Όσο τυπικοί και να είμαστε με τις διατροφικές μας συνήθειες, πού και πού δεν είναι κακό να επιτρέπουμε στον εαυτό μας μία “γλυκιά αμαρτία”! Ένα κομματάκι κέικ με τον καφέ μας ή μία πάστα για επιδόρπιο μετά το κυριακάτικο γεύμα σίγουρα δε φέρνουν την καταστροφή. Ωστόσο, αν αυτά τα “κεράσματα” προς τον εαυτό μας γίνονται όχι απλά σε καθημερινή βάση, αλλά και πολλές φορές μέσα στη μέρα… Τότε πιθανώς να έχουμε πρόβλημα. Κι αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρό, όπως συμβαίνει με κάθε μορφή εθισμού.
Πώς μπορείτε, όμως, να διαπιστώσετε αν σας ελέγχει η ζάχαρη κι όχι εσείς αυτή;
01 Τρώτε γλυκό ανεξάρτητα του αν πεινάτε.
Σύμφωνα με μία έρευνα του 2015 που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες πηγάζουν από ένα νευρικό δίκτυο διαφορετικό από εκείνο που σχετίζεται με τη σχεδόν καταναγκαστική κατανάλωση γλυκού. Αυτό εξηγεί και το λόγο που, ενώ φροντίζουμε να προγραμματίζουμε τα εβδομαδιαία μας γεύματα με γνώμονα τη θρεπτική τους αξία… Υπάρχουν φορές που αναζητούμε μανιωδώς μία “αμαρτία” όπως μπισκότα ή σοκολάτες.
02 Καταναλώνετε ασυναίσθητα γλυκά και νιώθετε σύνδρομο στέρησης όταν δεν το κάνετε.
Τα τρία στάδια του εθισμού είναι η υπερκατανάλωση (“binging”), η στέρηση και η λαχτάρα. Τι σημαίνει αυτό; Πως όταν καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες γλυκών κι όχι κατά περίσταση ή όταν αισθανόμαστε εκνευρισμό όταν δε μπορούμε να φάμε κάτι γλυκό… Στην ουσία βιώνουμε συμπτώματα εθισμού.
03 Υπάρχει ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ ή ουσιών
….ή υποψιάζεστε πως υπάρχει ένας εθισμός σε αυτά. Συνήθως, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα καταχρήσεων, τείνουν να στρέφονται σε μία άλλη μορφή εθισμού. Για παράδειγμα, όσοι είχαν παλαιότερα πρόβλημα με το αλκοόλ, αποκτούν εθισμό σε αναλγητικά. Καθώς, λοιπόν, η ζάχαρη επηρεάζει τον εγκέφαλο με τρόπο παρόμοιο με αυτόν των ουσιών, πιθανώς να αποκτούμε έναν άλλο εθισμό ενώ προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τον προηγούμενο. Μελέτες σε ζώα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η ζάχαρη είναι μία διέξοδος από την κατάχρηση αλκοόλ. Ενώ σχετίζεται και με τον εθισμό σε αμφεταμίνες και κοκαΐνη.
04 Κάνετε “αποτοξίνωση” έπειτα από μία περίοδο υπερκατανάλωσης.
Σε μία άλλη μελέτη σε ζώα όπου παρακολουθείτο η επιρροή της ζάχαρης στον εγκέφαλο διαπιστώθηκε πως δημιουργείται ένας κύκλος που αποτελείται από την υπερκατανάλωση. Και το “καθάρισμα” του οργανισμού από τη ζάχαρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην μεταφράζει τη ζάχαρη ως τροφή, αλλά σα ναρκωτικό. Έτσι ο εγκέφαλος δεν “αντιλαμβάνεται” πως το σώμα δεν προσλαμβάνει τροφή… Αλλά απλά πως “περιμένει τη δόση του”. Αυτά τα συνειδητά διαλείμματα, λοιπόν, κάθε άλλο παρά μπορούν να εγγυηθούν την “αποτοξίνωση”, αλλά στην πραγματικότητα γίνεται πιο έντονο το σύνδρομο στέρησης.
