ΥΛΙΚΑ:
*για τα κεκάκια
3/4 κούπας βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη
3 αυγά
4 κουταλιές κακάο
3/4 κούπας αλεύρι που φουσκώνει
1/2 κούπα ξινογαλα
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
*για την καραμέλα Bourbon
2 κουταλιές της σούπας Βourbon
2/3 κούπας ζάχαρης
30 γρ βούτυρο αγελαδινό
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές Βourbon
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
1. Χτυπάς στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
2. Προσθέτεις τα αυγά ένα ένα και μετά το αλεύρι, το κακάο , την βανίλια, το αλάτι και το ξινόγαλα.
3. Βάζεις σε ένα ταψί με θήκες για muffins χαρτάκια ψησίματος και γεμίζεις τις θήκες με ζύμη μέχρι λίγο πιο πάνω από την μέση.
4. Ψήνεις τα cupcakes για 18 λεπτά περίπου, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170° στον αέρα.
5. Σε ένα τηγάνι αντικολλητικό και σε πολύ χαμηλή φωτιά ( αν η κουζίνα σου είναι από το 1-9, ανάβεις το μάτι στο 3) ρίχνεις την ζάχαρη και την αφήνεις να λιώνει σιγά σιγά απλώς κουνώντας το τηγάνι ανά διαστήματα.
6. Μόλις λιώσει καλά και αποκτήσει ένα χρυσοκαφέ χρώμα, κατεβάζεις το τηγάνι από την φωτιά και ρίχνεις πολύ προσεκτικά την κρέμα, με μεγάλη προσοχή γιατί θα αρχίσει να αχνίζει έντονα και να φουσκώνει.
7. Επιστρέφεις το τηγάνι στην φωτιά, ανακατεύεις συνεχώς και προσθέτεις το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο , πρόσθεσε και το bourbon.
8. Μόλις βγάλεις τα κεκάκια από τον φούρνο και τα αφήνεις να κρυώσουν καλά, ρίχνεις την καραμέλα από πάνω.
Μπείτε στο Elena’s cooking για να διαβάσετε κι άλλες υπέροχες συνταγές της Έλενας Σμπώκου.