Η αλήθεια είναι ότι οι φακές δεν είναι για όλους. Πολλούς τους πειράζουν, άλλοι δεν τις συμπαθούν έστω σαν σκέψη… Κι υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να τις φάνε μόνο συνδυαστικά.
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι φακές και γενικά τα όσπρια είναι γεμάτα με πολύ σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Ήδη από μικρή ηλικία οι γονείς μας μάς φώναζαν να μην τις σνομπάρουμε γιατί κάνουν καλό… Αλλά δεν εξηγούσαν ποιοι είναι οι λόγοι που αυτό συμβαίνει, πράγμα πολύ λογικό για το νεαρό της ηλικίας μας.
Τώρα που μεγαλώσαμε, όμως, ήρθε η στιγμή να μάθουμε πιο αναλυτικά γιατί αξίζουν μία θέση στη διατροφή μας.
- Οι φακές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, ένα γεγονός που τις κάνει ιδανικό σύμμαχο για καλύτερη χώνεψη και αποτροπή της δυσκοιλιότητας… Αν καταναλώνονται τακτικά.
- Είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης που δε συνοδεύεται από λίπος, καθιστώντας τες έτσι ευεργετικές και για την καλή υγεία της καρδιάς.
- Έρευνα του Πανεπιστημίου του Illinois που έγινε από τους Elvira González De Mejía και Valentin I. Prisecaru έδειξε ότι οι φακές, όπως επίσης και ο αρακάς, τα φιστίκια, η σόγια και το σιτάρι, έχουν ένα συγκεκριμένο είδος πρωτεΐνης που δείχνει να μπορεί να επηρεάσει τα καρκινικά κύτταρα και την ανάπτυξή τους.
- Ειδικά οι γυναίκες, που είναι πιο επιρρεπείς στη σιδηροπενία, μπορούν να ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τις φακές, καθώς έχουν υψηλή συγκέντρωση σε σίδηρο.
- Βοηθούν στην περίπτωση επιθυμίας για απώλεια βάρους, αφού έχουν λίγες θερμίδες, όμως προσφέρουν μεγαλύτερης διάρκειας κορεσμό.
- Το φολικό οξύ που περιέχουν βοηθά τις έγκυες γυναίκες στην αποτροπή γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυό τους.
- Οι φακές περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατέψουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συνδέονται με τη γήρανση.
Featured image: pixabay.com/ yilmazfatih