Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας κάνουν πιο έντονη την επιθυμία (αν όχι την ανάγκη) να στραφούμε σε έναν πιο προσεγμένο τρόπο ζωής σε επίπεδο διατροφής και γενικότερα νοοτροπίας. Δεν είναι λίγοι, όμως, εκείνοι που φοβούνται πως αυτό συνεπάγεται τεράστιες αλλαγές στη ρουτίνα τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν με φόβο αυτές τις αλλαγές. Η αλήθεια, όμως είναι πως αρκούν ακόμη και κάποιες από τις παρακάτω μικρές (νέες) συνήθειες – και φυσικά αποφασιστικότητα, χωρίς αυτήν δε πάμε ποτέ πουθενά, άλλωστε!
01 Μειώνουμε τη ζάχαρη. Η κατανάλωση ζάχαρης είναι σίγουρα απολαυστική, αλλά η υπερβολή οδηγεί σε προβλήματα όπως παχυσαρκία, διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιοπάθειες. Μία καλή αρχή μπορεί να γίνει μέσω του καφέ μας, καθώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με κανέλα – είναι εξίσου γευστική, αν όχι περισσότερο, κι ευνοεί την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία.
02 Αφιερώνουμε έστω δέκα λεπτά σε διαλογισμό. Ο διαλογισμός ηρεμεί το πνεύμα και κατ’ επέκταση το σώμα, καθώς περιορίζει το άγχος και μας βοηθά να αντεπεξέλθουμε σε καταστάσεις υπό πίεση. Μία βόλτα στο κοντινό πάρκο, ασκήσεις αναπνοών ή ακόμη και μερικές σελίδες από ένα βιβλίο είναι εξίσου αποτελεσματικές μέθοδοι.
03 Αντιμετωπίζουμε τις ημικρανίες. Για όσους ταλαιπωρούνται από ημικρανίες, το shiatsu μπορεί να είναι ευεργετικό αντί για τη γρήγορη λύση ενός φαρμακευτικού σκευάσματος. Με τον αντίχειρα και το δείκτη του ενός χεριού ασκούμε πίεση για περίπου δύο λεπτά στη γωνία (στο σημείο όπου ο δείκτης κι ο αντίχειρας ενώνονται) του χεριού που βρίσκεται στην πλευρά όπου εκδηλώνεται ο πόνος κι επαναλαμβάνουμε. Συνήθως ο πόνος – είτε είναι ημικρανία είτε πονοκέφαλος – υποχωρεί έπειτα από περίπου τέσσερα λεπτά. Αυτή η άσκηση “αποσυμφορίζει” το κεφάλι και τον αυχένα από την ενέργεια που έχει συσσωρεύει διευκολύνοντας τη ροή του αίματος.
04 Χρησιμοποιούμε τακτικά οδοντικό νήμα. Με το οδοντικό νήμα απομακρύνεται από τα δόντια η πλάκα μειώνοντας έτσι το κίνδυνο ασθενειών όπως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Επίσης καλό είναι να ελέγχει τακτικά την υγιεινή τον δοντιών μας ο οδοντίατρός μας ώστε να είμαστε σε επιφυλακή για τυχόν παθήσεις των ούλων.
05 Λίγο πράσινο στο smoothie δεν κάνει κακό. Ειδικά αν η διατροφή μας δεν περιλαμβάνει πολλές πράσινες τροφές, όπως σπανάκι και σέσκουλα, η προσθήκη τους σε ένα smoothie είναι η δεύτερη καλύτερη τακτική για να επωφεληθούμε από αυτά. Είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να εκμεταλλευτούμε την υψηλή τους περιεκτικότητα σε αναγκαία για την υγεία μας θρεπτικά στοιχεία.
06 Δεν ξεχνάμε το πρωινό. Δε θα βαρεθώ να το λέω, ειδικά αν καταφέρω να σας πείσω: το πρωινό ΕΙΝΑΙ το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας! Ένα θρεπτικό πρωινό θα μας εξοπλίσει με την ενέργεια που χρειαζόμαστε σωματικά και πνευματικά, κάνοντάς μας παράλληλα πολύ πιο παραγωγικούς.
07 Και λίγη yoga… γιατί τα οφέλη της δεν είναι μόνο η καλή ισορροπία κι η ευελιξία. Ενισχύει τις αντοχές μας, ενδυναμώνει όλο το σώμα και περιορίζει το stress. Κι όχι, δε χρειάζεται να γίνεστε… κόμπος! Μία μικρή ροή εύκολων ασκήσεων για λίγα λεπτά σε καθημερινή βάση φτάνει και περισσεύει. Και μπορεί αυτό να γίνει κι από την άνεση του σπιτιού μας χάρη στην πληθώρα tutorials στο διαδίκτυο!
08 Κοιμόμαστε σωστά (κι αρκετά). Ο μειωμένος ύπνος μπορεί να αυξήσει, μεταξύ άλλων, το ρίσκο για ατυχήματα (εξαιτίας της κόπωσης που είναι συνυφασμένη με τον κακό ύπνο), να μειώσει την ερωτική διάθεση, να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και να επηρεάσει τη μνήμη μας. Φροντίζουμε, λοιπόν, να μην τρώμε βαριά πριν τον ύπνο, να απομακρύνουμε οθόνες (όπως smartphones και laptop) και να αποφεύγουμε την κατανάλωση καφεΐνης κι αλκοόλ. Αντίθετα, προτιμούμε ένα ζεστό μπάνιο και την απόδραση στις σελίδες ενός βιβλίου. Όσο για το φαγητό; Ε, αν νιώθουμε πως πεινάμε, υπάρχουν τροφές που θα μας χορτάσουν και θα μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλά!
Όπως αντιλαμβάνεστε, δε χρειάζεται να γίνει κανείς… super fit freak για να πετύχει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αρκούν μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας!