Χωρίς καμία αμφιβολία, το φουντούκι είναι ένας από τους πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς που υπάρχουν στην αγορά και που τρώμε. Αποτελεί βασικό συστατικό για πληθώρα επιδορπίων και -ας μην ξεχνάμε- έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα ίσως και την απόλυτη γεύση, αυτή της πραλίνας φουντουκιού.
Πέρα από το φανταστικό γευστικό κομμάτι, όμως, πρόκειται για έναν ξηρό καρπό που δεν περνάει σε καμία περίπτωση απαρατήρητος στο κομμάτι των θρεπτικών συστατικών. Γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε τα σημαντικότερα από αυτά.
- 30 γραμμάρια φουντουκιού έχουν 4,2 γραμμάρια πρωτεΐνη, 4,7 γραμμάρια υδατάνθρακες, 2,7 φυτικές ίνες, 21% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνη Ε, 12% μαγνήσιο και 87% μαγγάνιο.
- Το φουντούκι έχει μία πολύ καλή ποσότητα αντιοξειδωτικών, που είναι απαραίτητα για το ανθρώπινο σώμα. Προστατεύει, μάλιστα, από το οξειδωτικό στρες που ευνοεί τη γήρανση, τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο.
- Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φουντούκια συνδέονται με τη μείωση φλεγμονών χάρη στην υψηλή τους συγκέντρωση σε υγιή λίπη.
- Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα φουντούκια, όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα, παρουσιάζουν δείγματα ότι μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2018 στο European Journal of Nutrition, έδειξε σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και της προσπάθειας μερικών ανθρώπων να χάσουν βάρος.
- Όντας μία καλή πηγή φυτικών ινών, το φουντούκι λειτουργεί ευεργετικά στη λειτουργία του εντέρου και μπορεί να προλάβει την πρόκληση δυσκοιλιότητας.
- Τα αποτελέσματα έρευνας, που δημοσιεύτηκε το 2013 στο US National Library of Medicine, έδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε φουντούκια μπορούσε να μειώσει ένα είδος χοληστερίνης, το οποίο συνδέεται με την αύξηση του ρίσκου εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.