ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΕΝΑ ΓΛΑΣΤΡΑΚΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΟΥ!

Έχεις ένα βαζάκι από κάθε αποξηραμένο μπαχαρικό που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στα πιάτα σου για να αναβαθμίσεις τις γεύσεις. Κι αν τα βαζάκια αυτά είναι life savers… H αλήθεια είναι πως δε συγκρίνονται με τα φρέσκα μπαχαρικά που οι γιαγιάδες των περισσότερων από εμάς είχαν σε γλαστράκια. Αν έχεις ξεκινήσει να σκέφτεσαι να κάνεις την αλλαγή, σου παρουσιάζουμε τα basicsγλαστράκια που θα χρειαστείς όχι μόνο για να απογειώσεις τα γεύματά σου, αλλά και για να εκμεταλλευτείς τα οφέλη που θα μπορείς να απολαύσεις!

               Βασιλικός

               Το σπιτικό pestoαλλά ακόμη κι η αγαπημένη σου μακαρονάδα θα αποκτήσουν άλλη γεύση με τη χρήση φρέσκου βασιλικού. Μπορείς να τον φυτέψεις πολύ εύκολα, αλλά ακόμη κι αν σου περισσεύει, μπορείς να καταψύξεις τα φύλλα του: θα είναι εξίσου θρεπτικά!

               Σύμφωνα με μελέτες, ο βασιλικός βοηθά με τις διαταραχές του μεταβολισμού. Eπίσης μειώνει τη χοληστερίνη, εξισορροπεί την αρτηριακή πίεση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

               Ρίγανη

               Η φρέσκια ρίγανη θα δώσει άλλες γευστικές διαστάσεις στο κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι σου και βεβαίως στις σαλάτες σου. Δοκίμασε να ψιλοκόψεις τα φύλλα και να τα τσιγαρίσεις μαζί με το κοτόπουλο κι η γεύση θα “ποτίσει” στο κρέας.

               Η ρίγανη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που προστατεύουν από φλεγμονές και κατ’ επέκταση από σχετικές παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα.

                Μαϊντανός

               Μία σταθερή αξία στη μεσογειακή κουζίνα… Oπότε γιατί να μην τον απολαμβάνουμε κόβοντας κατευθείαν μερικά φύλλα από το γλαστράκι μας; Επίσης, ο μαϊντανός έχει διουρητική δράση με αποτέλεσμα να έχει αντι-υπερτασική δράση. … Eνώ ακόμη είναι πλούσιος σε βιταμίνη Κ που συμβάλλει στην υγεία των οστών αλλά και τη σωστή πήξη του αίματος.

               Δενδρολίβανο

               Πόσες φορές δεν έχουμε παρατηρήσει σε εκπομπές μαγειρικής το μάγειρα να κόβει μερικά κλαράκια δενδρολίβανου για επιπλέον γεύση στα πιάτα του… Iδίως σε κρεατικά και ψάρια. Το μεθυστικά αρωματικό δενδρολίβανο είναι πλούσιο σε σίδηρο και ασβέστιο αλλά και βιταμίνες Α, C και Β6. Παράλληλα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση χρήσιμη για το ανοσοποιητικό και κυκλοφορικό σύστημα. Και μια που ανέφερα το άρωμά του… Aυτό έχει συνδεθεί με αυξημένη νοητική λειτουργία (μνήμη κι εγρήγορση) και βελτιώνει και τη διάθεσή μας.

               Θυμάρι

               Το θυμάρι “δένει” τόσο καλά με κάθε πιάτο που πολλοί το προτείνουν να χρησιμοποιείται στη θέση του αλατιού. Αυτό που δε γνωρίζαμε, όμως, είναι πως χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για τις αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές του ιδιότητες . Funfact: το ανακουφιστικό Vicks περιέχει θυμάρι. Ακόμη είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία… Kαθώς και σε βιταμίνες A, Cκαι Β6 και μέταλλα όπως σίδηρο και μαγνήσιο που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

               Μήπως ήρθε η ώρα να γυρίζουμε σε κάπως πιο “πατροπαράδοτες” μεθόδους για να εμπλουτίζουμε τα γεύματά μας; Κάτι ήξεραν οι γιαγιάδες…             

Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: @gettyimages/ unsplash.com

You may also like