ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ MOOD SWINGS   ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

Είναι σύνηθες να έχετε εναλλαγές της διάθεσης ή αλλιώς mood swings κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω του στρες, της κούρασης και των ορμονικών αλλαγών που επηρεάζουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών, που είναι οι χημικοί αγγελιοφόροι στον εγκέφαλο. Και, φυσικά, αντιμετωπίζετε πολλές αλλαγές στη ζωή.

Ο καθένας ανταποκρίνεται σε αυτές τις αλλαγές διαφορετικά. Ορισμένες μέλλουσες μαμάδες βιώνουν έντονα συναισθήματα, τόσο θετικά, όσο και αρνητικά. Άλλες αισθάνονται μεγαλύτερη κατάθλιψη ή έχουν άγχος.

Εκτός από μια ευτυχισμένη και ελπιδοφόρα περίοδο, η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι αγχωτική και δύσκολη. Μπορεί να ανησυχείτε για το αν θα γίνετε καλή μαμά, εάν το μωρό σας θα είναι υγιές και πώς η απόκτηση ενός παιδιού θα επηρεάσει την καριέρα σας και τα οικονομικά της οικογένειάς σας. Μπορεί επίσης να ανησυχείτε για το πώς ένα νέο μωρό θα επηρεάσει τις σχέσεις σας – με τον σύντροφό σας, τους φίλους σας και άλλα παιδιά που μπορεί να έχετε.

Μερικές φορές μπορεί να έχετε ανάμεικτα συναισθήματα για το τι είναι μπροστά. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές προσδοκίες που έχουν οι γονείς. Και η πίεση συχνά ξεκινά ακόμα και πριν γεννηθεί ένα μωρό.

Πότε ξεκινούν τα mood swings στην εγκυμοσύνη;

Πολλές έγκυες γυναίκες διαπιστώνουν ότι η κυκλοθυμία φουντώνει κατά το πρώτο τρίμηνο, περίπου από την 6η ως την 10η εβδομάδα. Οι εναλλαγές της διάθεσης συχνά χαλαρώνουν στο δεύτερο τρίμηνο και στη συνέχεια επανεμφανίζονται καθώς πλησιάζει η ημερομηνία τοκετού.

Δεν είναι περίεργο που τα mood swings τείνουν να ξεκινούν νωρίς: τότε είναι που τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης αυξάνονται γρήγορα για να βοηθήσουν στη διατήρηση της εγκυμοσύνης σας.

Πώς μπορώ να διαχειριστώ τις εναλλαγές της διάθεσης στην εγκυμοσύνη;

Χαλαρώστε και αντισταθείτε στην παρόρμηση να αντιμετωπίσετε όσες περισσότερες δουλειές μπορείτε πριν έρθει το μωρό. Μπορεί να νομίζετε ότι πρέπει να αναδιοργανώσετε όλες τις ντουλάπες ή να κάνετε σοβαρές υπερωρίες πριν πάτε για άδεια μητρότητας, αλλά μην το κάνετε. Βάλτε τον εαυτό σας στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων σας. Εξάλλου, η φροντίδα του εαυτού σας είναι ένα ουσιαστικό μέρος της φροντίδας του μωρού σας.

Προσπαθήσετε να περάσετε αρκετό χρόνο μαζί με τον σύντροφό σας και ακόμη και να πάτε για σύντομες διακοπές αν μπορείτε. Ενισχύστε τη σύνδεσή σας τώρα, ώστε να μπορείτε πραγματικά να είστε ο ένας για τον άλλον αφού έρθει το μωρό.

Προσπαθήστε να κοιμάστε πολύ, να τρώτε καλά, να ασκείστε και να διασκεδάζετε. Προσδιορίστε τις πηγές άγχους στη ζωή σας και αλλάξτε ό,τι μπορείτε. Εάν αισθάνεστε ότι το άγχος σέρνεται, δοκιμάστε τον  διαλογισμό ή άλλες τεχνικές χαλάρωσης ή μιλήστε με έναν θεραπευτή ή σύμβουλο.

M.E.

Featured image: freepik.com/@gpointstudio

You may also like