Το “προσέχουμε για να έχουμε” ταιριάζει απόλυτα σε αυτή την εποχή. Στην εποχή που ο καιρός αλλάζει – γίνεται πιο χειμωνιάτικος – και τα πρώτα κοινά κρυολογήματα κάνουν την εμφάνισή τους. Το κοινό κρυολόγημα περιλαμβάνει συμπτώματα όπως πονόλαιμος, καταρροή, βήχα και φτέρνισμα και αν θες να μάθεις πώς να το προλάβεις διάβασε τα tips που ακολουθούν:
ΦΩΤΟ 1
- Να πλένεις συχνά τα χέρια σου
Το πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα μπορεί να σε προστατεύσει από το να αρρωστήσεις. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το συχνό πλύσιμο των χεριών βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης κάθε είδους λοίμωξης. Εκτός από την συχνό πλύσιμο των χεριών μέσα στην ημέρα, φρόντισε να πλένεις τα χέρια σου μετά το φτέρνισμα, τον βήχα ή πριν έρθεις σε επαφή με φαγητό.
- Μην αγγίζεις συνέχεια το πρόσωπό σου
Οι ιοί μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω των περιοχών γύρω από τη μύτη, το στόμα και φυσικά τα μάτια. Είναι πολύ σημαντικό – και αναγκαίο – να αποφεύγεις να αγγίζεις το πρόσωπό σου, αν εκτίθεσαι σε άτομο ή άτομα με κρυολόγημα, ειδικότερα αν δεν έχεις πλύνει τα χέρια σου.
- Μην καπνίζεις
Το κάπνισμα ερεθίζει και βλάπτει το λαιμό και τους πνεύμονες ενώ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος – τα οποία περιλαμβάνουν τον πονόλαιμο και τον βήχα. Βέβαια μην ξεχνάμε ότι ακόμα και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό!
- Μην χρησιμοποιείς αντικείμενα μιας χρήσης ένα μέλος της οικογένειας έχει κρυώσει
Εάν κάποιος στην οικογένεια έχει κάποιο κρυολόγημα, μην χρησιμοποιείς τα πιάτα, τα ποτήρια και οποιοδήποτε άλλο σκεύος ενδέχεται να χρησιμοποιεί μέσα στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο θα προστατευτείς και θα αυξήσεις τις πιθανότητες να μην κολλήσεις και εσύ!
Last but not least…
- Να διατηρείς τις επιφάνειες του σπιτιού, καθαρές
Προσπάθησε να καθαρίζεις συχνά και σωστά όλες τις επιφάνειες του σπιτιού, για να τις διατηρείς απαλλαγμένες από τα μικρόβια. Άλλωστε οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν στις επιφάνειες για αρκετές ώρες αφού τους αγγίξει ένα άτομο που έχει μολυνθεί ή έχει κάποιο κοινό κρυολόγημα. Δώσε αρκετή προσοχή στις περιοχές που αγγίζετε πιο συχνά… Όπως τα πόμολα, τα πληκτρολόγια, τα τηλέφωνα, τις λαβές βρύσης και τα τηλεχειριστήρια.
Featured image: @negin_mirsalehi/ instagram