Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και, εκτός από τις μελωδίες των ημερών, τα δώρα και φυσικά τις στιγμές με τους αγαπημένους μας, την εποχή κυριεύουν οι… μυρωδιές από τα καλούδια που θα ετοιμάζονται σε κάθε κουζίνα. Και βεβαίως μιλάμε κυρίως για τα γλυκά! Κι ΟΚ, υπέροχα να μελομακάρονα, οι δίπλες και οι κουραμπιέδες, όμως δε θα πούμε όχι και σε κάποια άλλη πρόταση! Έτσι βρήκαμε αυτή τη συνταγή από το Delish, η οποία σίγουρα θα κερδίσει τις εντυπώσεις για τις μέρες που έρχονται – και κατά πάσα πιθανότητα θα φτιάχνουμε αυτά τα cupcakes συχνά πυκνά!
Τι θα χρειαστούμε;
Για τη ζύμη:
- 1 φλυτζάνι βούτυρο ανάλατο
- 215 grκαστανή ζάχαρη
- 100 grλευκή ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 120 grαλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού espresso
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
- 170 gr espresso chips (προαιρετικά)
- 85 gr μαύρη σοκολάτα σε σταγόνες
Για τη γέμιση και το φινίρισμα:
- 1 ½ φλυτζάνι σαντιγί
- 220 gr mascarpone
- 1/4 του φλυτζανιού λικέρ με γεύση καφέ
- 2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- Μία πρέζα αλάτι kosher
- Σκόνη κακάο για πασπάλισμα
Τι κάνουμε;
Για τη ζύμη:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°Cκαι αλείφουμε με βούτυρο δύο ταψάκια cupcakes12θέσεων. Ανακατεύουμε στο μίξερ ή σε ένα μπολ με μία σπάτουλα το βούτυρο με την καστανή και τη λευκή ζάχαρη για περίπου 4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια και ανακατεύουμε για ακόμη 3 λεπτά.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη σκόνη espresso, το αλεύρι, το Bakingpowderκαι το αλάτι. Έπειτα σταδιακά προσθέτουμε στο μείγμα με το βούτυρο έως ότου το νέο μείγμα ομογενοποιηθεί. Έπειτα προσθέτουμε τα chipsespresso και τις σταγόνες σοκολάτας.
- Σε κάθε θήκη cupcakeπροσθέτουμε δύο κουταλιές από το μείγμα και με το δάχτυλό μας δημιουργούμε ένα κενό στο κέντρο της ζύμης. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι η ζύμη να αποκτήσει ένα γλυκό καφέ χρώμα.
- Έχοντας ετοιμάσει ένα σφηνακοπότηρο ή ένα μικρό βαζάκι αρωματικών με λίγο λιωμένο βούτυρο στα χείλη του, βγάζουμε τα cupcakesαπό το φούρνο κι ενώ είναι ακόμη ζεστά, πιέζουμε για να μεγαλώσουμε λίγο το κενό που δημιουργήσαμε πριν τα βάλουμε στο φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 15 λεπτά στα ταψάκια κι έπειτα τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς βγάζοντας από τα ταψιά.
Ώρα για τη γέμιση!
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε στο μίξερ τη σαντιγί, το mascarpone, το λικέρ, τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και το αλάτι για 2 έως 3 λεπτά. Έπειτα γεμίζουμε τα cupcakesμε τη γέμιση καιχρησιμοποιούμε την υπόλοιπη για φινίρισμα. Πασπαλίζουμε με σκόνη κακάο.
Είναι έτοιμα για να ενθουσιάσουν την οικογένεια και τους καλεσμένους σας!
Enjoy!
Πηγή &photo credits: Delish