Σε όλους μας έχει συμβεί να ξεχάσουμε μέσα στην αφηρημάδα που αφήσαμε το τηλέφωνό μας, τα κλειδιά μας… Και γενικώς να αμελήσουμε κάτι. Επιπλέον, αν είμαστε επηρεασμένοι κι από το άγχος που μπορεί να επιδράσει στην ποιότητα του ύπνου μας… Το να είμαστε πιο “ξεχασιάρηδες” έχει επίσης μία λογική. Ωστόσο, εξίσου βασικό ρόλο μπορεί ν παίξουν κι οι διατροφικές μας συνήθειες. Οι τροφές που καταναλώνουμε στη διάρκεια της μέρας μας είναι λογικό να παίζουν ρόλο και στην εγκεφαλική μας λειτουργία. Κι όπως υπάρχουν τροφές που μπορούν να τη βελτιώσουν, αντίστοιχα υπάρχουν κι οι τροφές που καλό είναι να περιοριστούν.
01 Κόκκινο κρέας.
Σύμφωνα με μελέτες, το μικροβίωμα του πεπτικού συστήματος μπορεί να επιδράσει σημαντικά στην εγκεφαλική μας λειτουργία. Για την ακρίβεια, οι πληθυσμοί καλών αλλά και “κακών” βακτηρίων μπορούν να επηρεάσουν την χημεία του εγκεφάλου. Κι αφορά κυρίως νευροχημικές ενώσεις όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη κι η νοραδρεναλίνη που σχετίζονται με μάθηση αλλά και μνήμη. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή ενός υποπροϊόντος του μεταβολισμού των βακτηρίων του πεπτικού συστήματος. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει το ρίσκο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Και καθώς τα καρδιαγγειακά νοσήματα προκύπτουν από φλεγμονές, αντίστοιχες φλεγμονές μπορούν να προκληθούν και στον εγκέφαλο… Καθώς αυξάνουν τη ροή του αίματος στην περιοχή αυξάνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Επιπλέον, αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου μπορούν να αυξήσουν τις αμυλοειδείς ενώσεις, φέρνοντας τον κίνδυνο για εκδήλωση Alzheimer πιο κοντά.
02 Ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού.
Η φρουκτόζη είναι να φυσικά σάκχαρα των φρούτων, εντούτοις περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες και σε γλυκαντικά όπως το σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο συνήθως προστίθεται ως επιπλέον γλυκαντικό σε επεξεργασμένα τρόφιμα για να διατηρηθεί η γεύση. Η δε ζάχαρη από ζαχαρότευτλα σχεδόν μας έχει περικυκλώσει στην καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε τρωκτικά, η άμετρη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει περιορισμένη μνήμη αλλά και μειωμένες αποδόσεις σε επίπεδο μάθησης. Και βεβαίως μακροπρόθεσμα η δυνατότητα του εγκεφάλου να μάθει κάτι καινούριο ή να θυμηθεί μπορεί να περιοριστεί σε μεγάλο ποσοστό.
03 Επεξεργασμένα τρόφιμα.
Αραιά και πού δεν είναι απίθανο να στραφούμε σε ένα έτοιμο γεύμα για το φούρνο μικροκυμάτων, σνακς όπως πατατάκια, μπισκότα ή παγωτό. Ωστόσο, η συχνότητα και οι ποσότητες που τα καταναλώνουμε μπορούν να κάνουν δραματική διαφορά στην εγκεφαλική μας λειτουργία. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε πως άνδρες και γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων παρατήρησαν μείωση στη δυναμική της μνήμης τους και στη συγκέντρωσή τους κατά 28%. Αυτές οι αλλαγές παρατηρήθηκαν κατά 25% ταχύτερα σε σύγκριση με συμμετέχοντες που έτρωγαν λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.
04 Τηγανιτά.
Ποιος θα έλεγε όχι σε μία μερίδα λαχταριστές τηγανιτές πατάτες για να συνοδεύσει ένα ζουμερό burger τη μέρα του διατροφικού “cheat”΄Η απάντηση είναι “κανείς”, όμως η πικρή αλήθεια είναι πως τα τηγανιτά εν γένει είναι από τα πιο διαβόητα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα λιπαρά που (αναπόφευκτα) περιέχουν τα τηγανιτά σχετίζονται
με φλεγμονές ιδίως στις κυκλοφορικό σύστημα, με αποτέλεσμα να σημειώνεται ουσιαστική διαφορά στη μνήμη και τις γνωστικές μας λειτουργίες σε βάθος χρόνου.
Ο σοφός λαός εδώ και πολύ καιρό τιμά το “Νους υγιής εν σώματι υγιές” και καθώς αυτό βρίσκει εφαρμογή στη σωματική άσκηση αλλά και τη διατροφική μας ρουτίνα, είναι σημαντικό να φροντίζουμε να το τηρούμε σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας.
Πηγή: Eat This, Not That
Featured image: unsplash.com/@amir_v_ali