ΑΓΚΙΝΑΡΑ, Η “ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ” ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Η αγκινάρα δεν είναι ένα λαχανικό που αρέσει σε όλους. Έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων. Είναι γνωστή και ως Cynara Scolymus, έχει μοναδική γεύση και υφή που μπορεί να απογειώσει κάθε πιάτο. Πέρα όμως από τα γαστρονομικά της οφέλη, η αγκινάρα δεν είναι απλώς ένα νόστιμο και ευέλικτο λαχανικό… Προσφέρει επίσης μια σειρά από πλεονεκτήματα για την υγεία που αξίζει να εξεταστούν. Εμείς εστιάσαμε σε κάποια από αυτά και τα μοιραζόμαστε μαζί σας!

Βοηθά την πέψη

Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε ίνες, οι οποίες βοηθούν στην προώθηση της υγιούς πέψης. Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στις αγκινάρες βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας… Και στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, οι αγκινάρες περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται κυναρίνη, η οποία διεγείρει την παραγωγή χολής. Η χολή βοηθά στη διάσπαση των λιπών και στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.

Μειώνει τη χοληστερόλη

Η αγκινάρα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο σώμα. Αυτό οφείλεται στην παρουσία ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή, που βοηθούν στην πρόληψη της οξείδωσης της χοληστερόλης LDL. Όταν η LDL χοληστερόλη οξειδώνεται, μπορεί να συμβάλει στη συσσώρευση πλάκας και στη φράξη των αρτηριών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις.

Ενισχύει την υγεία του ήπατος

Το συκώτι είναι υπεύθυνο για την αποτοξίνωση του σώματος και οι αγκινάρες μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της λειτουργίας του. Περιέχουν ενώσεις που βοηθούν στην προστασία του ήπατος από βλάβες, καθώς προάγουν την αποβολή των τοξινών από το σώμα.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα και να συμβάλουν στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Βοήθημα απώλειας βάρους

Είναι χαμηλές σε θερμίδες και πλούσιες σε φυτικές ίνες, καθιστώντας τις μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε δίαιτα απώλειας βάρους. Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στις αγκινάρες συμβάλλουν στην προώθηση του κορεσμού, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, οι αγκινάρες είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τη συνολική υγεία, όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο.

Είτε θέλετε να βελτιώσετε την πέψη, να μειώσετε τη χοληστερόλη, να ενισχύσετε την υγεία του ήπατος ή απλά να απολαύσετε ένα νόστιμο γεύμα, η αγκινάρα αξίζει να τη δοκιμάσετε.

Πηγή: webmd.com

Featured image: unsplash.com/@tamichan

You may also like