Στην μοναδική Βασίλισσα της jazz είχε σαν θέμα το σημερινό doodle της Google, καθώς γεννήθηκε σαν σήμερα πριν απο 96 χρόνια στη Βιρτζίνια και πέθανε τον Ιούνιο του 1996..
“Πρώτη κυρία του τραγουδιού”, “βασίλισσα της τζαζ” και “Lady Έλλα” είναι μερικοί από τους τίτλους τιμής που έδωσαν στην Ella Fitzerald, μια σπουδαία φωνή, που έμελλε να γράψει ιστορία με τα τραγούδια της
Η μητέρα της μετακόμισε μαζί της στη βιομηχανική πόλη Γιόνκερς, βόρεια της Νέας Υόρκης. Πίεσε την Έλλα να ασχοληθεί με το τραγούδι και εκείνη έβαλε το όνομά της σε λίστα υποψηφίων διαγωνισμού στο θέατρο Apollo του Χάρλεμ το 1934.
Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, που διήρκεσε περίπου έξι δεκαετίες, απέκτησε παγκόσμια φήμη και καταξιώθηκε διεθνώς, ξεχωρίζοντας χάρη στις ιδιαίτερες φωνητικές ικανότητές της. Κέρδισε 14 βραβεία Γκράμι και γνώρισε πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις.
Τιμήθηκε από τον Ρόναλτ Ρίγκαν με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών και με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Τζόρτζ Μπους τον πρεσβύτερο.
Στην 59χρονη καριέρα της, πούλησε 40 εκατομμύρια δίσκους, ηχογράφησε περισσότερους από 70 δίσκους.
Έχοντας κερδίσει σε αρκετούς διαγωνισμούς ταλέντου, στα μέσα της δεκαετίας του ’30 γνώρισε τον Μπένι Κάρτερ και μέσω αυτού τον Τσικ Γουέμπ, οποίος ήταν αρχηγός και ντράμερ της προσωπικής του ορχήστρας. Μαζί του ηχογράφησε τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της, όπως το Α-Tisket, Α-Tasket και το Undecided. Πέντε χρόνια αργότερα σημειώθηκε ο θάνατος του Γουέμπ και η Φιτζέραλντ έγινε αρχηγός του συγκροτήματος για τα επόμενα δύο χρόνια, ώσπου την ανακάλυψε ο Νόρμαν Γκρανζ, που ήταν ιδιοκτήτης της μοναδικής τζαζ δισκογραφικής εταιρείας Verve, και έγινε μάνατζέρ της.
Η Έλλα Φιτζέραλντ είχε ένα μοναδικό τρόπο να συνδυάζει τα τραγούδια μεταξύ τους και να τα τραγουδά το ένα μετά το άλλο. Το τραγούδι της το οποίο πέρασε στις μεγαλύτερες επιτυχίες παγκοσμίως είναι το Every time we say goodbye.