ΦΛΑΒΟΝΟ-3-ΟΛΕΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΙΣ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ;

Τα φλαβονοειδή είναι μία κατηγορία φυτοθρεπτικών (θρεπτικές ενώσεις που προσλαμβάνουμε μόνο από τροφές φυτικής προέλευσης) στοιχείων με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μία υποκατηγορία τους είναι οι φλαβονο-3-ολες, που για πρώτη φορά, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, “απέκτησαν” τη δική τους συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία προκειμένου να παραμένουμε υγιείς.

               Ας γίνουμε λίγο πιο ακριβείς…

               Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η πρόσληψη 400 έως 600 mgφλανβονο-3-ολων σε ημερήσια βάση μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του ρίσκου εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη... Αλλά και καρδιομεταβολικών νοσημάτων. Όπως έχουμε μάθει ως τώρα, οι παθήσεις αυτές προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν στον οργανισμό φλεγμονές που και τα φλαβονοειδή είναι κάποιες από τις ενώσεις που μπορούν να καταπολεμήσουν την επίδραση των ελεύεθρων ριζών στον οργανισμό μας.

               Αυτό που όμως επιβεβαιώνει το συμπέρασμα των ειδικών είναι η σταθερότητα των αποτελεσμάτων στη διάρκεια κλινικών κι εργαστηριακών μελετών που συγκεντρώθηκαν κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Συγκεκριμένα, τα ευρήματα συμφωνούσαν με μία μείωση του κινδύνου θνητότητας εξαιτίας μίας καρδιαγγεαικής νόσου κατά 13%, με το ποσοστό να αυξάνεται σε ηλικίες 65 ετών κι άνω.

               Πέρα από τις ανθοκυανιδίνες (μία ακόμη κατηγορία φλοαβονοειδών), οι επιστήμονες θεωρούν πως οι φλαβονο-3-ολες είναι ένα ακόμη βιοενεργό στοιχείο που έχει τόσο ισχυρή συμβολή στη συνολική μας υγεία. Ακόμη το γεγονός πως έχει οριστεί και μία ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης δημιουργεί ένα προηγούμενο αναφορικά με την καθιέρωση προτάσεων για την πρόσληψη άλλων βιοενεργών ενώσεων.

               Ωραία… κι από πού θα μπορούμε να προσλάβουμε αυτά τα φλαβονοειδή;

               Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι ιδιαίτερα εύκολη. Οι φλαβονο-3-ολες είναι φυτικές ενώσεις κι άρα η πηγή είναι πιο κοντά μας απ’ όσο ίσως φανταζόμαστε. Μία πρόταση είναι το τσάι, μια που ένα φλυτζάνι πράσινου τσαγιού μας παρέχει 319 mgφλαβονο-3-ολων… Ενώ το μαύρο τσάι μας δίνει 277 mg. Αυτό σημαίνει πως δύο φλυτζάνι την ημέρα καλύπτουν την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα. Υπό την προϋπόθεση πως δεν προσθέτουμε πολλή ζάχαρη, καθώς μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των φλαβονοειδών.

               Ακόμη, όπως κάθε φλαβονοειδές, οι φλαβονο-3-ολες βρίσκονται στα μούρα, τη μαύρη σοκολάτα, τη σκόνη κακάο, το κόκκινο κρασί, τα μήλα, τα σταφύλια και βεβαίως τις σταφίδες. Βέβαια, οι ποσότητες που προσλαμβάνουμε μειώνονται, καθώς ένα φλυτζάνι μούρα μας προσφέρει 64mg, ενώ ένα ποτήρι κρασί μόλις 17mg. Κι αν κι η συμπλήρωση της ελάχιστης ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας θα μπορούσε να καλυφθεί κι από ένα συμπλήρωμα… Οι επιστήμονες συνιστούν να προσπαθούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας αποκλειστικά μέσω της διατροφής. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι δοσολογίες αυτές πρέπει να τηρούνται… Καθώς η υπερμετρη πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές όπως ναυτία.

               Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πως η κατανάλωση φρούτων μόνο να μας ωφελήσει μπορεί, ενώ για άλλη μία φορά απενοχοποιείται η αγαπημένη μας σοκολάτα!      

Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: pexels.com/@osmachko

You may also like