Πολλές φορές καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το αίσθημα της αγωνίας και του άγχους, αλλά ενίοτε νιώθουμε πως φτάνουμε σε αδιέξοδο. Έτσι αισθανόμαστε κάποιες φορές πως δε μπορούμε να απαλλαγούμε. Υπάρχουν, όμως, μέθοδοι που μπορούμε να επιστρατεύσουμε (κι αν τις συνδυάσουμε ακόμα καλύτερα) ώστε να διαχειριστούμε κι εν συνεχεία να αντιμετωπίσουμε το άγχος – και μάλιστα στο σπίτι!
01 Εκχυλίσματα φυτών. Τα εκχυλίσματα ελαίων από φυτά όπως ο ευκάλυπτος, το γιασεμί και το ylang ylang έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες και μπορούμε να τα βρούμε στην αγορά. Ακόμη, στο εξωτερικό πωλούνται ειδικές συσκευές απόσταξης για όσους θέλουν να τα παράγουν στο σπίτι. Μπορούμε, όμως, να το κάνουμε και με σκεύη που υπάρχουν ήδη στην κουζίνα μας. Χρησιμοποιούνται ιδανικά λίγο πριν το βραδινό ύπνο χαρίζοντας στο χώρο της κρεβατοκάμαρας αρώματα που θα μας χαλαρώσουν.
02 Τρώμε τις σωστές τροφές. Η βιταμίνη Β12, τα λιπαρά Ω3, το μαγνήσιο και το φυλλικό οξύ βοηθούν στη μείωση του άγχους. Έτσι καλό είναι να προσθέσουμε στη διατροφή μας σπαράγγια και πράσινα λαχανικά, αβοκάντο, σολομό, εσπεριδοειδή και δημητριακά ολικής άλεσης. Επίσης καλό είναι να περιορίσουμε τον καφέ, το αλκοόλ και τα γλυκίσματα με επεξεργασμένα σάκχαρα. Αν έχουμε επιθυμία για γλυκό, τότε προτιμούμε λίγη μαύρη σοκολάτα που αποδεδειγμένα καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη.
03 Λεβάντα. Η λεβάντα είναι γνωστή για τις χαλαρωτικές της ιδιότητες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα έλαιά της στο αφρόλουτρο ή ως αρωματικό χώρου, αλλά επίσης η λεβάντα προστίθεται εξαιρετικά στο τσάι μας με λίγο μέλι.
04 Yoga και διαλογισμός. Ναι, τα έχουμε πει άπειρες φορές, ναι, ακούγεται κλισέ, αλλά η yoga μας βοηθά να αποστασιοποιηθούμε από καταστάσεις που μας αγχώνουν και στη συνέχεια να της διαχειριστούμε με νηφαλιότητα.
05 Τρέξιμο κι εν γένει γυμναστική. Αν δε σας ενθουσιάζει η yoga, το τρέξιμο κι οποιαδήποτε μορφή άσκησης είναι μία καλή εναλλακτική. Η εκγύμναση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες προκαλούν έντονα το αίσθημα της χαλάρωσης και της ηρεμίας.
06 Καλός ύπνος. Ιδιαίτερο ρόλο παίζει η καλή ποιότητα του ύπνου μας. Λιγότερο ύπνος σημαίνει περισσότερη κόπωση κι άρα περισσότερο στρες. Επομένως ας θυμηθούμε πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερο τον ύπνο μας.
07 Κάνουμε ένα διάλειμμα. Ίσως ό,τι πιο σημαντικό μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας. Όλοι μας έχουμε τις δύσκολες στιγμές μας, επομένως αξίζουμε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ πού και πού (για να μην πω σε τακτά διαστήματα) να κάνουμε μία παύση. Πατάμε, λοιπόν, το “pause” στους έντονους ρυθμούς μας κι αφιερώνουμε λίγο χρόνο σε μας!
Αρχική δημοσίευση beautemagazine.gr
Photo credits: @processingly (unsplash)