Οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) περιμένουμε πώς και πώς τα Χριστούγεννα με λαχτάρα για να χαλαρώσουμε, να περάσουμε όμορφα το χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να διασκεδάσουμε. Είμαι, όμως σίγουρη πως σε όλους έχει τύχει έστω μία φορά να νιώσουμε πως τα Χριστούγεννά μας δεν ήταν τόσο… “λευκά”. Δείτε, λοιπόν, τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να μη μας ξανατύχει άλλη… αναποδιά!
01 Κινητοποιούμαστε… σωματικά και πνευματικά! Δεν είναι ανάγκη να περάσουμε όλη τη μέρα στο σπίτι παρακολουθώντας στην τηλεόραση κάθε εκπομπή και ταινία γύρω από τα Χριστούγεννα. Ειδικά μετά το γεύμα, μπορούμε να… παρασύρουμε την οικογένεια ή τη συντροφιά μας για έναν περίπατο – θα μας βοηθήσει και στη χώνεψη! Μπορούμε επίσης να προτείνουμε δραστηριότητες που θα μας φέρουν πιο κοντά, όπως ένα ομαδικό παιχνίδι – πότε παίξατε “Ταμπού” ή παντομίμα, αλήθεια;
02 Αλκοόλ με μέτρο. Συμφωνώ πως, όταν όλο το χρόνο κάποιος είναι εγκρατής, μπορεί να πιει κι ένα ποτηράκι παραπάνω “για το καλό” – μόνο που αν to παρακάνουμε, το “καλό” μεταμορφώνεται σε hangover! Καλό είναι να κρατήσουμε ένα “λογαριασμό” του πόσο αλκοόλ έχουμε καταναλώσει και, αν είναι δυνατόν, να αραιώνουμε τα ποτά μας.
03 Και φαγητό με μέτρο! Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως με το χριστουγεννιάτικο γεύμα μπορεί κάποιος να καταναλώσει έως και 3000 θερμίδες. Είναι μεγάλο το νούμερο σωστά; Η υπερφαγία της ημέρας δε θα μας κάνει μόνο ληθαργικούς, αλλά μπορεί να επιφέρει και καούρα και δυσπεψία, ακόμη κι αν δεν είχαμε ποτέ αντίστοιχο πρόβλημα. Προτιμούμε να σερβιριστούμε μία κανονική μερίδα, να φάμε αργά και να κα΄νουμε μία παύση για είκοσι λεπτά (τόσος χρόνος χρειάζεται ο εγκέφαλος ώστε να δώσει στο σώμα σινιάλο κορεσμού) για να διαπιστώσουμε αν όντως χορτάσαμε – κατά μεγάλη πιθανότητα θα νιώσουμε πως όντως φάγαμε όσο έπρεπε! Το ίδιο ισχύει και για τα σνακς παντός τύπου που πιθανώς θα βρίσκονται σε ετοιμότητα, οπότε αποφεύγουμε να καταναλώνουμε κάτι ασυναίσθητα απλά και μόνο επειδή βρίσκεται μπροστά μας.
04 Αποφεύγουμε τα κρυολογήματα. Είναι ίσως η πιο ύπουλη μέρα για να κολλήσουμε κάποιο μικρόβιο ή ιό, μια που μπορεί στις συναντήσεις μας κάποιος να έχει ήδη περάσει τη δοκιμασία μίας γρίπης ή ενός κρυολογήματος. Οπότε φροντίζουμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα – θυμηθείτε μερικά βότανα που θα μας προστατεύσουν πατώντας εδώ κι εδώ!
05 Αποφεύγουμε το άγχος. Σίγουρα θα μου πείτε “κάτι μας είπες τώρα”, ειδικά αν ανήκετε σε εκείνους που θα ξεκινήσουν μαραθώνιο καθαριότητας, μαγειρέματος και προετοιμασίας για την ημέρα των Χριστουγέννων! Μπορούμε, όμως, να αντιμετωπίσουμε τη μέρα με χιούμορ. Άλλωστε, ακόμη κι αν κάτι δεν πάει κατά το δοκούν (για παράδειγμα, δε σας πετύχει ακριβώς η τάρτα) ή αν ο περίεργος συγγενής σας (hey, όλες οι οικογένειες έχουν έναν τέτοιο!) τα βρήκε όλα στραβά, μην αποθαρρύνεστε, μία μέρα είναι και θα περάσει! Διασκεδάστε την και θα φύγει σα νεράκι!
06 Δεν ξεχνάμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας. Αυτές τις μέρες μας φαίνονται πιο θελκτικά τα μελομακάρονα από τα αχλάδαι, όμως δεν ξεχνάμε πως θέλουμε να διατηρήσουμε και την καλή μας υγεία – κι αυτή δε δέχεται αναβολές ούτε “παραλείψεις”! Φροντίζουμε, λοιπόν, μέσα στη μέρα, να έχουμε καταναλώσει επαρκείς ποσότητες θρεπτικών στοιχείων από φρούτα και λαχανικά.
07 Προσφέρουμε σε άλλους. Είτε προθυμοποιηθούμε να φτιάξουμε γλυκά για ένα γείτονα, είτε καλέσουμε στο τραπέζι μας κάποιον που δε θα περάσει με τους δικούς του τις γιορτές, είτε συμβάλλοντας στην ετοιμασία μίας γιορτής στην κοινότητα (όπως μία σχολική γιορτή)… ό,τι κι αν επιλέξουμε θα αποδείξει πως καταλαβαίνουμε πως τα Χριστούγεννα δε λαμβάνουμε μόνο δώρα, δίνουμε κιόλας. Ακόμη κι αν αυτό που θα χαρίσουμε δεν είναι τυλιγμένο με φανταχτερή κορδέλα!
08 Μαγειρεύουμε προσεκτικά. Ακούγεται λίγο τρομακτικό, αλλά έρευνες έχουν διαπιστώσει πως ο Δεκέμβριος συνδδέται με τα περισσότερα περιστατικά τροφικών δηλητηριάσεων. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να μαγειρέψουμε τα φαγητά μας σωστά παρά να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε τυφλά τις προτάσεις του κορυφαίου chef που είδαμε στο Youtube, ώστε να εξολοθρευθούν τα εναπομείναντα βακτήρια στις τροφές και φροντίζοντας μετά για τη γεύση των φαγητών. Για παράδειγμα, δεν πλένουμε τα πουλερικά για να αποφύγουμε τη διασπορά βακτηριδίων – θα καταστραφούν με το μαγείρεμα ούτως ή άλλως. Επίσης φροντίζουμε να έχουμε καταναλώσει ετνός 48 ωρών τα φαγητά, αλλιώς τα καταψύχουμε για να αποφύγουμε την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών.
Νομίζω πως με αυτά κατά νου μπορώ κι επίσημα να σας ευχηθώ από καρδιάς “Καλά Χριστούγεννα”! See you soon!