Κάθε εποχή του χρόνου μας φέρνει το δικό της διατροφικό θησαυρό και για το φθινόπωρο ένας από αυτούς είναι το λάχανο kale, γνωστό κι ως λαχανίδα. Αν και στην Ελλάδα καλλιεργείται για χρόνια, περνούσε από εμάς σχεδόν απαρατήρητο, έως ότου αρχίσαμε όλοι πλέον να αντιμετωπίζουμε σοβαρά τις διατροφικές μας συνήθειες. Αν ακόμη δεν είστε σίγουροι αν το kale έχει μία θέση στο ψυγείο σας, τότε ίοσως η παρακάτω λίστα με όσα αυτό μας προσφέρει να σας βοηθήσει να αποφασίσετε!
01 Όπως όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έτσι και το λάχανο kale είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Συγκεκριμένα το kale περιέχει δύο ισχυρά φλαβονοειδή, την κερσετίνη και την καμφερόλη οι οποίες συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του καρδιαγγειακού μας συστήματος κι επίσης έχουν αντιική κι αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης λειτουργούν ως φυσικά αντικαταθλιπτικά ενώ ακόμη μειώνουν και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
02 Το kale ανήκει στην κατηγορία λαχανικών με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C – μάλιστα ξεπερνά στο τετραπλάσιο ακόμη κι εκείνη του σπανακιού, ενώ ένα μπολάκι kale έχει περισσότερη βιταμίνη C ακόμη κι από ένα ολόκληρο πορτοκάλι. Η βιταμίνη C, εκτός από την αντιοξειδωτική της δράση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αυξάνει και την παραγωγή του απαραίτητου για την επιδερμίδα και τις αρθρώσεις κολλαγόνου.
03 Αν κι η χοληστερόλη είναι απαραίτητη στον οργανισμό (για παράδειγμα χρησιμοποιείται ώστε το σώμα να παράξει χολικά οξέα για την απορρόφηση των λιπών από τις τροφές), καλό είναι να ελέγχεται, μια που τα αυξημένα επίπεδά της συνδέονται με ακαρδιαγγειακές νόσους. Η αντιοξειδωτική δράση του kale εξισορροπεί τα επίπεδα της χοληστερόλης αυξάνοντας την “καλή” HDL έως κι 23% και μειώνοντας την “κακή” LDL έως και 10%.
04 Η βιταμίνη Κ είναι υπεύθυνη για τη σωστή πήξη του αίματος και το kale διασφαλίζει την απαραίτητη πρόσληψή της, καθώς μία μερίδα περιλαμβάνει επτά φορές την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα. Σε περίπτωση, όμως, που κάποιος λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή καλό είναι να συμβουλευτεί το γιατρό του πριν την κατανάλωση kale.
05 To kale περιέχει ενώσεις που μπορούν να θωρακίσουν σημαντικά τον οργανισμό από την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Μία από αυτές είναι η σουλφοραφάνη, η οποία αντιμετωπίζει το σχηματισμό του καρκίνου σε μοριακό επίπεδο.
06 Ένα από τα αντιοξειδωτικά που μας προσφέρει το kale είναι κι η β-καροτίνη, η οποία βοηθά το σώμα να παράξει βιταμίνη Α. Ως γνωστόν, η βιταμίνη Α είναι εκείνη που μεταξύ άλλων συμγβάλλει στην καλή όραση, το ισχυρό ανοσοποιητικό και την καταπολέμηση της ακμής.
07 Εκτός από βιταμίνες, το kale μας εφοδιάζει με απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία. Μερικά από αυτά είναι το απαραίτητο για υγιή οστά ασβέστιο, το μαγνήσιο που προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου ΙΙ αλλά και το κάλιο που μειώνει την αρτηριακή πίεση.
08 Τη συμβολή της β-καροτίνης στην υγεία των ματιών μας έρχονται να συμπληρώσουν δύο ακόμη αντιοξειδωτικά, η λουτεΐνη κι η ζεαξανθίνη. Οι συγκεκριμένες ενώσεις προστατεύουν τα μάτια από παθήσεις όπως καταρράκτη κι εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και το kale είναι μία εξαιρετική πηγή τους.
09 Το kale, αν κι έχει χαμηλή θερμιδική αξία, είναι πλούσιο σε νερό, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αυτό εξυπηρετεί στην προσπάθεια απώλειας περιττού βάρους καθώς ικανοποιεί το αίσθημα κορεσμού για περισσότερη ώρα.
Η κατανάλωση του kale δεν εμφανίζει περιορισμούς, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, smoothies ή ακόμη κι ως συνοδευτικών σε γεύματα με κρέας, και μάλιστα αν μαγειρευτεί στον ατμό διατηρείται ένα μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών του συστατικών.
Γι’ άλλη μία φορά, ας ελέγξουμε ξανά τη λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας κι ας προσθέσουμε και το kale!
Πηγή: Healthline
Photo credits:
Kale 1 https://veganyumminess.com/garlic-cooked-kale/
Kale 2 https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/a23903757/how-to-cook-kale-recipe/
Kale 3 https://skinnyms.com/kale-and-orange-smoothie-recipe/