“Ξάδερφος” του εξωτικού κάρυ με μία κάπως πιο διακριτική αίσθηση στους θύλακες της γλώσσας, ο κουρκουμάς έχει τα τελευταία χρόνια κερδίσει μία αξιοπρεπή θέση στη λίστα των superfoods. Κι αυτό χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση, που σε έρευνες έχει συνδυαστεί με την αντιμετώπιση φλεγμονών που προκαλούν αρθρίτιδα και αγγειακές παθήσεις. Επιπλέον, όσοι χρησιμοποιούν τακτικά κουρκουμά στη διατροφή τους, έχουν παρατηρήσεις βελτίωση της μνήμης τους.
Είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για όσους δε θέλουν να προσθέτουν αλάτι στα πιάτα τους, ωστόσο δεν είναι λίγη εκείνοι που προτιμούν να προσλαμβάνουν την κουρκουμίνη (το “μαγικό” συστατικό του κουρκουμά) ως συμπλήρωμα διατροφής. Όποια εκδοχή της κι αν επιλέξεις, καλό είναι να έχεις στο νου σου αυτές τις μικρές συμβουλές.
01 Τσέκαρε την ετικέτα.
Τα προϊόντα που αναγράφουν πως έχουν υποβληθεί σε τεχνολογία φυτοσωμάτων (αναγράφεται στις ετικέτες) απορροφάται από το σώμα κατά 29 φορές περισσότερο.
02 Προσοχή στη δόση που λαμβάνεις.
Κατά μέσο όρο η ιδανική ημερήσια δοσολογία για τους γιατρούς είναι τα 500mg. Μπορείς να προσλάβεις έως κι 8 γραμμάρια, όμως είναι προτιμότερο να συμβιβαστούμε με το ανώτατο του 1 γραμμαρίου και πάντα υπό την καθοδήγηση του γιατρού μας. Ακόμη, για να πετύχεις τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση, συνδύασε τροφές με υγιεινά λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο ή ξηρούς καρπούς.
03 Ξεκίνα με babysteps.
Καθώς είναι πολύ πιθανή η εμφάνιση κάποιας αλλεργίας ή δυσανεξίας, προτίμησε να ξεκινήσεις με μικρές δόσεις. Έτσι θα προλάβεις τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες και σταδιακά μπορείς να προσθέτεις λίγο περισσότερο κουρκουμά στα φαγητά σου.
04 Μπορείς (και πρέπει) να είσαι επιλεκτικός.
Η ποιότητα είναι το Α και το Ω κάθε τροφής και το ίδιο ισχύει και για τον κουρκουμά. Προτίμησε να επενδύσεις σε αυθεντικό ινδικό κουρκουμά. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείςν συμπληρώματα, επίλεξε ένα προϊόν που θα έχει τη λιγότερη δυνατή περιεκτικότητα σε πρόσθετα.
05 Μην αγοράζεις με υπερβολή.
Η συνεχής έκθεση του κουρκουμά στον αέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητά του. Φρόντισε να αγοράζεις όση ποσότητα γνωρίζεις πως θα χρησιμοποιήσεις. Επίσης, ο κουρκουμάς πρέπει να αποθηκεύεται σε μέρος δροσερό και σκιερό.
06 Μην ξεχνάς τη φαρμακευτική σου αγωγή.
Ναι, η Μητέρα Φύση είναι ίσως ο καλύτερος γιατρός. Εντούτοις, δε μπορεί να υποκαταστήσει με τίποτα την ιατρική επιστήμη. Ειδικά αν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα υγείας που χρήζει φαρμακευτικής αγωγής ή η διατροφή σου δεν είναι τόσο ισορροπημένη, ένα συμπλήρωμα με κουρκουμά χωρίς την αντίστοιχη ιατρική καθοδήγηση μπορεί να είναι κι αναποτελεσματικό.
07 Αφουγκράσου το σώμα σου.
Αν και οι πιθανότητες για κάποια παρενέργεια είναι ελάχιστες, σε περίπτωση που παρατηρήσεις οποιαδήποτε δυσφορία, διάκοψε τη χρήση του κουρκουμά. Ο κουρκουμάς μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και εικάζεται πως κάνει αλληλεπίδραση με αντιθρομβωτική αγωγή.
Πώς μπορείς να απολαύσεις τον κουρκουμά;
Αν δε νιώθεις ακόμη απόλυτα σίγουρος, μπορείς να προσθέτεις λίγο κουρκουμά στις σούπες, τα smoothies και τα πιάτα με ρύζι. Δίνουν ιδιαίτερη γεύση στα scrambled eggs του πρωινού σου κι επίσης μπορούν να κάνουν ξεχωριστά τα ψημένα λαχανικά σου. Και βέβαια γίνεται εξαιρετική βάση για σάλτσες τύπου κάρυ.
Πηγή: Cleveland Clinic / Photo credits: @hilarylhahn (unsplash)