Τα cranberries είναι φρούτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν μυριάδες οφέλη για την υγεία. Παραδοσιακά αποτελεί βασικό στοιχείο των εορτασμών της Ημέρας των Ευχαριστιών, όμως μπορούμε να τα απολαύσουμε σε διάφορες μορφές, είτε σε σαλάτες, smoothies ή σε επιδόρπια. Ας εμβαθύνουμε στα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία αυτών των ζωντανών μούρων!
Βελτιωμένη υγεία της καρδιάς
Τα cranberries συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Βοηθούν επίσης στην αποκατάσταση τυχόν βλάβης στην επένδυση των αιμοφόρων αγγείων μειώνοντας τις επιβλαβείς ενώσεις. Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Αυτά τα κόκκινα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνες C και E, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνοντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και ασθένειες. Η κατανάλωση cranberries βοηθά στην προώθηση ενός υγιούς εντέρου και αποτρέπει τις επίμονες ασθένειες. Οι ενώσεις που βρίσκονται στα κράνμπερι είναι παρόμοιες με εκείνες σε άλλα φυτά που βοηθούν στη ρύθμιση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ενσωμάτωση των cranberries στη διατροφή σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρήσετε ένα ισχυρό και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
Βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής
Τα cranberries περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και υποστηρίζουν τη συνολική υγεία και ευεξία. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Για παράδειγμα, τα άτομα με αρθρίτιδα μπορεί να ωφεληθούν από την τακτική κατανάλωση χυμού cranberry, καθώς περιέχει σαλικυλικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και του πόνου στις αρθρώσεις.
Προάγουν την στοματική υγεία
Οι προανθοκυανιδίνες που υπάρχουν στα cranberries βελτιώνουν τη στοματική υγεία αναστέλλοντας την ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στη μείωση της συσσώρευσης πλάκας και της τερηδόνας, ενώ επίσης προλαμβάνουν τις ασθένειες των ούλων. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα cranberries μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον επιπολασμό της τερηδόνας κατά 95% λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων τους. Η κατανάλωση χυμού cranberry μπορεί να βελτιώσει την οδοντική υγιεινή και να προστατεύσει τα δόντια και τα ούλα σας από επιβλαβή βακτήρια. Επιπλέον, ο χυμός cranberry μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με την περιοδοντίτιδα – μια λοίμωξη που επηρεάζει τα ούλα και μπορεί ενδεχομένως να βλάψει το οστό της γνάθου.
M.E.
Featured image: freepik.com/@8photo