Ανεξάρτητα του αν η γυμναστική είναι κομμάτι της καθημερινής μας ρουτίνας ή όχι, όλοι μας έχουμε επιστρατεύσει τουλάχιστον μία δικαιολογία, είτε για να κάνουμε “κοπάνα” είτε πολύ απλά για να παρατείνουμε το χρόνο που χρειαζόμαστε για να πάρουμε την απόφαση! Κι όχι, δε μιλάμε για κάποιο σοβαρό λόγο, όπως ασθένεια ή κάποιον τραυματισμό που μας ταλαιπωρεί. Εσείς ποια από τις παρακάτω έχετε χρησιμοποιήσει;
“Δεν έχω χρόνο”
Ναι, το δέχομαι πως οι ζωές μας είναι busy, πόσο μάλλον όταν έρχονται στο προσκήνιο και τα παιδιά. Οι υποχρεώσεις μας μοιάζουν βουνό και οι 24 ώρες της μέρας δεν είναι αρκετές. Αλλά δε χρειάζεσαι πολύ χρόνο για να κάνεις μία αποτελεσματική γυμναστική. Αντί, λοιπόν, να κάνεις ασυναίσθητο scroll down στα social media για μισή (και βάλε ώρα) για “να χαλαρώσεις”, γιατί να μην αφιερώσεις πέντε λεπτά για ένα mini workout session? Βρες μικρές περιόδους ώστε να “ταιριάξεις” πέντε ή έξι πεντάλεπτα δραστηριότητας και διατήρησέ του έως κι έξι φορές την εβδομάδα. Η πρόοδος κι η διαφορά θα είναι αξιοσημείωτες!
“Από αύριο/Δευτέρα γυμναστική”
Και ποιος δεν το έχει πει αυτό το resolution τουλάχιστον τρεις φορές μέσα στο χρόνο; Συμπεριλαμβανομένης εμού της ιδίας, δε θα το αρνηθώ! Κι ο λόγος που δεν το τηρούμε είναι επειδή δε θυμίζουμε στον εαυτό μας τον λόγο για τον οποίο θέλουμε να ξεκινήσουμε αυτή τη συνήθεια από αύριο ή από Δευτέρα. Εφόσον, λοιπόν, το βάζεις προφορικά “στο πρόγραμμα”, πήγαινε λίγο παρακάτω: γράψε το στο ημερολόγιό σου κι οργάνωσε τη μέρα σου γύρω από αυτό το νέο entry. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μπορείς να σχεδιάσεις και ποια ακριβώς θα είναι η δραστηριότητά σου – από μία βόλτα με τον τετράποδο φίλο σου έως μισή ώρα yogaή κι ένα σύντομο sessionενδυνάμωσης. Κι αν χρειάζεσαι επιπλέον βοήθεια, ζήτησε από ένα φίλο ή την οικογένειά σου να “τσεκάρει” πως όντως ακολούθησες το πρόγραμμα όπως υπολόγιζες!
“Δεν έχω γραφτεί στο γυμναστήριο”
Ειδικά στην εποχή του διαδικτύου αυτή η δικαιολογία μπορεί να αναπαυθεί εν ειρήνη! Δε χρειάζεται να πας σε κανένα εντυπωσιακό fitness studio για να ξεκινήσεις – η αρχή μπορεί να είναι πιο απλή απ’ όσο φαντάζεσαι. Μπορείς να κάνεις τα πρώτα βήματα βάζοντας στην καθημερινότητά σου έναν περίπατο, λίγο jogging ή βόλτες με το ποδήλατο. Σταδιακά, μπορείς να εμπλουτίσεις τη ρουτίνα σου προσθέτοντας πιο εξειδικευμένες ασκήσεις με τη βοήθεια των Youtube tutorials ή εφαρμογών από το app store της συσκευής σου. Αν αργότερα θέλεις περισσότερη καθοδήγηση στην προπόνησή σου, μπορείς να σκεφτείς και τη συνδρομή του γυμναστηρίου. Και η απόφαση θα είναι και πιο εύκολη εφόσον το επιτρέπει κι ο προϋπολογισμός σου.
“Είμαι κουρασμένος”
Κατ’ αρχήν δεν είναι κατακριτέο να αισθάνεσαι κουρασμένος. Όλοι το αισθανόμαστε, ειδικά όταν οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας είναι έντονοι. Παράλληλα, όταν φοβόμαστε την ιδέα μίας νέας συνήθειας, η κούραση είναι ο “μηχανισμός” του σώματος για να μας προστατεύσει. Όμως, αν μιλάμε για κόπωση που διαρκεί όλη μέρα ιδίως χωρίς λόγος… Καλό είναι να συμβουλευτούμε το γιατρό μας, καθώς ίσως να υπάρχει ιατρικό αίτιο που να την εξηγεί. Από εκεί κι ύστερα πρέπει να απαντήσουμε ειλικρινά τι μας δίνει την αίσθηση της κόπωσης. Μήπως η ιδέα της γυμναστικής είναι που την προκαλεί; Ναι, καλό είναι να ακούμε το σώμα μας όταν προσπαθεί να μας προειδοποιήσει για κάτι. Εντούτοις αν είναι αυτός ο μηχανισμός ασφαλείας, ίσως απλά πρέπει να τον προσπεράσουμε!
“Δεν είμαι πρωινός τύπος”
Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως η πρωινή γυμναστική είναι καλύτερη, όμως αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές. Ναι, η πρωινή γυμναστική προσφέρει ένα επιπλέον boost ενέργειας… Όμως εξίσου ωφέλιμο είναι αν προτιμάς να ακολουθείς το πρόγραμμά σου τις απογευματινές ώρες. Με λίγα λόγια, η καλύτερη ώρα για τη γυμναστική σου είναι αυτή που θεωρείς εσύ καλύτερη. Κι αν αποφασίσεις πως θέλεις να βάλεις τη γυμναστική στην πρωινή σου ρουτίνα easy peasy. Αρκεί να οργανώσεις τη μέρα σου ώστε να αφιερώσεις το χρόνο που θέλεις, όπως προαναφέραμε . Και δε χρειάζεται να είναι μία ολόκληρη ώρα, καθώς ακόμη κι ένα σύντομο σετ ασκήσεων φτάνει για να ξεκινήσεις να “χτίζεις” τη συνήθεια!
“Είμαι συνεχώς αγχωμένος ”
Το άγχος δε χαρακτηρίζεται τυχαία ως “μάστιγα” τα τελευταία χρόνια, καθώς επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Κι ως επί το πλείστον, κάποιος που παλεύει με το άγχος ίσως να μη βάλει τη γυμναστική σαν προτεραιότητα. Η αλήθεια, όμως, είναι πως η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση. Ουκ ολίγες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η γυμναστική μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά την επίδραση του άγχους στη ζωή μας. Και δε χρειάζεται να πάμε κατευθείαν σε ένα περίπλοκο πρόγραμμα προπόνησης. Ένας περίπατος ή ένα δεκάλεπτο ασκήσεων ενδυνάμωσης μπορούν να κάνουν άμεσα τη διαφορά.
“Δεν είμαι έτοιμος”
Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως, εφόσον ο στόχος σου είναι η βελτίωση της υγείας και της ψυχολογίας σου, δεν είναι ανάγκη να ξεκινήσεις με το “καλημέρα” ένα απαιτητικό πρόγραμμα γυμναστικής. Είναι λογικό να σκέφτεσαι πως δεν έχεις την αντοχή για κάποια συγκεκριμένη μορφή γυμναστικής – κι είναι OK! Ξεκίνα με απλά βήματα με μοναδικό στόχο την κίνηση κι όχι τις επιδόσεις. Τα baby steps είναι που θα σε βοηθήσουν να προσαρμόσεις και σταδιακά να εξελίξεις την προπόνησή σου.
Το πιο σημαντικό είναι να το πάρεις με το μαλακό και να επιτρέπεις στον εαυτό σου να προσαρμοστεί. Όσο περνάει ο καιρός κι ενώ θα διαπιστώνεις τα οφέλη της γυμναστικής, θα διαπιστώσεις πως από μόνος σου θα θέλεις να εμπλουτίσεις την προπόνησή σου. Και κυρίως, μην ξεχνάς να λες ένα μπράβο για κάθε milestone που πετυχαίνεις! Εφόσον ο στόχος σου είναι ξεκάθαρο, όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν από μόνα τους!
Πηγή: FitOn
Featured image: unsplash.com/@ar1991