05 Περπατάτε σε “κύκλους” ή ακόμη και ξυπνάτε μέσα στη νύχτα ώστε να φάτε γλυκό.
Οι ειδικοί αναφέρουν πως όσοι θέλουν να κάνουν κατάχρηση μίας ουσίας (αλκοόλ /ζάχαρη) παρουσιάζουν έντονη κινητοποίηση. Αυτό μπορεί να σημαίνει παράκαμψη από τη διαδρομή για τη δουλειά μας… Ή ακόμη και να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι μόνο και μόνο για να τσιμπήσουμε μερικά μπισκότα. Κι επειδή (πιθανώς δεν παρουσιάζεται η ίδια κινητοποίηση για ένα μπολ με φρούτα, τότε μάλλον μιλάμε για εθισμό.
06 Βιώνετε επιπλοκές στη ζωή σας και παρ’ όλα αυτά δεν εγκαταλείπετε τη ζάχαρη.
Πολλές φορές μία ανθυγιεινή συνήθεια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακόμη και στην κοινωνική και την επαγγελματική μας ζωή. Η ανεξέλεγκτη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να είναι μία αιτία. Αν, παρ’ όλα τα σημάδια δεν εγκαταλείπουμε αυτή τη συνήθεια, αυτό μαρτυρά μία εξάρτηση, καθώς αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει έλεγχος κι αυτοκυριαρχία.
07 Παίρνετε πάντα και παντού μαζί σας ένα γλυκό.
Όπως ο κανπνιστής δε φεύγει από το σπίτι χωρίς τσιγάρα… Έτσι κι όποιος είναι εθισμένος στη ζάχαρη θα φροντίσει να έχει κάτι που θα ικανοποιήσει τη “λιγούρα” του. Αν αυτό ακούγετε σαν κάτι που κάνετε συχνά, τότε μάλλον είστε αντιμέτωποι με τον εθισμό.
08 Κρύβεστε όταν τρώτε γλυκό – και το κρύβετε.
Υποσυνείδητα γνωρίζετε πως το να τρώτε ασυναίσθητα γλυκά είναι ανθυγιεινό, εντούτοις το κρύβετε όσο πιο καλά μπορείτε. Έχετε μία κρυφή γωνία για τα μπισκότα σε ένα ντουλάπι ή φροντίζετε να μη σας βλέπουν όταν απολαμβάνετε το ντόνατ που πήρατε με τον καφέ στη δουλειά…
09 Δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε το πρωί και νιώθετε έντονη κούραση από νωρίς μέσα στη μέρα.
Η ζάχαρη έχει την ιδιότητα να προσφέρει ένα boostενέργειας, μόνο που αυτό είναι παροδικό. Όσο εύκολα έρχεται αυτό το boost, εξίσου εύκολα εξανεμίζεται. Όταν, λοιπόν, εφοδιάζουμε το σώμα συνεχώς με ζάχαρη, εκλαμβάνει λανθασμένα πως το μόνο απαραίτητο “καύσιμο” που χρειάζεται είναι η ζάχαρη και για να είναι σε ενέργεια, πρέπει να την καταναλώνει συνεχώς. Αυτή η συνεχής αίσθηση κόπωσης και μειωμένης συγκέντρωσης είναι σημάδια πως έχουν αποκτήσει ένα είδος εξάρτησης.
Αν κάπου μέσα στις γραμμές αναγνωρίζετε τον εαυτό σας, τότε πιθανώς να χτυπάει στο μυαλό σας ένα “καμπανάκι”. Ακόμη, όμως, κι αν δε μπορείτε να περιορίσετε από μόνοι σας το πρόβλημα, να θυμάστε πως κάθε άλλο παρά ντροπή είναι να απευθυνθείτε και σε έναν ειδικό.
Πηγή: Eat This, Not That
Photo credits: @joannakosinska (unsplash)