ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΡΕΠΟ ΕΙΝΑΙ “ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ”;

Όλοι μας, θεωρητικά, παίρνουμε άδεια από τις δουλειές μας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, το γνωστό σε όλους μας ρεπό. Αλλά η αξία αυτής της άδειας εξαρτάται, εν μέρει, από το πόσο καλά μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον εαυτό μας από τη δουλειά μας.

Η διανοητική απομάκρυνση από τη δουλειά, όπου δεν απαντάμε στο τηλέφωνο, ούτε κάνουμε έλεγχο email, σχετίζεται έντονα με δείκτες ευημερίας. Αυτοί οι δείκτες περιλαμβάνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία και τη ζωή, λιγότερο άγχος, εξάντληση και λιγότερα προβλήματα ύπνου και γενικά παράπονα υγείας όπως πόνος στην πλάτη και πονοκεφάλους, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Ψυχολογίας .

Η ικανότητά μας να αποδεσμευτούμε από την εργασία, ωστόσο, πιθανότατα εξαρτάται από το αν οι κανόνες του χώρου εργασίας μας υποστηρίζουν την πλήρη αποσύνδεση μετά τη δουλειά, δηλαδή μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε πλήρως το ρεπό μας.

Όρια για το καλό όλων μας

Εάν αυτό δεν είναι εύκολο, ορισμένα νέα όρια μπορεί να μας βοηθήσουν, όπως μια αυτόματη απάντηση “εκτός γραφείου” για το email της εργασίας μας και ένας προσωπικός κανόνας ότι δεν το ελέγχουμε μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Μπορεί επίσης να επωφεληθούμε από ασκήσεις για να αναπτύξουμε την ενσυνειδητότητα, έτσι ώστε τόσο στη δουλειά, όσο και στο σπίτι, να είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην παρούσα στιγμή.

Εάν εργαζόμαστε από το σπίτι, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να θέσουμε όρια και να απομακρυνθούμε από τη δουλειά. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μας βοηθήσει το να έχουμε ένα χώρο στο σπίτι που αποκλειστικά δουλεύουμε εκεί και έχουμε φτιάξει το γραφείο μας.

Ακόμα κι αν σου αρέσει πάρα πολύ η δουλειά σου και απολαμβάνεις να σκέφτεσαι το τι πρέπει να γίνει από εκκρεμότητες, προσπάθησε να μην το κάνεις κοντά στις ώρες του ύπνου. Πριν κοιμηθείς, πρέπει να ξεκουραστείς. Έτσι θα μπορέσεις σιγά σιγά να απολαύσεις περισσότερο τα ρεπό σου σωματικά και ψυχικά.

Εξάλλου τα ρεπό μέσα στην εβδομάδα, αλλά και οι ημέρες άδειας που παίρνουμε είναι απαραίτητα για μια μακροπρόθεσμα καλή υγεία. Ένας μεγάλος όγκος ερευνών δείχνει τα οφέλη των διακοπών. Συνδέονται με καλύτερα αποτελέσματα υγείας, όπως χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, μειωμένο στρες, κατάθλιψη και άγχος, βελτιωμένη παραγωγικότητα και συνολικά υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή.

M.E.

Featured image: pexels.com/@olly

You may also like