Γιατί κουνάμε επίμονα το πόδι ενώ καθόμαστε;

Σε όλους μας έχει τύχει: καθόμαστε στο γραφείο, στο τραπέζι ή ακόμη και στο σαλόνι και ξαφνικά συνειδητοποιούμε πως το πόδι μας έχει… προσωπικότητα και κινείται σχεδόν νευρικά πάνω – κάτω. Κάποιες φορές μάλιστα πιθανώς να μην το αντιληφθούμε καν, αν δε μας το τονίσει κάποιος άλλος. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

               Προφανώς και υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις που μπορούν να καλύψουν κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με ειδικούς, η πιο συνήθης εξήγηση είναι το άγχος, ειδικά σε νεότερα άτομα. Κι ίσως δε θα έπρεπε και να μας εκπλήσσει. Το άγχος αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό παλμό… Με αποτέλεσμα το άτομο να αισθάνεται την ανάγκη να κινηθεί, εξαιτίας της ενστικτώδους αντίδρασης “fight-or-flight” που προκύπτει όταν ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Εντούτοις, αυτή η κίνηση μπορεί να είναι απλά μία συνήθεια που με τη βοήθεια άλλων, το άτομο μπορεί να την περιορίσει. Τουλάχιστον μέχρι να ξεχαστεί και να συνεχίσει αν την κάνει.

               Μία άλλη εξήγηση, παθολογικής φύσεως αυτή τη φορά, είναι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Σύμφωνα με όσους πάσχουν από αυτό το σύνδρομο, παρατηρείται μία αίσθηση “τραβήγματος” ή πόνου που ανακουφίζεται μόνο με την κίνηση του ποδιού. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να αναγκάζει το άτομο να βαδίζει για αρκετή ώρα, ιδίως στη διάρκεια της νύχτας. Αν κι από μόνο του το σύνδρομο δεν είναι απειλητικό, είναι σαφώς ενοχλητικό… Ενώ σε αυτές τις σοβαρές περιπτώσεις ο ανεπαρκής και κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, το 10-15% του πληθυσμού μπορεί να παρουσιάσει το σύνδρομο και επηρεάζει σχεδόν περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες. Όμως μπορεί να είναι πιο σύνηθες σε εγκύους. Ακόμη, αν και το σύνδρομο παρατηρείται πιο συχνά σε μεγαλύτερες ηλικίες, μπορεί να κάνει την πρώτη του εμφάνιση περίπου σε ηλικία 30 ετών.

Παίζει ρόλο η κατανάλωση καφεϊνης

               Αν η κίνηση χαρακτηρίζεται περισσότερο ως τρόμος (δηλαδή είναι ακούσια κίνηση), αυτός είναι συνήθης τόσο σε περιπτώσεις συνδρόμου ανήσυχων ποδιών όσο και σε ασθενείς με Parkinson’s. Εντούτοις, ο τρόμος μπορεί να οφείλεται και στην υπερκατανάλωση διεγερτικών ουσιών όπως η καφεΐνη.

               Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, πρέπει πρώτα να συμβουλευτούμε το θεράποντα ιατρό μας. Έτσι θα αποκλείσουμε παθολογικά αίτια, όπως η έλλειψη σιδήρου που προκαλεί μούδιασμα στα πόδια … Κι άρα γεννάται η ανάγκη να κινηθούν τα πόδια. Εφόσον γίνει αυτό, αν η αιτία είναι το άγχος, πιθανώς η στροφή σε συνήθειες διαχείρισης και περιορισμού του άγχους, όπως η γυμναστική κι ο διαλογισμός μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Και φυσικά, καλό είναι να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης.

               Την επόμενη φορά, λοιπόν, που κάποιος σας κάνει “παρατήρηση” για αυτή τη νευρική κίνηση… μην τον αποπάρετε! Αντίθετα, δώστε προσοχή πότε συμβαίνει ώστε να βρείτε και την κατάλληλη αντιμετώπιση. Στο καλύτερο σενάριο, είναι απλά μία περίεργη συνήθεια, για την οποία μπορείτε και.. να του επιτρέψτε να παρεμβαίνει ώστε να την περιορίσετε!

               Πηγή: Pop Sugar UK

Featured image: unsplash.com/@bhoogenboom

You may also like