιέχουν και λιπαρά Ω6 που διευκολύνουν τη δημιουργία φλεγμονών, οι διατροφολόγοι συστήνουν να προτιμούμε αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής.
05 Μειώνεται και η χοληστερίνη
Μέχρι τώρα, τα αυγά θεωρούνται ένοχα για την αύξηση της χοληστερίνης που μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση αυξάνοντας το ρίσκο για καρδιοπάθεια. Αρχικά θα πρέπει να εξηγήσουμε πως η HDL (“καλή”) χοληστερόλη είναι εκείνη μεταφέρει την LDL (“κακή”) χοληστερόλη από το αίμα στο συκώτι. Έτσι περιορίζεται το ρίσκο η LDLνα αυξηθεί στο κυκλοφορικό σύστημα και να προκαλέσει θρομβώσεις. Τα αυγά, λοιπόν, περιέχουν HDL χοληστερόλη. Μάλιστα σε έρευνες έχει διαπιστωθεί πως δε φαίνεται τα αυγά να επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα της LDLχοληστερόλης.
06 Λαμπερό δέρμα και λαμπερά μαλλιά
Οι πρωτεΐνες και η βιοτίνη που περιέχουν τα αυγά είναι εκείνα που αυξάνουν το ρυθμό ανάπτυξης των μαλλιών. Ταυτόχρονα ενισχύουν και τους θύλακες των τριχών μειώνοντας την τριχόπτωση. Και βέβαια, οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία αντιμετωπίζουν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Φανταστείτε τι θαύματα μπορεί να κάνει η ενυδατική μας συνδυασμό με τα scrambled eggs μας!
07 Χάνουμε ευκολότερα βάρος
Όπως προαναφέραμε, τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα ένα πρωινό γεύμα που περιλαμβάνει αυγά να μας κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα. Οπότε έτσι μπορούμε έτσι να διατηρούμε μία ισορροπημένη πρόσληψη θερμίδων. Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως δεν είμαστε τόσο επιρρεπείς σε “τσιμπολογήματα” και αμαρτωλά snacks. Παράλληλα, η χολίνη που περιέχουν τα αυγά ενισχύουν το μεταβολικό ρυθμό διασπώντας τα λίπη των τροφών. Τα μετατρέπουν στην ουσία σε αναγκαία για τον οργανισμό “καύσιμα”.
Εντούτοις, καλό είναι πριν προχωρήσετε στην πιο συχνή κατανάλωση αυγού να συμβουλευθείτε το θεράποντα ιατρό σας. Σε περίπτωση που κάποιος έχει διαγνωστεί με διαβήτη ή κάποιας μορφής καρδιακή νόσο, η μέγιστη επιτρεπτή ποσότητα ανά βδομάδα είναι τα έξι αυγά. Ειδάλλως, μπορούμε να αρχίσουμε να μοιραζόμαστε ιδέες για ομελέτες και scrambled eggs –ο νέος μου πρωινός γαστρονομικός “έρωτας”!
Πηγή: Eat This, Not That
Photo credits: @tengyart / @gabrielgurrola (unsplash)