Νιώθετε πως δε μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας λόγω μίας επίμονης αίσθησης ξινίλας στο στόμα σας ή αυτή επιμένει ακόμη κι ανάμεσα στα γεύματά σας; Αυτή η δυσάρεστη γεύση έχει τους λόγους της. Ας δούμε τι μπορεί να την προκαλέσει, καθώς μπορεί να είναι κάτι παροδικό ή μπορεί να απαιτούνται και κάποιες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.
01 Αφυδάτωση. Ενίοτε, η έντονη ξινή αίσθηση τους στόματος μπορεί να είναι σημάδι πως δεν καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες νερού μέσα στη μέρα μας, καθώς η αφυδάτωση αφήνει το στόμα ξηρό επηρεάζοντας την αίσθηση της γεύσης. Φροντίζουμε να πίνουμε έξι με οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα για να μένει πάντα ενυδατωμένος συνολικά ο οργανισμός.
02 Κάπνισμα. Εκτός των πολλών άλλων γνωστών επιπλοκών του, το τσιγάρο αλλοιώνει την αίσθηση της γεύσης κι αφήνει μία ξινή και δυσάρεστη αίσθηση στο στόμα. Η μόνη λύση είναι προφανώς η διακοπή!
03 Κακή στοματική υγιεινή. Όταν παραλείπουμε το βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος ή όταν ακόμη τα κάνουμε μεν όλα αυτά αλλά βιαστικά, είναι επόμενο η αίσθηση της γεύσης να μην μένει αλώβητη. Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον δύο λεπτά και όχι λιγότερο από δυο φορές τη μέρα, ενώ δεν αμελούμε μία τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρό μας για επανέλεγχο και τον απαραίτητο βαθύ καθαρισμό.
04 Ασθένειες και λοιμώξεις. Σε όλους μας έχει συμβεί να μη μπορούμε να καταλάβουμε τη γεύση του φαγητού ή του ροφήματός μας όταν περνάμε μία γρίπη ή ένα κρυολόγημα. Το καλύτερο είναι η πρόληψη πλένοντας τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας, καθώς επίσης να μη φέρνουμε τα χέρια μας κοντά στο πρόσωπο και να αποφεύγουμε την επαφή με άτομα που είναι ήδη άρρωστα.
05 Φαρμακευτική αγωγή και αντικαρκινική θεραπεία. Κάποιες φορές δεν ευθύνεται για την ξινή γεύση στο στόμα η ασθένεια, αλλά τα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε για να την αντιμετωπίσουμε. Ξινή γεύση μπορούν να αφήσουν κάποια αντιβιοτικά και τα αντιισταμινικά, ενώ και η ακτινοθεραπεία στην οποία υποβάλλονται ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο στο λαιμό ή το κεφάλι έχει αντίστοιχη επίδραση.
06 Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Κανονικά, μετά το φαγητό μας, η βαλβίδα που διαχωρίζει στην ουσία το στομάχι από τον οισοφάγο “σφραγίζει” τη δίοδο. Όταν, όμως, αυτή δεν κλείνει όπως πρέπει, τότε το φαγητό αλλά και τα οξέα του στομάχου τείνουν να επιστρέφουν στον οισοφάγο. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης κι εκτός από αίσθηση καούρας και δυσπεψίας μπορεί να προκαλέσει και δυσάρεστη αίσθηση γεύσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως είναι απαραίτητες κάποιες αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες, όπως ο περιορισμός του όγκου των μερίδων που καταναλώνουμε αλλά και σε συνήθειες στην καθημερινότητά μας, όπως να περιμένουμε μερικές ώρες μετά το φαγητό μας προτού ξαπλώσουμε.
07 Ηλικία. Όσο μεγαλώνουμε οι γευστικοί μας κάλυκες συρρικνώνονται και γίνονται λιγότερο ευάλωτοι στα ερεθίσματα, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η αίσθηση της γεύσης.
Αν η ξινή γεύση στο στόμα είναι ένα και μόνο σύμπτωμα, πιθανώς να χρειάζεται μία απλή αλλαγή του τρόπου ζωής μας και να μη συντρέχει λόγος ανησυχίας. Εντούτοις, δε διστάζουμε ποτέ να συμβουλευτούμε το θεράποντα ιατρό μας προκειμένου να διαβεβαιώσουμε και την αιτία που προκαλεί αυτήν την αίσθηση.