Fitness trackers: αξίζουν το hype;

Πρόκειται για ένα gadget που δε λείπει σχεδόν από κανέναν και πιθανότατα να σου είναι χρήσιμο, οπότε καλό είναι να δούμε τα “συν και πλην” του.

            Διανύουμε μία εποχή όπου υπάρχει ένα gadget για κάθε ανάγκη – και ο κλάδος της υγείας και του wellbeing σαφώς δε θα έμενε έξω από το χορό. Τα fitness trackers είναι πλέον ένα εργαλείο που δε λείπει σχεδόν από κανένα χέρι, καθώς καταγράφουν in real time προόδους και patterns στη σωματική άσκηση και δημιουργούν ένα ιστορικό των διατροφικών σου συνηθειών. Συνδυαστικά, αυτά τα στοιχεία συντελούν στη λήψη εκείνων των αποφάσεων που θα σε φέρουν πιο κοντά σε ένα σώμα υγιές που δεν κουράζεται από τη λίγη παραπάνω κίνηση. Κι είναι εξαιρετικά εργαλεία – εφόσον χρησιμοποιούνται σωστά και με γνώμονα κάποιες παραμέτρους. Ποια είναι λοιπόν, τα προτερήματα αλλά και τα μειονεκτήματα μίας συχνής χρήσης ενός tracker;

01 Δημιουργεί μία αίσθηση ευθύνης.

Το να έχεις ένα ενημερωμένο και ξεκάθαρο “ιστορικό” της προόδου σου (κυρίως στη γυμναστική σου) μπορεί να είναι ένα ισχυρό κίνητρο. Η δυνατότητα του να βλέπεις το πώς μεταφράζεται η προσπάθεια που καταβάλλεις σε παρακινεί να μείνεις πιστός στο πρόγραμμα που ακολουθείς αλλά και να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές, ιδίως στο επίπεδο της διατροφής. Μάλιστα, σε μελέτες έχει διαπιστωθεί ένας θετικός αντίκτυπος του να παρακολουθεί κάποιος την πρόοδό του μέσω ενός tracker σε ό,τι αφορά τη φυσική δραστηριότητα αλλά και το ευ ζην του εν γένει.

               02 Καταγράφει την κάθε δραστηριότητα.

Τα νεότερα fitness trackers προσφέρουν τη δυνατότητα να καταγράψεις και να παρακολουθήσεις τα πάντα: από τον καρδιακό ρυθμό και τη διάρκεια της προπόνησης μέχρι τις θερμίδες που προσέλαβες κι “έκαψες”. Αυτή η λεπτομερής καταγραφεί βοηθά στις επιλογές που κάνουμε ώστε να βρεθούμε πιο κοντά στο στόχο μας και να προσαρμόσουμε την προπόνηση ή τη διατροφή μας βάσει όσων έχουμε καταγεγραμμένα. Στην ουσία αυτή η καταγραφή δημιουργεί ένα μοτίβο στο οποίο βασίζουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

               03 Μας επιτρέπει να “γιορτάσουμε” επιτυχίες.

Κάποια trackers προσφέρουν πρόσβαση σε μία πλατφόρμα όπου μπορεί κάποιος να μοιραστεί και να “γιορτάσει” την επίτευξη κάποιων στόχων στην αντίστοιχη διαδικτυακή κοινότητα. Είτε πρόκειται για το νέο ρεκόρ σε αριθμό βημάτων για την ημέρα είτε την ολοκλήρωση ενός απαιτητικού workout, η αναγνώριση που προσφέρουν αυτές οι πλατφόρμες μπορούν να μας ενθαρρύνουν και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή μας για να συνεχίσουμε ακάθεκτοι.

               Αλλά ίσως να μην είναι και “πανάκεια”…
               01 Δεν υπολογίζει “αστάθμητους παράγοντες”

aka τα σινιάλα που σου δίνει το σώμα σου. Καλώς ή κακώς, η τεχνολογία δεν έχει το αλάθητο – σκέψου μόνο πόσες φορές πήγες να κάνεις φωνητική αναζήτηση στο τηλέφωνό σου και τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που περίμενες. Αν το tracker σου λέει πως με τη σωματική άσκηση που έκανες δε θα έπρεπε να αισθάνεσαι κόπωση αλλά εσύ, παρ’ όλα αυτά, νιώθεις καταβεβλημένος, τότε πρέπει να ακούσεις το κορμί σου. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να ταλαιπωρηθείς από burnout αλλά επίσης αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού. Με λίγα λόγια, με τον ανθρώπινο παράγοντα να μην μπορεί να ληφθεί υπ’ όψιν, τα αποτελέσματα του tracker δε θα ανταποκρίνονται στην πρόοδό σου. Έτσι, αν για παράδειγμα σκοπεύεις να γυμναστείς αφότου έχεις περάσει γρίπη ή COVID, βασίσου στις αντοχές του σώματός σου αντί για τις προτάσεις του tracker.

               02 Υπάρχουν κι ανακρίβειες.

Όπως προαναφέραμε, η τεχνολογία δεν είναι τέλεια, έτσι δεν είναι απίθανο κάποιες συσκευές ή εφαρμογές να “διαβάσουν” λανθασμένα τις θερμίδες που καταναλώσαμε ή τον καρδιακό μας ρυθμό. Αυτό, όμως, μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα, καθώς μίαν λάθος καταμέτρηση μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες προτάσεις και, κατ’ επέκταση, σε λανθασμένες αποφάσεις για την ένταση της προπόνησής μας, λόγου χάρη.

               03 Μπορεί να προκαλέσει stress.

Από τη μία σαφώς και μπορεί να βοηθήσει ένα αρχείο των θερμίδων που καταναλώσαμε ή πόσα βήματα περπατήσαμε ή πόσα χιλιόμετρα “γράψαμε” στο ελλειπτικό μηχάνημα. Στο κάτω κάτω μπορεί έτσι να δημιουργηθεί ένα μοτίβο βάσει του οποίου μπορούμε να προσαρμόσουμε τις διατροφικές μας επιλογές αλλά και τους μετέπειτα fitness στόχους μας. Από την άλλη, όμως, το να “κυνηγάς” να πετύχεις τον προτεινόμενο στόχο μπορεί να προκαλέσει επιπλέον και περιττό άγχος. Το να μείνεις πιστός στο νέο διατροφικό πλάνο που ακολουθείς ή να μη χάνεις κάποια προπόνηση μπορεί από μόνο του να προκαλέσει κάποια αναστάτωση – γιατί, λοιπόν, να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα επειδή το tracker μας λέει “χθες δεν έκαψες όσες θερμίδες έπρεπε, ας κάνουμε μία επιπλέον προσπάθεια σήμερα”; Στο κάτω κάτω, στόχος μας είναι το συνολικό ευ ζην. Σίγουρα δε μπορείς να χαρείς το ότι αυξήθηκε η αντοχή σου στην προπόνηση αν στο μεταξύ σε “έφαγε” το άγχος που έκανες ένα σετ ασκήσεων λιγότερο.

               Αν σκέφτεσαι να επενδύσεις σε ένα fitness tracker κι ήδη κάνεις έρευνα αγοράς, ανεξάρτητα του ποιου θα επιλέξεις, καλό είναι να λάβεις υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω. Γιατί στην ουσία, το tracker πρέπει να είναι ένα βοήθημα στην προσπάθειά σου κι όχι τροχοπέδη.

               Πηγή: Freeletics

Featured image: freepik.com/@drobotdean

You may also like