Αχ, Σαββατοκύριακο… οι μέρες της ανεμελιάς σε κάθε επίπεδο! Κι αυτό φυσικά σημαίνει πως μπορούμε να απολαύσουμε και κάτι ξεχωριστό στο γεύμα μας! Η Πίτα του Βοσκού είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα εδώ, στη Μεγάλη Βρετανία, και μας βρήκα μία πανεύκολη συνταγή που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους! Έτοιμοι;
Τι θα χρειαστούμε;
Για τις πατάτες:
- 700 gr πατάτες
- 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1/4 φλυτζάνι γάλα
- 1/4 φλυτζάνι γιαούρτι (εξαιρετική εναλλακτική της sourcream)
- Αλατοπίπερο
Για τη γέμιση του κιμά:
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 καρότα, κομμένα σε κύβους
- (προαιρετικά) 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά του γλυκού θυμάρι
- 700 gr μοσχαρίσιο κιμά
- 1 φλυτζάνι αρακά
- 1 φλυτζάνι καλαμπόκι
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 / 3 φλυτζάνι ζωμό κοτόπουλου
Ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα
Προετοιμασία:
- Ενώ ο φούρνος μας προθερμαίνεται στους 200°C, βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 16 έως 18 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Σουρώνουμε τις πατάτες και ξεκινάμε να τις κάνουμε πουρέ. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα κι έπειτα αλατοπιπερώνουμε.
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σκόρδο (εάν προσθέσουμε) και το θυμάρι για πέντε λεπτά, μέχρι όλα να μαλακώσουν και να αρωματιστούν. Προσθέτουμε τον κιμά, αλατοπιπερώνουμε και τσιγαρίζουμε καλά τον κιμά για πέντε περίπου λεπτά κι έπειτα “στραγγίζουμε” τα λίπη.
- Προσθέτουμε τον αρακά και το καλαμπόκι και μαγειρεύουμε για τρία ακόμη λεπτά. (Addedtip: μπορούμε να προσθέσουμε λαχανικά εποχής, όπως πιπεριές και φασολάκια, ενώ και το σπανάκι είναι μία ιδανική προσθήκη).
- Πασπαλίζουμε τον κιμά με το αλεύρι κι ανακατεύουμε μέχρι το αλεύρι να αφομοιωθεί με τον κιμά. Μαγειρεύουμε για ένα λεπτό, προσθέτουμε τον ζωμό κι αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για πέντε λεπτά.
- Τοποθετούμε τον κιμά σε ένα ταψάκι, απλώνουμε από πάνω τον πουρέ πατάτας και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, έως ότου μείνει ελάχιστη υγρασία στο φαγητό και ο πουρές έχει αποκτήσει εκείνη τη χρυσή φρεσκοψημένη όψη.
- Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε!
Συνοδεύεται με ένα καλό κρασί της επιλογής σας! Καλή όρεξη!
Πηγή& photo credits: Delish