Μόλις διαβάσετε αυτά που ακολουθούν, θα σπεύσετε να τους αποκτήσετε.
Οι σπόροι chiaανήκουν στα πιο υγιεινά τρόφιμα του πλανήτη, όντας μεστοί με όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που, στο τέλος της ημέρας, θα μας προσφέρουν υγιές σώμα και νου. Τα οφέλη τους για την υγεία πλέον αποδεικνύονται και μέσα από επιστημονικές μελέτες, γι’ αυτό και σας παρουσιάζουμε τους 7 σημαντικότερους λόγους που πρέπει να τους επιλέξετε.
- Είναι πλούσιοι σε κάθε είδους θρεπτικά συστατικά, όντας ένας θησαυρός για τον οργανισμό μας. Οι εν λόγω σπόροι περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνη Β3, Β1 και Β2 καικάλιο.
- Έχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία πολεμούν την παραγωγή των ελεύθερων ριζών, που μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των μορίων των κυττάρων και να συμβάλλει στη γήρανση και σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος.
- Δεν αυξάνουν την πίεση του αίματος, καθώς σχεδόν όλοι οι υδατάνθρακες που περιέχονται είναι φυτικές ίνες. Επιπλέον, συμβάλλουν στο αίσθημα της πληρότητας και, κατά συνέπεια, την πρόσληψη λιγότερων θερμίδων για να χορτάσουμε.
- Ακριβώς γι’ αυτό και σε συνδυασμό με την αξιόλογη περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, οι σπόροι chiaμπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.
- Όσο και να ακούγεται απίστευτο, οι σπόροι chia έχουν τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε Ωμέγα-3 λιπαρά, που ξεπερνούν ακόμα κι αυτήν του σολομού. Όμως, αυτά είναι στην πλειοψηφία τους ALA (AlphaLinolenicAcid), που σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να μετατραπούν σε πιο ενεργείς μορφές, ώστε να μπορέσει να τα επεξεργαστεί το σώμα. Καθώς ο οργανισμός μας δεν αυτήν την ικανότητα, τα φυτικά Ωμέγα-3 συνήθως είναι αρκετά κατώτερα από τα ζωικά, όπως το ψάρι.
- Συμβάλλουν στην καλή υγεία των κοκάλων, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται άμεσα με τα κόκαλα, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο κι η πρωτεΐνη.
- Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη σε 100 αθλητές και δημοσιεύτηκε στο «JournalofStrengthandConditioning», η κατανάλωση σπόρων chiaενισχύει την απόδοση της άσκησης για προγράμματα που διαρκούν 90 λεπτά, με τον ίδιο τρόπο που θα λειτουργούσαν τα ενισχυτικά ποτά με ζάχαρη, αλλά χωρίς τη βλαβερή ζάχαρη.