Τώρα το καλοκαίρι πολλές από εμάς (αλλά κι άντρες, κι ας λένε το αντίθετο) θέλουμε να επιδεικνύουμε ένα, αν όχι καλλίγραμμο, υγιές σώμα. Κι αυτό συχνά μας φέρνει αντιμέτωπους με τον αιώνιο “εχθρό”: την κοιλίτσα κι εκείνα τα “πιασιματάκια” της μέσης! Κι ως ένα σημείο αυτά δεν είναι και μεγάλο πρόβλημα… Εκτός ίσως από το αισθητικό (με βάση τα δικά μας στάνταρ) κομμάτι. Όμως αν η “κοιλίτσα” μείνει ανεξέλεγκτη, η εξέλιξή της μπορεί σε βάθος χρόνου να γίνει η αρχή προβλημάτων υγείας … Όπως ο διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις. Κι επειδή τα αμέτρητα sets ασκήσεων κοιλιακών και των παραλλαγών τους δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, είναι βασικό να διατηρούμε και μία αρμονική διατροφική ρουτίνα. Ευτυχώς και γι’ αυτό υπάρχουν τροφές που θα μας υποστηρίξουν στην προσπάθειά μας!
01 Αβοκάντο.
Το αβοκάντο το λες και super food, γιατί έχει… τα πάντα! Προφανώς πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ιδίως κάλιο. Το κάλιο ενισχύει την καρδιακή λειτουργία και δρώντας ως φυσικό διουρητικό ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Τώρα μία πρόσφατη έρευνα μας λέει πως δρα σημαντικά ενάντια στο κοιλιακό λίπος… Καθώς τρεις μήνες μετά, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν καθημερινά αβοκάντο παρατήρησαν μείωση του λίπους στο συγκεκριμένο σημείο. Είτε ως συστατικό σε smoothie είτε ως “αλοιφή” σε ένα σάντουιτς είτε και σε μία σαλάτα… Το αβοκάντο μπορεί να ενσωματωθεί άνετα στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες.
02 Ξηροί καρποί.
Μία μόλις χούφτα ξηροί καρποί μας εφοδιάζουν με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως το μαγνήσιο που συμβάλλει μεταξύ άλλων στην καλή πνευματική υγεία και τον ποιοτικό ύπνο. Ακόμη, μελέτες υποστηρίζουν πωςη καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει το δείκτη μάζας σώματος και εξισορροπεί την αρτηριακή πίεση. Αυτό σημαίνει πως όσοι τρώνε ξηρούς καρπούς έχουν μικρότερες πιθανότητες να συσσωρευτεί λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Είτε, όπως προαναφέραμε, σκέτα, είτε σε ένα μπολ δημητριακών με γιαούρτι, φρούτα και μέλι είτε σε energy snacks, οι ξηροί καρποί είναι ισχυροί σύμμαχοι.
03 Φακές.
Μπορούν να ταιριάξουν σε κάθε γεύμα: ως σούπα, σε σαλάτες και ριζότο, φαντασία να υπάρχει! Οι φακές είναι ένα ιδιαίτερο superfood. Μας προσφέρει σημαντικά ποσοστά της Ημερήσιας Συνιστώμενης Δόσης (ΗΣΔ) σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και (ναι, ναι!) φυτικές ίνες. Μία πενταετής έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση περίπου 10 γραμμαρίων διαλυτών φυτικών ινών μείωνε τη συσσώρευση λίπους κατά 3,7%. Ένα φλυτζάνι μαγειρεμένες φακές περιέχει 14 γραμμάρια φυτικών ινών με τη μισή ποσότητα να είναι διαλυτές. Μάλιστα οι φακές βοηθούν στην αρμονική λειτουργία του εντέρου και μειώνουν τη χοληστερόλη.
04. Δημητριακά ολικής άλεσης.
Κάποιοι λένε πως δεν ενθουσιάζονται με αυτά, όμως τα προϊόντα ολικής άλεσης μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στο σύνολο της καλής μας υγείας. Σε ό,τι αφορά το σωματικό λίπος, έρευνες έχουν φτάσει στη διαπίστωση πως η τακτική κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης συσχετίζεται με τη μείωση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Εντούτοις, παίζουν ρόλο κι οι ποσότητες που καταναλώνουμε, μια που καλό είναι οι μερίδες να είναι πιο μικρές τις μέρες με μειωμένη δραστηριότητα και μεγαλύτερες στην αντίθετη περίπτωση. Όσο για το πώς να τα ενσωματώσουμε στη διατροφή μας; Η βρώμη ήδη κυριαρχεί σε πολλές προτάσεις πρωινού γεύματος, η κινόα αποδεικνύεται ενδιαφέρουσα προσθήκη σε μία σαλάτα, ενώ το καστανό ρύζι ή τα ζυμαρικά ολικής άλεσης μπορούν να συνοδεύσουν ένα γεύμα.
05.Σολομός.
Περισσότερο γνωστός για την υψηλή του περιεκτικότητα σε λιπαρά Ω3, ο σολομός είναι μία εξαιρετική πηγή πρόσληψης βιταμίνης D. Ναι, της βιταμίνης του ήλιου που θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας, διατηρεί γερά τα οστά μας και μας κάνει να αισθανόμαστε αισιόδοξοι και παραγωγικοί. Μεταξύ άλλων, όμως, η βιταμίνη Dέχει συνδεθεί με μειωμένη συσσώρευση σωματικού λίπους. Ο σολομός κερδίζει έδαφος τόσο χάρη στη διατροφική του αξία όσο και στην ευελιξία του να γίνει ένα βασικό συστατικό πολλών γευμάτων, όπως σάντουιτς, σαλάτα, ως κυρίως γεύμα σε συνδυασμός με τα ζυμαρικά μας ή ακόμη και σε μορφή burger!
Ωστόσο, προτού αρχίσετε τις αγορές και τα διατροφικά πειράματα, καλό είναι να
βεβαιωθείτε πως δεν έχετε κάποιο είδος δυσανεξίας ή αλλεργίας σε κάποιες από
τις ανωτέρω τροφές. Αυτό σημαίνει πως δε διστάζουμε να συμβουλευτούμε το γιατρό
μας ή έναν εγκεκριμένο διατροφολόγο.
Πηγή: Health
Photo credits:@labunsky / @thoughtcatalog (unsplash)