Εάν έχετε τη συνήθεια πριν βγείτε από το σπίτι σας να κοιτάζεστε για λίγο στον καθρέφτη και να συνομιλείτε με το είδωλό σας, τότε:
1ον: είστε πολύ φίλοι μου!
2ον : εφαρμόζετε μία από τις καλύτερες τακτικές selfcare!
Εκτός κι αν μιλώντας στον εαυτό σας φαντάζεστε πως στην ουσία μιλάτε σε κάποιον άλλον (που σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να προκαλεί ανησυχία), η συνήθεια του να μιλάμε στον εαυτό μας είναι μία εξαιρετική μέθοδος για να καλλιεργήσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να κινητοποιήσουμε τον εαυτό μας για τις προκλήσεις που ακολουθούν. Επίσης, μπορεί να λειτουργήσει καταπραϋντικά μειώνοντας το άγχος και να διαχειριστούμε μία περίπλοκη περίσταση.
Ας εξηγήσουμε κάπως καλύτερα πόσο μπορεί να μας ωφελήσει ο εσωτερικός διάλογος…
01 Στην κριτική σκέψη.
Πόσες φορές δεν είπαμε μεγαλοφώνως “να δω πώς θα οργανωθώ ώστε να καλύψω όλες μου τις υποχρεώσεις”; Όταν απευθυνόμαστε στον εαυτό μας μπορούμε να βάλουμε σε σειρά τις σκέψεις μας, ενώ πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει και στην επίλυση κάποιου προβλήματος.
02 Αυξάνεται η συγκέντρωσή μας.
Ο εσωτερικός διάλογος ενεργοποιεί περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι και να εστιάζουμε καλύτερα σε ό,τι συμβαίνει.
03 Αντιμετωπίζουμε το άγχος.
Πολλές φορές έχει τύχει να πω μεγαλοφώνως “ηρέμησε, πάρε μία ανάσα, όλα είναι εντάξει”. Κι όσο περίεργο κι αν ακούγεται, έχει αποτέλεσμα. Αυτή η άμεση επιβεβαίωση πως δεν έχει χαθεί ο έλεγχος μπορεί να μας βοηθήσει να περιορίσουμε το άγχος ώστε στη συνέχεια να διαχειριστούμε τυχόν προβλήματα με περισσότερη νηφαλιότητα.
04 Αποκτούμε κίνητρα.
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά όταν κοιτώ τον εαυτό μου στον καθρέφτη, του χαμογελάω και του λέω “You got this!”, νιώθω μεγαλύτερη σιγουριά πως μπορώ να αντεπεξέλθω σε ό,τι μου επιφυλάσσει η μέρα. Να το κάνω ακόμη πιο ενδιαφέρον; Σε έρευνες έχει διαπιστωθεί πως οι αθλητές που αφιερώνονται σε εσωτερικό διάλογο παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις στη διάρκεια του αγώνα.
05 Φροντίζουμε τον εαυτό μας.
Σε μία δύσκολη κατάσταση, αυτός που θα τρέξει να μας στηρίξει είναι… ο εαυτός μας. Όταν νιώθουμε πως το άγχος και οι σκέψεις που τρέχουν μας κυριεύουν, εμείς οι ίδιοι θα πούμε στον εαυτό μας “βγες μία βόλτα” ή “πήγαινε καλύτερα για λίγα λεπτά σε άλλο δωμάτιο”. Το αν θα το πούμε με τη φωνούλα του μυαλού ή… του λαιμού, δεν έχει σημασία!
Θα μπορούσε κάποιος να δοκιμάσει αυτήν την τεχνική από “το μηδέν”;
Η απάντηση φυσικά κι είναι “ναι” και πως ήδη θα έπρεπε να κάνετε μία μικρή πρόβα! Και μάλιστα έχει και τα μικρά “κόλπα” που θα την κάνουν και πιο αποτελεσματική.
- Απευθυνόμαστε στον εαυτό μας… με το όνομά του. Αν αντί να χρησιμοποιήσουμε αντωνυμίες, η χρήση του ονόματός μας ορίζει μία απόσταση που θα μας βοηθήσει περισσότερο στην εσωτερική αυτή συζήτηση.
- Παραμένουμε θετικοί. Όταν σκεπτόμαστε αρνητικά ή υποτιμητικά για τον εαυτό μας, μειώνεται η αυτοπεποίθησή μας. Φανταστείτε τι καταφέρνουμε όταν ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας!
- Τονίζουμε τις ικανότητες μας. Η επιβεβαίωση των “δυνατών μας σημείων” μας βοηθούν να εστιάσουμε σε αυτά και βεβαίως να τα αξιοποιήσουμε. Έτσι εκτός από μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, κινητοποιούμαστε για την επιτυχία.
Όσο για το αν αυτή η συζήτηση πρέπει να είναι σιωπηλή ή πιο εκδηλωτική; Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός, αρκεί να έχουμε επίγνωση του χώρου που βρισκόμαστε. Αυτό σημαίνει πως όταν είμαστε μόνοι στο δωμάτιο, το αμάξι ή στη βόλτα μας μπορούμε να συνομιλήσουμε με τον εαυτό μας άνετα. Όταν όμως υπάρχουν κι άλλοι γύρω μας, τότε καλό είναι αν θέτουμε κάποιο όριο ώστε να μην πούμε κάτι απρεπές που μπορεί να παρεξηγηθεί από τους γύρω ακροατές!
Πηγή: Cleveland Clinic
Featured image: unsplash.com/@volantaroma