Σπαγγέτι, πέννες, φιογκάκια, κοχυλάκια, τορτελίνια… Ποιος λέει “όχι” σε ένα κιμπάρικο πιάτο ζυμαρικών… Ακόμη κι αν συνοδεύονται με μία “ταπεινή” σάλτσα ντομάτας; Και δε λείπει σχεδόν ποτέ από το εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας. Εντούτοις, πρόκειται και για ένα “βαρύ” πιάτο που κάποιες φορές δεν έχει και τόσο μεγάλη διατροφική αξία. Υπάρχουν, όμως, εναλλακτικές που η μακαρονάδα της εβδομάδας μπορεί να γίνει ένα θρεπτικό γεύμα που θα μας προσφέρει όσα χρειαζόμαστε για τη μέρα μας!
01 Ζυμαρικά ολικής άλεσης.
Είναι ίσως η πιο εύκολη εναλλακτική που μπορεί να βρεθεί στο σούπερ μάρκετ και που θα αναβαθμίσει θρεπτικά τα γεύματά μας. Τα ζυμαρικά από αλεύρι ολικής άλεσης μας προσφέρουν 5 γραμμάρια φυτικών ινών κι 7 γραμμάρια πρωτεΐνών … Με το δεύτερο να ξεπερνά την προσφορά ακόμη κι ενός αυγού. Συνόδευσε τα spaghetti ή τις πέννες ολικής άλεσης με μία γευστική σάλτσα κι έχεις αμέσως η μακαρονάδα της εβδομάδας αναβαθμίζεται σε ένα γεύμα που θα σου προσφέρει ακόμη περισσότερα οφέλη.
02 Ζυμαρικά από ρεβύθια.
Μπορεί να είναι κάπως πιο δύσκολο να τα βρούμε στα καταστήματα, όμως όχι κι απίθανο. Υπάχουν κάποια brands στην Ελλάδα που προσφέρουν την επιλογή pasta από αλεύρι ρεβυθιού. Ένα τέτοιο πιάτο μπορεί να μας προσφέρει 11 γραμμάρια πρωτεΐνης κι 8 γραμμάρια φυτικών ινών. Η ουδέτερη γεύση των ζυμαρικών από ρεβύθια ταιριάζει ακόμη και με μία σάλτσα εμπορίου κάνοντας ακόμη και τον πιο απαιτητικό μακαρονά να τα αγαπήσει!
03 Noodles λαχανικών.
Τα τελευταία χρόνια τα ζυμαρικά από λαχανικά φαίνεται να αποκτούν μεγαλύτερη δημοφιλία κι όχι άδικα.Έτσι “γλιτώνουμε” από επιπλέον υδατάνθρακες και θερμίδες… Ενώ μας παρέχουν και γενναίες δόσεις φυτικές ίνες χωρίς το πιάτο μας να μας “βαραίνει”. Κι αν σας ακούγεται “βουνό” να ετοιμάσετε spaghetti από κολοκυθάκια (που είναι και τα πιο διάσημα προς ώρας) .. Θα σας καθησυχάσω λέγοντάς σας πως υπάρχουν εργαλεία για κάθε budget και κουζίνα που θα κάνουν τη διαδικασία παιχνιδάκι! Αρκούν μόλις 2 έως 3 λεπτά βρασίματος κι η εναλλακτική σας μακαρονάδα είναι έτοιμη! Επιπλέον, τα ωμά zucchini noodles είναι μία εξαιρετική προσθήκη σε μία πλούσια σαλάτα!
04 Pasta από κόκκινη φακή.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα μπορούμε να τα βρούμε στα ράφια σχεδόν οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ. Όπως και με τα ζυμαρικά από ρεβύθια, τα μακαρόνια από κόκκινη φακή μας προσφέρουν ένα ισχυρό boost πρωτεΐνης και φυτικών ινών… Aλλά κι ένα γενναιόδωρο 15% των ημερήσιων αναγκών μας σε σίδηρο. Επιπλέον, δεν περιέχουν γλουτένη, κάνοντας τα ιδανικά για όσους έχουν δυσανεξία.
Added bonus: Aκόμη κι αν κάποιος δεν είναι fan της φακής, αυτά τα ζυμαρικά κάνουν πολύ καλή δουλειά στο να αλλάξει κάποιος γνώμη!
05 Παραδοσιακά ζυμαρικά από λευκό αλεύρι.
Μπορεί να έχουν “δαιμονοποιηθεί” κάπως, όμως η πραγματικότητα είναι πως τα ζυμαρικά όπως τα γνωρίζουμε όλοι δεν είναι και τόσο ανθυγιεινά. Μία μερίδα ζυμαρικών περιέχει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3 γραμμάρια φυτικών ινών… Eνώ επίσης μας προσφέρει σίδηρο, φυλικό οξύ και συμπλέγματα βιταμινών Β. Ο λόγος που πλέον κάποιοι τα αποφεύγουν είναι τα 42 γραμμάρια υδατανθράκων που περιέχει αυτή η μερίδα. Αυτό δε σημαίνει, όμως, πως δε μπορούμε να τα απολαμβάνουμε με μέτρο, ενώ μπορούμε να κάνουμε το πιάτο μας ακόμη πιο υγιεινό προσθέτοντας πρωτεΐνη και λαχανικά.
Οι παραπάνω εναλλακτικές μπορούν να βρουν φίλους ακόμη κι ανάμεσα στους πιο… σκληροπυρηνικούς μακαρονάδες. Kαι σε καμία περίπτωση δεν είναι λιγότερο γευστικές επιλογές! Άλλωστε… ακόμη και τα μακαρόνια από αλεύρι σιμιγδαλιού είναι βαρετά χωρίς μία νόστιμη σάλτσα να τους κάνει συντροφιά στο πιάτο!
Πηγή: Eating Well
Featured image: unsplash.com/@jcattipoe