6,1K
Η πρόσληψη θερμίδων είναι ο μοναδικός τρόπος που ρυθμίζει την πεινά μας! Ή μήπως όχι; Τι συμβαίνει λοιπόν όταν αισθανόμαστε ότι πεινάμε ακόμα και λίγη ώρα αφότου έχουμε φάει το κυρίως γεύμα μας;
«Πολυφαγία» ονομάζεται το «φαινόμενο» της ακραίας πείνας και αποτελεί μήνυμα ότι χρειάζεται να ελέγξετε τα παρακάτω…
- Σακχαρώδης διαβήτης. Φυσιολογικά το σώμα μας μετατρέπει τη γλυκόζη που καταναλώνουμε σε ενέργεια. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει σακχαρώδης διαβήτης είτε αρρύθμιστο σάκχαρο αυτό το σχήμα δεν λειτουργεί σωστά και μπορεί να πεινάμε. Η ρύθμιση του σακχάρου μέσω της διατροφής ή της λήψης κατάλληλου φαρμακευτικού σκευάσματος είναι απαραίτητη.
- Χαμηλή γλυκόζη στο αίμα. Υπογλυκαιμία αναφέρεται το φαινόμενο όταν η γλυκόζη πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτό μπορεί να συμβεί σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή άλλες παθήσεις όπως η ηπατίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ελέγχουμε το ιατρικό ιστορικό και ακολουθείται κατάλληλο διατροφικό σχήμα ανάλογα την αιτία.
- Έλλειψη ύπνου. Ο ελλιπής ύπνος μπορεί να απορυθμίσει την έκκριση ορμονών που συνδέονται με την όρεξη. Γι αυτό πολύ συχνά παρατηρούμε ότι όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά/ καλά έχουμε την τάση να πεινάμε συχνότερα!
- Έντονο άγχος/ stress. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που σε στρεσογόνες περιόδους τρώνε παραπάνω. Αυτό αναφέρεται ως «συναισθηματική διατροφή» (βάλε Linkμε το συγκεκριμένο άρθρο) και αναφέρεται ως η τάση του ανθρώπου χρησιμοποιεί το φαγητό προκειμένου να χαλαρώσει ή να νιώσει καλύτερα.
- Ακραία διατροφή. Οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων είτε διατροφές που στερούνται ενδιάμεσων γευμάτων μπορεί να δημιουργήσουν ένα «αναμενόμενο» και συνεχές αίσθημα πείνας και κενού. Σε περίπτωση που ανήκετε σε αυτή την κατηγορία καλύτερα να επαναπροσδιορίσετε το διατροφικό σχήμα που ακολουθείτε μιας και τα ενδιάμεσαγεύματα και σνακ βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού.
- Φαρμακευτική αγωγή. Κάποια φάρμακα μπορεί να σας δημιουργούν το αίσθημα της πείνας. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα αντιισταμινικά, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, κάποια φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη αλλά και κάποια αντιψυχωσικά φάρμακα. Εφόσον λοιπόν έχετε παρατηρήσει ότι το βάρος σας αυξάνεται μετά από έναρξη φαρμακευτικής αγωγής καλό θα ήταν να το συζητήσετε με το γιατρό σας.
- Εγκυμοσύνη. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αυξάνεται ο βασικός μεταβολισμός. Συνεπώς, πολλές γυναίκες που ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να αισθάνονται πεινασμένες ακόμα και από τους πρώτους μήνες της κύησης. Αυτή η πείνα είναι μία φυσιολογική προσαρμογή του οργανισμού τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της κύησης και πρέπει να αντιμετωπίζεται με σωστή κατανομή των θερμίδων και του υδατάνθρακα μέσα στην ημέρα και λίγο περισσότερο… φαγητό!
- Θυρεοειδής. Ο θυρεοειδής αδένας ελέγχει την έκκριση ορμονών. Συνεπώς, στις περιπτώσεις που ο θυρεοειδής «δουλεύει» γρήγορα έχουμε υπερθυρεοειδισμό. Στην περίπτωση αυτή τη λύση θα την δώσει η ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα μέσω φαρμακευτικής αγωγής.
Συνεπώς, καταλαβαίνουμε ότι η αίσθηση κενού και διαρκούς πείνας είναι κάτι που τις περισσότερες φορές χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
Μαριέττα Μαρκούση
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Χαροκόπειου Παν/μίου Αθηνών
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr