ΑΒΟΚΑΝΤΟ: ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ SUPERFOOD  ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ

Τα αβοκάντο είναι όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, κι είναι ιδανικά για smoothies ή ως βασικό συστατικό για ένα ολοκληρωμένο πρωινό.

Καταρχήν είναι φρούτο ή λαχανικό;

Πρόκειται για καρπούς δέντρων που προέρχονται από την Κεντρική Αμερική και αποτελούν μέρος της οικογένειας Lauraceae, η οποία αποτελείται από περίπου 2.850 διαφορετικά είδη φυτών.Σύμφωνα με το Merriam-Webster, ένα φρούτο είναι «το συνήθως βρώσιμο αναπαραγωγικό σώμα ενός φυτού με σπόρους, ειδικά όταν έχει γλυκό πολτό». Σε αυτή την περίπτωση, -δεδομένου ότι μπορείς όταν φας το αβοκάντο να φυτέψεις το κουκούτσι και να φυτρώσει καινούργιο- τα αβοκάντο ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων.

Αυτό το πράσινο φρούτο είναι πλέον μια πραγματική βάση στις κουζίνες σε όλο τον κόσμο και για καλό λόγο! Τα αβοκάντο προσφέρουν μια ποικιλία από οφέλη στην υγεία και είναι ένα ευέλικτο συστατικό για το μαγείρεμα.

Τα οφέλη στην υγεία μας

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση της εσωτερικής φλεγμονής του σώματος. Είναι η καλύτερη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, φυτοστερολών και φυτικών ορμονών όπως η βήτα-σιτοστερόλη και η στιγμαστερόλη. Βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής. Τα λίπη που υπάρχουν σε αυτό το φρούτο είναι μοναδικά, τα οποία βοηθούν στη λίπανση των αρθρώσεων και στην περαιτέρω ανακούφιση από τους πόνους των αρθρώσεων.

Επίσης αυτό το superfood βοηθά στη μείωση του βάρους, αφού έχουν λίγους υδατάνθρακες. Χρησιμοποιείται ευρέως σε δίαιτες απώλειας βάρους λόγω της παρουσίας διαιτητικών ινών. Ελέγχει το βάρος, κρατώντας σας χορτάτους περισσότερο και κάνοντας σας να τρώτε λιγότερες θερμίδες.  

Η κατανάλωση ενός αβοκάντο στη διατροφή σας είναι ευεργετική για τα μάτια σας. Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και βήτα-καροτίνη που είναι ευεργετικά για τα μάτια. Περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη – δύο φυτοχημικά συστατικά που προστατεύουν για να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά, συμπεριλαμβανομένης της υπεριώδους ακτινοβολίας. Η υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που αναπτύσσεται με την ηλικία.

Τέλος, είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος. Οι εγκυμονούσες πρέπει να περιλαμβάνουν αβοκάντο στη διατροφή τους καθώς το φυλλικό οξύ βοηθά στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και μειώνει τον κίνδυνο αποβολής και ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα.

Μ.Ε.

Featured image: unsplash.com/@thoughtcatalog

You may also like