ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΞΑΓΡΥΠΟΥΝ

Έχεις γυρίσει σπίτι μετά από μία έντονη μέρα, γευματίζεις κι έρχεται η ώρα να πας στο κρεβάτι. Ξαπλώνεις, αλλά αντί να αποκοιμηθείς, καταλήγεις να στριφογυρίζεις ικετεύοντας το Μορφέα να έρθει. Κάποιες φορές μπορεί να ευθύνεται το άγχος. Άλλες φορές, πάλι, η φράση “μάλλον έφαγα κάτι που με πείραξε” ίσως έχει περισσότερη βάση. Ακριβώς, κάποιες διατροφικές συνήθειες είναι ένοχες και μας εμποδίζουν να ζήσουμε το “όνειρα γλυκά”. Ποιες είναι αυτές και πώς μπορούμε να τις αντισταθμίσουμε;

01 Το παρακάνεις με τον καφέ.

Ήταν αυτονόητο πως η καφεΐνη θα βρισκόταν στη λίστα μας και τη βάζω πρώτη πρώτη για να το εμπεδώσουμε! Η καφεΐνη αδρανοποιεί τους υποδοχείς της αδενοσίνης, η οποία επιτρέπει στο σώμα να αποκοιμηθεί. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης είναι η σίγουρη συνταγή για “μάτι – γαρίδα” και καλό είναι όχι μόνο να την περιορίζουμε μέσα στη μέρα… Αλλά και να αποφεύγεται τουλάχιστον δύο ώρες πριν τη βραδινή κατάκλιση. Κατά κανόνα, η ύψιστη επίδραση της καφεΐνης είναι στα 30 έως 60 λεπτά από την κατανάλωση. Όμως στο καθένα μπορεί να επιδρά διαφορετικά στον καθένα μας… Οπότε είναι χρήσιμο να παρατηρήσουμε την ακριβή της επίδραση στη ρουτίνα μας.

02 Τα energy drinks είναι σταθερή αξία για σένα.

Και δε μιλάμε μόνο για αυτά που περιέχουν καφεΐνη, καθώς κάποια brandsχρησιμοποιούν ως βάση βότανα όπως το ginger. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως το αγαπημένο σου energydrinkδε θα σε κρατήσει ξύπνιο. Αν θέλεις να απολαμβάνεις ένα τέτοιο αναψυκτικό μέσα στη μέρα σου, προτίμησε να το καταναλώσεις όσο νωρίτερα γίνεται.

03 Το βραδινό σου (σνακ) είναι αρκετά καυτερό.

Όλοι μας περιστασιακά θα τσιμπήσουμε κάτι στα γρήγορα πριν τον ύπνου, εντούτοις ένα καυτερό γεύμα ή σνακ δεν είναι και το ιδανικό. Τα καυτερά φαγητά προκαλούν ευκολότερα καούρα κι ειδικά όταν ξαπλώνουμε, προκαλώντας γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και κάνοντας τον ύπνο δύσκολη υπόθεση. Δε σου λέμε να καταργήσεις τις spicyεπιλογές σου, απλά προτίμησέ τις για μεσημεριανό!

  04 Καταναλώνεις πολλά κορεσμένα λιπαρά.

Είχαμε ήδη μιλήσει για τη σημασία των λιπαρών στη διατροφή μας και τα είχαμε κατηγοριοποιήσει και τα διαβόητα κορεσμένα λιπαρά βρίσκουν το δρόμο τους στη λίστα μας. Σύμφωνα με έρευνα του 2020 όπου αξιολογήθηκαν σχετικές μελέτες, τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχονται σε τηγανητές τροφές και επεξεργασμένα σνακ έχουν συνδεθεί με την κακή ποιότητα του ύπνου. Εντούτοις, δεν ισχύει το ίδιο με τα Ω3 λιπαρά. Όχι μόνο τη βελτιώνουν, αλλά μειώνουν και το χρόνο που το σώμα χρειάζεται μέχρι να αποκοιμηθούμε.

05 Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες έχουν ξεχωριστή θέση στο πιάτο σου.

Είμαι… μακαρονού, το παραδέχομαι! Οπότε δεν πρόκειται ποτέ να μαλώσω ένα σύντροφο μακαρονά! Εντούτοις, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες των ζυμαρικών, του λευκού ψωμιού αλλά και άλλων σχετικών τροφών αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος, με αποτέλεσμα να διαταράσσουν τον ύπνο μας όταν αυτοί καταναλώνονται λίγο πριν κοιμηθούμε. Και πάλι, γνωρίζοντας πως είναι δύσκολο να πεις “απεταξάμην” στο αγαπημένο σου πιάτο ζυμαρικών, φρόντισε να το χαρείς στη διάρκεια του μεσημεριανού σου γεύματος – κι αν θέλεις ακόμη πιο “καθαρές” εναλλακτικές, τότε μπορείς να φρεσκάρεις τη μνήμη σου πατώντας εδώ.

  06 Δεν προσλαμβάνεις επαρκή θρεπτικά στοιχεία.

Όσο σημαντικά είναι οι βιταμίνες και τα μέταλλά των τροφών για να αντεπεξέλθουμε στη μέρα μας, άλλο τόσο σημαντικά είναι για να της δώσουμε ένα φινάλε με “όνειρα γλυκά”. Το μαγνήσιο είναι ίσως το πιο “διάσημο” θρεπτικό στοιχείο που επηρεάζει θετικά τον ύπνο μας, όμως εξίσου βασική είναι η επαρκής πρόσληψη βιταμινών DκαιΚ, ασβεστίου, σιδήρου και ψευδάργυρου.

               Αν αναγνωρίζεις στον εαυτό σου κάποια από τις παραπάνω “τάσεις” και το βράδυ ο ύπνος είναι… άπιαστο όνειρο, τότε ένα review των διατροφικών σου συνηθειών πιθανώς να κάνει μία αξιοσημείωτη διαφορά.

Πηγή: EatThis, NotThat

Featured image: pexels.com/@kool-shooters

You may also like