Ξυπνάς το πρωί κι ενώ το προηγούμενο βράδυ έπεσες με επιδερμίδα “αλάβαστρο”, διαπιστώνεις πως μερικά ατίθασα σπυράκια αποφάσισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Εκτός από την αυτονόητη δυσανασχέτηση (best case scenario)… Πιθανώς να έρχεται κι η αυτόματη σκέψη “χμ, μάλλον το παράκανα με τη σοκολάτα”. Παρ’ όλα αυτά, η δαιμονοποίηση κάποιων τροφών σχετικά με την ακμή φαίνεται να είναι κάπως τραβηγμένη. Δεν τα λέω εγώ, αλλά η επιστήμη που καταρρίπτει κάποιους μύθους!
Μύθος 1ος: Η ακμή εμφανίζεται μόνο στην εφηβεία
Όποιος εδραίωσε αυτή τη φήμη να έρθει να του πω δύο φωνήεντα…! Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως το 35% των ατόμων ηλικίας 30 έως 39 μπορούν να παρατηρήσουν αυξημένες τάσεις ακμής. Στην πραγματικότητα, οι ορμόνες είναι εκείνες που καθορίζουν αν θα εμφανίσουμε ακμή και σε τι βαθμό. Υπάρχουν ορμόνες που μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή σμήγματος κι ορμόνες που επηρεάζουν την ανάπτυξη νέων κυττάρων. Αν συνδυάσουμε και τη συγκέντρωση νεκρών κυττάρων στην επιδερμίδα, η ακμή είναι το επόμενο βήμα. Η δε ενήλικη ακμή συνήθως οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν η κληρονομικότητα, το lifestyle μας (διατροφή, κατανάλωση αλκοόλ ή/και καπνού, καλλυντικά)… Κι ενίοτε φαρμακευτικές αγωγές που πιθανώς ακολουθούμε. Επομένως οποιοδήποτε σχήμα αντιμετώπιση της ακμής εξαρτάται από το βαθμό της αλλά και το λόγο που πιθανώς την προκαλεί.
Μύθος 2ος: Η σοκολάτα είναι “no-no” για την επιδερμίδα
Αχ, αυτή η έρμη η σοκολάτα, ώρες ώρες νιώθω πως έχει γίνει αποδιοπομπαίος τράγος για τα πάντα! Αν κι έγιναν πολλές έρευνες που την ενοχοποιούν, αυτές είναι μικρές και χωρίς κραταιά στοιχεία που να ενισχύουν τη θεωρία, ή τουλάχιστον τα συμπεράσματα διαφέρουν. Αν και το γεγονός πως η σοκολάτα περιέχει γάλα και σάκχαρα που πιθανώς να σχετίζονται με αυξημένη τάση ακμής… Δεν υπάρχει έρευνα που να διαβεβαιώνει πως η σοκολάτα αυτή καθ’ αυτή είναι η ένοχη. Εντούτοις, υπάρχουν έρευνες που συνδέουν την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων και σακχάρων με αυξημένη εμφάνιση ακμής. Έτσι, στην ουσία η διαπίστωση του αν η σοκολάτα προκαλεί εξάρσεις έρχεται από προσωπικό “trial ‘n’ error”. Αυτό σημαίνει πως αν παρατηρήσουμε περισσότερα σπυράκια μετά την κατανάλωση σοκολάτας.. Είναι προτιμότερο να στραφούμε στην εναλλακτική της μαύρης σοκολάτας καταναλώνοντάς τη σε μικρότερες ποσότητες.
Μύθος 3ος: Τα γαλακτοκομικά φέρνουν εξάρσεις
Κι εδώ οι έρευνες είναι αν μη τι άλλο διφορούμενες. Η πεποίθηση πως τα γαλακτοκομικά προκαλούν αυξημένη τάση ακμής είναι επειδή το γάλα αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης και τα επίπεδα του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα (IGF-1), τα οποία αυξάνουν την παραγωγή ανδρικών ορμονών και σμήγματος. Εντούτοις, σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα ευρήματα ήταν ανεπαρκή. Για παράδειγμα, σε μία μετα-ανάλυση 14 μελετών, παρατηρήθηκε πως το γάλα μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις ακμής… Αλλά δεν ισχύει το ίδιο με το τυρί ή το γιαούρτι (παράδοξο κανείς;). Ναι, μπορεί τα γαλακτοκομικά να μην είναι κατάλληλα για όλους, όμως οι επιστήμονες δε μπορούν ακόμη να τα συνδέσουν με ακρίβεια με την ακμή. Αν κάποιος παρατηρεί πως η ακμή του επιδεινώνεται μία ή δύο μέρες μετά την κατανάλωση γάλακτος ή σοκολάτας… Η λύση μπορεί να δοθεί από έναν διατροφολόγο. Αν απομακρύνει προϊόντα αυτής της κατηγορίας από τη διατροφή θα μπορέσει να παρατηρήσει τυχόν αλλαγές.
Μύθος 4ος: Τα λιπαρά φαγητά προκαλούν ακμή
Για κάποιο λόγο ο συσχετισμός “λιπαρή επιδερμίδα + λιπαρά φαγητά = ακμή” να έχει σφηνωθεί στο μυαλό μας. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς δεν υπάρχει επιστημονική βάση για αυτόν. Ναι, τα λιπαρά και τηγανητά φαγητά μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα φλεγμονών που, μεταξύ άλλων μπορούν να επιφέρουν εξάρσεις ακμής, αλλά δεν σημαίνει πως το burgerτης “cheatday” της εβδομάδας θα γεμίσει το πρόσωπό μας σπυράκια. Επομένως, ναι, εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τα λιπαρά φαγητά και προτιμούμε τροφές με λιπαρά Ω3 που είναι γνωστά για την ισχυρή αντιμετώπιση των φλεγμονών. Α, κι ένα hint: αν αφότου φάμε ένα λιπαρό γεύμα πιάσουμε το πρόσωπό μας, το λάδι από το φαγητό μπορεί να φράξει τους πόρους και να προκαλέσει σπυράκια…
Μύθος 5ος: Τα φαγητά χωρίς γλουτένη μειώνουν τις εξάρσεις ακμής
Ο όρος gluten-freeέχει γίνει σχεδόν viralσε πολλές ετικέτες προϊόντωνκαι δεν είναι λίγοι που τα επιλέγουν. Ωστόσο, αυτές οι τροφές εξυπηρετούν τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, ένα αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου. Κι αν κι η κοιλιοκάκη έχει συνδεθεί με δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα, δεν υπάρχουν δεδομένα συσχέτισής της με την ακμή. Επιπλέον, μία gluten-freeδιατροφή χωρίς ιατρικό λόγο μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκειες θρεπτικών στοιχείων που με τη σειρά του μπορούν να οδηγήσουν σε εξάρσεις ακμής.
Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή στον καθένα μας. Κι αν και κάποιες διατροφικές συνήθειες ίσως επηρεάζουν την εμφάνιση και το βαθμό της, δεν υπάρχουν σαφείς ή επαρκείς έρευνες που να ενοχοποιούν συγκεκριμένες τροφές για αυτήν. Έτσι, αν η ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας δε μειώνει την ακμή, ένας δερματολόγος ή κι ένας διατροφολόγος μπορούν να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε ένα μεθοδικό και συνδυαστικό πλάνο αντιμετώπισης.
Πηγή: Health Line
Featured image: pexels.com/@olly