ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ TOP ΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

Το τυρί είναι ένα προϊόν που δε λείπει σχεδόν ποτέ από τη λίστα με τα ψώνια μας, αλλά συνήθως ούτε από τα πιάτα μας. Και βεβαίως από ποικιλία… όρεξη να έχεις να δοκιμάζεις! Αλλά πια είναι εκείνα τα τυριά που όχι μόνο απογειώνουν τα γεύματά μας, αλλά μας προσφέρουν και πολλαπλά οφέλη; Ας εξερευνήσουμε μερικά προτού εξερευνήσουμε τα ψυγεία του σούπερ μάρκετ!

               Mozzarella

               Σχεδόν το μισό βάρος της mozzarella αποτελείται από… νερό (ναι, καλά διάβασες!), κι αυτό σημαίνει λιγότερα λιπαρά, λιγότερες θερμίδες (μόλις 83 ανά μία μερίδα 30 γραμμαρίων) και λιγότερο νάτριο. Αυτό την κάνει ιδανική για τις σαλάτες μας, το sandwich μας ή τα snacks μας.

               Cottage cheese

               Ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, το cottage cheese είναι packed με πρωτεΐνη αλλά όχι με θερμίδες. Και φυσικά προσφέρει απίστευτη ευελιξία για τα πιάτα μας.

               Φέτα

               Είτε από πρόβειο, είτε από κατσικίσιο τυρί, η “δική μας” φέτα, αν και κάπως πιο αλμυρή από άλλες επιλογές, ταιριάζει παντού και μας κάνει top up σε πρωτεΐνη κι ασβέστιο, χωρίς να μας φορτώνει θερμίδες. Θρυμματίστε τη σε σαλάτες ή πιάτα με λαχανικά κι αυγά κι απλά.. απολαύστε!

               Ελβετικό τυρί aka Emmental

               Το ελβετικό τυρί comes with a punch σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β12 σε σύγκριση με άλλα τυριά, αλλά είναι κι από τα λίγα τυριά που περιέχουν βιταμίνη Α, που είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλά και την ενίσχυση της όρασής μας.

               Τριμμένη παρμεζάνα

               Αν σου αρέσει να την προσθέτεις στο αγαπημένο σου pasta dish, συγχαρητήρια! Κάθε φορά παίρνεις ένα boost πρωτεΐνης, παρά τη σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Επίσης, επειδή έχει λιγότερη λακτόζη σε σχέση με άλλα τυριά, η παρμεζάνα είναι ιδανική για άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσανεξία.

               Κατσικίσιο τυρί

               Ό,τι πρέπει για να προσλαμβάνουμε απαραίτητα για την πεπτική λειτουργία προβιοτικά. Επίσης, σε σύγκριση με τα τυριά από αγελαδινό γάλα, το κατσικίσιο τυρί έχει μικρότερα επίπεδα λακτόζης, καθιστώντας το κατάλληλο για όσους έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα.

               Ricotta

               Όπως κι η mozzarella έτσι κι η ricotta έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, κι άρα οι θερμίδες ανά μερίδα είναι ελάχιστες, ενώ επίσης είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, συμπλέγματος Β, κάλιο κι ασβέστιο. Και καθώς έχει μία διακριτική γεύση, είναι ό,τι πρέπει για αλμυρά γεύματα, αλλά και για χρήση σε γλυκά.

               Cheddar μεγάλης ωρίμανσης

               Στη διάρκεια ωρίμανσης, τα επίπεδα λακτόζης στο cheddar μειώνονται, κάνοντας το πιο εύπεπτο για άτομα με ευαισθησία στη λακτόζη. Επίσης, το cheddar είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ2, απαραίτητη για την ενδυνάμωση των οστών μας, αλλά και προβιοτικά. Τρίψτε το για να το πασπαλίσετε στις σαλάτες ή τις σούπες σας, αλλά ακόμη και στο sandwich είναι super επιλογή!

               Εγώ στην επόμενη επίσκεψη στο upper market θα έπαιρνα μία ποικιλία για να υπάρχουν επιλογές μέσα στην εβδομάδα… εσείς

               Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: unsplash.com/@alicekat

You may also like