Συνήθως η έμπνευση ενός σεναριογράφου και στη συγκεκριμένη περίπτωση και σκηνοθέτη ξεκινάει από ένα μικρό γεγονός, είναι εκείνο το μαγικό έναυσμα για να λειτουργήσει η δημιoυργική φαντασία και να «πλάσει» μια ιστορία που θα καθηλώσει τους θεατές. Ωστόσο, ταινίες βασισμένες σε πραγματικές ιστορίες, γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις έχουν μεγαλύτερο αντίκρυσμα στο κοινό και είναι πάντα πιο ενδιαφέρουσες.
Στην περίπτωση του Woody Allen λοιπόν, δεν ξέρω από που ακριβώς αντλεί έμπνευση και κάνει την φαντασία του να καλπάζει ασταμάτητα, πάντως, έχω την υποψία ότι η «Θλιμμένη Τζάσμιν» είναι στην πραγματικότητα βασισμένη στη «Θλιμμένη (εξαθλιωμένη) Ruth Madoff.
Όμως ποια είναι η Ruth Madoff;
Σύζυγος του –για ένα φεγγάρι- χρηματιστή (απατεώνα) και προέδρου της NASDAQ στη Νέα Υόρκη, Bernard Lawrence Madoff. Ένα σας λέω, ο πήχης των χρηματικών «φουσκών» έχει ανέβει κατακόρυφα, μετά τον έξυπνο και «πονηρούλη» Madoff και των οικονομικών σκανδάλων και εγκλημάτων που διέπραξε, φυσικά, εις βάρος ανυποψίαστων επενδυτών που πίστευαν ότι γίνονταν πλούσιοι εμπιστευόμενοι τεράστια ποσά στον «Mr. Ponzi Scheme.»
Όμως, όπως όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν, έτσι και η επιφανειακή ευφορία μέσα την οποία ζούσε η οικογένεια Madoff, με εξοχικά στα Hamptons, ρετιρέ στο Upper East Side της Νέας Υόρκης και ταξίδια με ιδιωτικά γιοτ στο Μόντε Κάρλο, έφτασε στο τέλος της. Και οδυνηρό, όχι τόσο για τον ίδιο τον «εγκέφαλο» αλλά όπως αποδείχθηκε περισσότερο για την οικογένειά του.
Συνοπτικά, ο κύριος Bernard Madoff, αφότου έγιναν γνωστές οι πομπές του, καταδικάστηκε σε φυλάκιση και σήμερα στα 75 του χρόνια κάθεται ακόμη «αμέριμνος» στο κελί του. Ενώ την ίδια στιγμή έξω από τη φυλακή, η λαίλαπα των δημοπρασιών “σαρώνει” και το τελευταίο περιουσιακό του στοιχείο: ομοσπονδιακοί και κυβερνητικοί εκπρόσωποι παγώνουν τις καταθέσεις σε όλους τους λογαριασμούς της οικογένειας, αφήνοντάς τους –σχεδόν- απένταρους ΚΑΙ χωρίς γιότ, οδηγώντας τον μεγαλύτερο τους γιο -και πατέρα δύο παιδιών- στην αυτοκτονία.
Ας έρθουμε τώρα στην περίφημη, «Θλιμμένη Ruth», το προφίλ της γνωστό σε όλους, γυναίκα που στη θέα της «μεγάλης», άνετης ζωής κοίταζε από την άλλη πλευρά. Φυσικά, ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις αισχρές οικονομικές δολοπλοκίες του συζύγου της. Βέβαια δεν την αδικεί κανείς, αφού την εποχή που ο Bernard μεσουρανούσε στη Wall Street, εκείνη κυριαρχούσε της Νεοϋορκέζικης υψηλής κοινωνίας και μάλλον η λάμψη από τα αστραφτερά κοσμήματα που της έκανε δώρο ο Madoff την είχε «τυφλώσει». Εν μια νυκτί, “έμεινε στον άσσο”, και τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε από την ταινία… Έμεινε με την αδερφή της για το περισσότερο διάστημα ενώ σήμερα διαμένει μαζί με τον δευτερότοκο γιο της, (που είχε μάλλον πιο γερό στομάχι από τον πρώτο) και την αρραβωνιαστικιά του στο Connecticut.
Μια γυναίκα λοιπόν, στο χείλος της κατάθλιψης και της παράνοιας, κοινωνικά εξαθλιωμένη και με συχνές αυτοκτονικές τάσεις, ήταν ένας υπέροχος ρόλος που ερμήνευσε εξαιρετικά η κλασσάτη Αυστραλέζα, Cate Blanchett. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ερμηνεία της, επισφραγίστηκε με Χρυσή Σφαίρα ενώ το κόκκινο χαλί για την μεγάλη βραδιά των Όσκαρ έχει αρχίσει ήδη να ξετυλίγεται…Παραμιλώντας λοιπόν, σ’ ένα πάρκο του San Francisco, αναρωτιέται αν θα φορέσει το Dior μαύρο φόρεμα που είχε αγοράσει κάποτε στο Παρίσι…. ενώ η κατάληξή της μοιάζει λιγότερο ευχάριστη από ένα ταξίδι στην Πόλη του Φωτός…
Το δικό μου προσωπικό σχόλιο είναι ότι στη ζωή, ο άνθρωπος έχει τη δύναμη και την ικανότητα να σχεδιάσει και να χαράξει μια πορεία, τώρα, αν αυτή η πορεία πάρει μια καταστροφική στροφή λόγω της ματαιοδοξίας και της απληστίας, επέρχονται συνέπειες οι οποίες τις περισσότερες φορές παρασύρουν στο πέρας τους και «άμαχο πληθυσμό»….