Decaf καφές: πόσο πιο υγιεινός είναι πραγματικά;

               Ας είμαστε ειλικρινείς: αν όχι όλοι μας, οι περισσότεροι από εμάς αποζητούμε τη ζεστασιά κι εκείνο το energy boost που μας προσφέρει ο πρωινός καφές! Οπωσδήποτε είναι ακόμη καλύτερα όταν συνοδεύεται από ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό, όμως η παρουσία του καφέ σε αυτό είναι σχεδόν αδιαπραγμάτευτη. Κι είναι επόμενο πολλοί να αναρωτιούνται πώς στο καλό βγάζουν τη μέρα όσο προτιμούν την ντεκαφεϊνέ εκδοχή του καφέ. Και φυσικά δε μιλάμε για ιδιαίτερες περιστάσεις όπως εγκυμοσύνη, κάποιο είδος δυσανεξίας στην καφεΐνη ή επιδείνωση της νευρικότητας με την κατανάλωση καφέ, αλλά για απλή επιλογή. Γιατί, λοιπόν, κάποιος μπορεί να προτιμάει τον ντεκαφεΐνέ καφέ;

               Όπως και ο κανονικός καφές, έτσι και ο ντεκαφεϊνέ περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες όπως πλέον γνωρίζουμε, είναι αντιοξειδωτικά με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που μας θωρακίζουν από ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, μεταξύ αυτών διαβήτη τύπου ΙΙ ή ακόμη και καρκίνο. Επιπλέον, ο καφές αυξάνει τον πληθυσμό των καλών βακτηρίων στο έντερο, εξασφαλίζοντας την ισορροπημένη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

               Επομένως… ποια η διαφορά από τον decaf;

               Ναι, το όνομά του μαρτυρά την έλλειψη καφεΐνης, όμως στην πραγματικότητα δεν αφαιρείται όλη η καφεΐνη. Κατά μέσο όρο αφαιρείται περίπου το 97% καφεΐνης κατά τη διάρκεια επεξεργασίας των κόκκων του καφέ ώστε ανά φλυτζάνι (περίπου 180 ml)  το ρόφημα μπορεί να περιέχει από ένα έως και πέντε mg καφεΐνης (ένα φλυτζάνι κανονικού καφέ περιέχει από 100 έως 150 mg). Φυσικά αυτή η περιεκτικότητα πιθανώς να αλλάζει αναλόγως το σερβίρισμα που συνηθίζει κάθε coffee shop.

Decaffeinated coffee photographed from above dusted with cocoa

               Πώς γίνεται ακριβώς η επεξεργασία αφαίρεσης της καφεΐνης;

               Προτού φτάσει ο καφές στα χέρια μας στην τελική του μορφή, οι κόκκοι του έχουν ψηθεί και αλεστεί. Στην περίπτωση του ντεκαφεϊνε, χρησιμοποιούνται στη συνέχει χημικοί διαλύτες όπως χλωριούχο μεθυλένιο ή οξικός αιθυλεστέρας, με διοξείδιο του άνθρακα ή με εξειδικευμένα φίλτρα νερού ώστε η καφεΐνη να διαλυθεί. Και ναι, κάποια από τα παραπάνω ονόματα ακούγονται τρομακτικά για να τα καταναλώνουμε, όμως αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως ο οξικός αιθυλεστέρας προέρχεται από τα φρούτα, οπότε συχνά συνοδεύεται από τη σήμανση “φυσικός”. Όσο για τις υπόλοιπες ενώσεις, έρευνες που έχουν γίνει στις μεθόδους αυτές φαίνονται να δείχνουν πως δεν κρύβουν κάποιον κίνδυνο για την υγεία.

               Οπότε… ποιος καφές είναι καλύτερος, τελικά;

               Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση εξαρτάται από τον καθένα μας και κυρίως από το πόσο καλά γνωρίζουμε το σώμα μας. Φυσικά για περιπτώσεις εγκυμοσύνης, γαλουχίας, ή ευερέθιστου εντέρου, ίσως ο ντεκαφεϊνέ να είναι η πιο ασφαλής επιλογή, όπως επίσης κι αν κάποιος αισθάνεται πως ο κανονικός καφές του προκαλεί νευρικότητα.

Ακόμη, σημαντικός παράγοντας είναι η συχνότητα με την οποία καταναλώνουμε καφέ μέσα στην ημέρα. Αν αρκούμαστε σε ένα ή το πολύ δύο φλυτζάνια καφέ ως το μεσημέρι, τότε το αν ο καφές θα είναι κανονικός ή decaf εξαρτάται από τις προτιμήσεις μας. Εντούτοις, καλό είναι να μην καταναλώνουμε καφέ κατά τις απογευματινές ώρες (από τις 3 το μεσημέρι κι έπειτα, περίπου) προκειμένου να μην διαταραχθεί η ρουτίνα του ύπνου μας που θα ακολουθήσει αργότερα. Αν, παρ’ όλα αυτά επιθυμούμε να πιούμε ένα “σφηνάκι” καφέ ακόμη τότε ναι, καλύτερα να προτιμήσουμε έναdecafρόφημα.

               Πηγή: Women’s Health

               Photo credits: Medical News Today, The Coffee Universe

You may also like