Ένα από τα σχεδόν αναπόσπαστα μέρη της διατροφής μας είναι το τυρί. Κι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, για καλούς λόγους. Η “δική μας” φέτα συνοδεύει σαλάτες και γίνεται γευστικότατο μεζεκλίκι σα σαγανάκι (έτσι, για να έχουμε μία ιδέα!). Τυριά όπως το gouda, το cheddar κι η mozzarella είναι… χάρμα οφθαλμών όταν λιώνουν στην πίτσα και τα τοστ, ενώ για ένα κρασί με φίλους, η σχετική πιατέλα είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Ε, ναι, το τυρί είναι yummy, Πώς να το κάνουμε τώρα;
Εντούτοις όπως για κάθε τροφή, ισχύει και για το τυρί το “παν μέτρον άριστον”, καθώς η υπερβολική του κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει τη συνολική καλή υγεία μας.
Κι αν αποφασίζαμε να “κόψουμε” το τυρί…; Να τι μπορεί να συμβεί!
01 Η επιδερμίδα γίνεται πιο λεία.
Τα τυριά και τα γαλακτοκομικά εν γένει έχουν συνδεθεί σε έρευνες με αύξηση της λιπαρότητας της επιδερμίδας… Με αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή σμήγματος. Αυτό σαφώς σημαίνει εντονότερες εξάρσεις ακμής και φραγμένοι πόροι. Ο περιορισμός στην κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί επιφέρει σημαντική βελτίωση στην ομοιομορφία της επιδερμίδας, κάνοντάς τη να εμφανίζεται πιο λεία κι άρα πιο υγιής.
02 Λιγότερη ταλαιπωρία από πονοκέφαλο κι ημικρανία.
Ειδικά για όσους πάσχουν συχνά από ημικρανίες, πιθανώς ευθύνεται μία διατροφή πλούσια σε τυριά και γαλακτοκομικά. Η τυραμίνη είναι μία ουσία που βρίσκεται σε προϊόντα όπως το τυρί και το γάλα και η υπερβολική ποσότητα τυραμίνης, σύμφωνα με έρευνες μπορεί να αυξάνει τη δυσφορία του πονοκέφαλου.
03 Μειώνεται το περιττό βάρος.
Τυριά όπως το cheddarκαι η mozzarella έχουν αυξημένες ποσότητες σακχάρων, λιπαρών και βεβαίως θερμίδων που μπορούν να εμποδίζουν στόχους όπως τη μείωση του βάρους. Μία αποχή από το τυρί, όμως, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια αυτή.
04 Πιθανώς να μειώνεται το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου.
Το γάλα (και κατ’ επέκταση το τυρί) περιέχει κασεΐνη, μία ουσία η οποία εικάζεται πως συνδέεται με τον καρκίνο. Συγκεκριμένα, σε τύπους της νόσου όπως στον προστάτη και τους μαστούς, η κασεΐνη φαίνεται να αυξάνει το ρυθμό ανάπτυξης όγκων. Αν κι ακόμη δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες που να εξηγούν τη σύνδεση αυτή, ίσως ο περιορισμός των γαλακτοκομικών δεν είναι και τόσο κακή ιδέα.
05 Γινόμαστε πιο φιλικοί κι ευσυνείδητοι απέναντι στο περιβάλλον.
Ναι, φαίνεται πως η αποχή από τυρί είναι και πιο… eco-friendly! Η παραγωγή του τυριού (οποιουδήποτε τύπου) φαίνεται να απαιτεί πολλούς πόρους και δε μιλάμε μόνο για τα ζώα που εκτρέφονται για την παραγωγή γάλακτος – κι άρα το μεθάνιο που τα ζώα απελευθερώνουν. Τα ζώα αυτά χρειάζονται εκτάσεις για να τραφούν, ενώ επίσης χρειάζονται τεράστιες ποσότητες νερού για να παραχθεί το κάθε τυρί. Σκεφτείτε πως για την παραγωγή του γάλακτος χρειάζεται η τριπλάσια ποσότητα νερού από εκείνη που απαιτείται για την παραγωγή ενός προϊόντος φυτικής προέλευσης.
06 Μειώνεται η εμφάνιση φλεγμονών στον οργανισμό.
Ειδικά σε γυναίκες, έχει παρατηρηθεί πως η στροφή σε γαλακτοκομικά προϊόντα φυτικής προέλευσης κι η αποχή από τα “παραδοσιακά” τυριά και γαλακτοκομικά συνέβαλλε σε μείωση πονοκεφάλων και φλεγμονώδεις διαταραχές. Ο λόγος είναι πως πλέον τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν περισσότερα πρόσθετα, συντηρητικά κι ορμόνες σε σύγκριση με τις παραγωγές του παρελθόντος, με αποτέλεσμα παθήσεις όπως κολίτιδα να γίνονται πλέον πιο συνήθεις. Ωστόσο, αν κάποιος δε θέλει να κόψει “μαχαίρι” το τυρί, είναι καλύτερο να στραφεί σε προϊόντα βιολογικής παραγωγής και με τη λιγότερη δυνατή περιεκτικότητα σε πρόσθετα. Με λίγα λόγια; Όσο λιγότερη επεξεργασία έχει υποστεί το προϊόν, τόσο το καλύτερο
07 Περιορίζεται το φούσκωμα.
Η αίσθηση φουσκώματος και δυσπεψίας φαίνεται να έχει συνδεθεί με την αυξημένη κατανάλωση τυριών. Ο πιο συνήθης λόγος είναι η έλλειψη των απαραίτητων ενζύμων που διασπούν τις ουσίες των γαλακτοκομικών. Αποτέλεσμα μία δυσανεξία στη λακτόζη και πολλές φορές διαταραχές όπως καούρα και δυσπεψία. Έτσι ένα μέτρο στην κατανάλωσή τους πιθανώς και να μας ανακουφίσει. Η καλύτερη εναλλακτική είναι προϊόντα φυτικής προέλευσης.
Σαφώς και δε λέμε πως τα τυριά είναι ένοχα και πως πρέπει να τα αφαιρέσουμε εντελώς από τη διατροφή μας. Ωστόσο, γνωρίζοντας πόσο μπορούμε να ωφεληθούμε από μία περιορισμένη κατανάλωσή τους, νομίζω πως δεν είναι κακή ιδέα. Και στο κάτω κάτω, στο εμπόριο υπάρχουν εξίσου αξιόλογα γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης που μπορούν να ικανοποιήσουν τη…λιγούρα για τυράκι!
Πηγή: Eat This, Not That
Featured image: pexels.com/@irita